Kezdőlap Külföld EP-választás:...

EP-választás: itt az első mandátumbecslés

100 nap múlva választja meg a mintegy 400 millió polgár az Európai Parlament következő ötéves ciklusának a képviselőit. A jelenlegihez képest kevesebb szék lesz majd a parlamentben, hiszen a britek kilépése miatt ők már nem választanak. 751 helyett így csak 705 képviselői helyet osztanak szét, Magyarországról 21-en kerülnek be az európai törvényhozásba.

HIRDETÉS

Az Európai Parlament mostantól kezdve kéthetente teszi közzé legfrissebb mandátumbecslését, amelynek elkészítésében az adott tagállam több közvéleménykutató-intézetének felmérését összegzik és súlyozzák. Ezt követően a pártokat besorolják abba a képviselőcsoportba, amelyben jelenlegi is helyet foglalnak, ha ez nem azonosítható be, akkor ezek a képviselőket az „egyéb” kategóriában tartják majd nyilván. Az első mandátumbecslés alapján általánosságban annyit el lehet mondani, hogy az eddigieknél még töredezettebb, elaprózottabb lesz a parlament összetétele.

Verhető a Fidesz az EP-választáson a Publicus felmérése szerint | Magyar Hang

Az ellenzéki szavazók 80 százaléka egyetért a közös ellenzéki EP-lista kezdeményezésével. Persze az is kérdés, egyáltalán lesz-e ilyen.

Ami a főbb számokat illeti: változatlanul az Európai Néppártnak lesz a legtöbb képviselője, 183, őket követik a szociáldemokraták 135 hellyel. Utóbbiak könyvelhetik el arányaiban a legnagyobb mandátumcsökkenést. A harmadik legerősebb frakció a Liberálisoké lesz az előrejelzés szerint, 75 képviselői hellyel, de ide lehet sorolni a hivatalosan még senkihez sem tartozó francia Macron-pártot, akiknek 20 helyet jósolnak. Hat frakciónak lesz 50 körüli képviselője, két baloldali és három konzervatív/euroszkeptikus csoportosulás közülük. Mindez azt jelenti, hogy az EU mélyebb integrációja ellen fellépő képviselők a jelenlegi becslés alapján körülbelül 150 helyet kaphatnának, amivel nem lenne lényeges beleszólásuk az európai ügyekbe.

A magyar eredményeket a Publicus, a Századvég és a Závecz Research felmérései alapján összesítették. Eszerint a Fidesz–KDNP 49,3 százalékkal 13 székre számíthat, a Jobbik 15,5 százaléka pedig négy képviselői helyre elegendő. Az MSZP–Párbeszéd-koalíció 13,3 százaléka 3 mandátumra jogosít, míg a Demokratikus Koalíció 7,2 százaléka egyetlen székre lesz elegendő. Más politikai erő nem fog mandátumhoz jutni a jelenlegi becslés alapján, de a kéthetente új adatok természetesen ezt módosíthatják, illetve az is várható, hogy eddig hivatalosan európai pártcsaládhoz nem csatlakozó politikai erők is nyilvánvalóvá teszik elkötelezettségüket.

HIRDETÉS
Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Arató László
Arató László
A Magyar Hang brüsszeli tudósítója

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

25,052lájkolóTetszik
1,578követőKövetés
13,718feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Felejtsük el az elmúlt harminc évet – Magyar Hang-ajánló

Cserhalmi György-, Vágó Gábor-, és Lengyel Róbert-interjú, Hős utcai riport, panaszok a gyárból – kapható a friss szám!

Kiemelt cikkek