HIRDETÉS
Kezdőlap Külföld Faluvá zsugor...

Faluvá zsugorodott a terrorkalifátus

HIRDETÉS

Napjai vannak már csak hátra a terrorkalifátusnak, hogy területekkel rendelkező szervezetként, államként határozza meg magát. Hamarosan ugyanis a Szíriai Arab Hadsereg és a zömében kurdokat tömörítő Szíriai Demokratikus Erők végleg megsemmisítik az Iszlám utolsó maradékait, vagyis azokat a dzsihadistákat, akik az Eufrátesz völgyében fészkelték be magukat Szíria délkeleti részén, az iraki határ közelében. Így mostanra már csak néhány négyzetkilométerért folyik a küzdelem, amelyekben végül egy egészen sajátos felállásban adják össze az erőiket a terrorszervezet ellen harcoló felek.

HIRDETÉS

A szíriai háborúban az orosz katonai segítséget élvező Bassár el-Aszadhoz hű erők és az amerikaiak által a legutóbbi időkig támogatott kurdok bizonyultak a legsikeresebbnek az Iszlám Állam visszaszorításában, méghozzá úgy, hogy mindegyik fél a maga útját járta. Így szerezték vissza a kormányerők az ókori várost, Palmürát és az Eufrátesz mentén fekvő Dajr ez-Zaurt, miközben a kurdok Manbidzsért és Rakkáért vívtak élet-halál harcot a terrorkalifátussal. Ez a sajátos feladatmegosztás természetesen egyáltalán nem volt szándékos, inkább a harctéri realitás – és persze a politika – követelte meg.

Így alakult ki Délkelet-Szíriában egy egészen furcsa helyzet: az Eufrátesztől nyugatra fekvő sivatagos területeket Aszadék ellenőrzik, miközben a nyugati, olajban és földgázban gazdag területek a kurdok kezébe kerültek. Ugyan az előbbiek az Iszlám Állam ostromzára alatt lévő Dajr ez-Zaur felszabadítása után kísérletet tettek arra, hogy a folyón átkelve maguk foglalják vissza az iraki határig terjedő országrészt, az amerikaiak által vezetett koalíciós erők a légicsapásaikkal azonnal világossá tették, hogy szó sem lehet erről. Az ő favoritjaik ugyanis akkor még a kurdok voltak.

Szíria: gigantikus túszejtés vagy információs háború? | Magyar Hang

Napjainkban zajlik a történelem eddigi legnagyobb túszdrámája, vagy nem is történt semmi?

Csakhogy változnak az idők. Így Damaszkusz számára egyre sürgetőbbé vált, hogy most már egyszer s mindenkorra megszabaduljanak a terrorkalifátustól. Ugyan az Iszlám Állam által még ellenőrzött terület a folyó keleti részén található, a kormányerők január végén bombázni kezdték a terrorszervezet ottani állásait, akik egyelőre még tartják Bagúz Fukani települést. Így indirekt módon is segítették a kurdokat, hogy még tovább szorítsák a gyűrűt az Iszlám Állam körül, akik egyre kétségbeesettebb eszközökkel próbálják védeni a maguk néhány négyzetkilométerét. Leggyakrabban az általuk eszkábált, robbanóanyaggal megtöltött, páncélokkal felszerelt járművekkel követnek el öngyilkos merényleteket a kurd egységek ellen, azonban a harctéri jelentések alapján eddig nem sikerült visszaszerezniük egyetlen négyzetmétert sem. Ráadásul a koalíciós légicsapások sem álltak le.

Ezért korántsem túlzó az az optimizmus, amit újabban az amerikai politikusok folyamatosan hangoztatnak a terrorszervezet legyőzésével kapcsolatban. December közepén Donald Trump amerikai elnök jelezte, legyőzték az Iszlám Államot Szíriában, most pedig Patrick M. Shanahan, az új védelmi miniszter közölte, hogy pár héten belül visszafoglalják a terrorszervezet által még ellenőrzött részt.

HIRDETÉS

Trump borított, milliók elhúzódó szenvedése lehet az ára | Magyar Hang

Az amerikai elnök a szövetségeseinek is hátat fordítva keverte össze a kártyákat Szíriában, és már a rendezési folyamatot is kisiklatná.

Mi marad így az egykoron több magyarországnyi területtel büszkélkedő, óriási ambíciókat dédelgető terrorállamból? Mindenek előtt egy gerillaszervezet. Ugyan Irakban és Szíriában továbbra is maradtak olyan – többnyire gyéren lakott – országrészek, amelyeket még nem fésültek át a kormányerők, vitathatatlan, hogy a mostani akció után már tényleg nem lesz semmi alapja ahhoz az Iszlám Államnak, hogy bármilyen értelemben is államnak nevezze magát. Sajnos azonban ez nem jelenti azt, hogy örökre megszabadultunk volna minden idők legveszélyesebb terrorszervezetétől. A dzsihadisták megmaradt sejtjei – akár őrült fanatizmusból, akár revansvágyból – a merényleteikkel még rengeteg szenvedést hozhatnak az itt élőknek. De legalább már nem uralkodnak többé senki felett.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/5. számában jelent meg, 2019. február 1-jén.

Hetilapunkat megtalálja az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy miről olvashat még a 2019/5. Magyar Hangban? Itt megnézheti.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

29,107lájkolóTetszik
2,662követőKövetés
17,700feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Robban a „cigányplutónium” – Magyar Hang-ajánló

Bogdán László-interjú, a Borkai-botrány háttere, nádirtás és ingatlanbiznisz a Balatonnál. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Erdogan köszönetet mondott Orbánnak

Kétoldalú megbeszélést folytatott Orbán Viktor Recep Tayyip Erdogan török elnökkel Bakuban, ahová mindketten a Türk Tanács soron következő ülésére érkeztek.