HIRDETÉS
Kezdőlap Külföld EP-választás:...

EP-választás: itt az első mandátumbecslés

HIRDETÉS

100 nap múlva választja meg a mintegy 400 millió polgár az Európai Parlament következő ötéves ciklusának a képviselőit. A jelenlegihez képest kevesebb szék lesz majd a parlamentben, hiszen a britek kilépése miatt ők már nem választanak. 751 helyett így csak 705 képviselői helyet osztanak szét, Magyarországról 21-en kerülnek be az európai törvényhozásba.

HIRDETÉS

Az Európai Parlament mostantól kezdve kéthetente teszi közzé legfrissebb mandátumbecslését, amelynek elkészítésében az adott tagállam több közvéleménykutató-intézetének felmérését összegzik és súlyozzák. Ezt követően a pártokat besorolják abba a képviselőcsoportba, amelyben jelenlegi is helyet foglalnak, ha ez nem azonosítható be, akkor ezek a képviselőket az „egyéb” kategóriában tartják majd nyilván. Az első mandátumbecslés alapján általánosságban annyit el lehet mondani, hogy az eddigieknél még töredezettebb, elaprózottabb lesz a parlament összetétele.

Verhető a Fidesz az EP-választáson a Publicus felmérése szerint | Magyar Hang

Az ellenzéki szavazók 80 százaléka egyetért a közös ellenzéki EP-lista kezdeményezésével. Persze az is kérdés, egyáltalán lesz-e ilyen.

Ami a főbb számokat illeti: változatlanul az Európai Néppártnak lesz a legtöbb képviselője, 183, őket követik a szociáldemokraták 135 hellyel. Utóbbiak könyvelhetik el arányaiban a legnagyobb mandátumcsökkenést. A harmadik legerősebb frakció a Liberálisoké lesz az előrejelzés szerint, 75 képviselői hellyel, de ide lehet sorolni a hivatalosan még senkihez sem tartozó francia Macron-pártot, akiknek 20 helyet jósolnak. Hat frakciónak lesz 50 körüli képviselője, két baloldali és három konzervatív/euroszkeptikus csoportosulás közülük. Mindez azt jelenti, hogy az EU mélyebb integrációja ellen fellépő képviselők a jelenlegi becslés alapján körülbelül 150 helyet kaphatnának, amivel nem lenne lényeges beleszólásuk az európai ügyekbe.

A magyar eredményeket a Publicus, a Századvég és a Závecz Research felmérései alapján összesítették. Eszerint a Fidesz–KDNP 49,3 százalékkal 13 székre számíthat, a Jobbik 15,5 százaléka pedig négy képviselői helyre elegendő. Az MSZP–Párbeszéd-koalíció 13,3 százaléka 3 mandátumra jogosít, míg a Demokratikus Koalíció 7,2 százaléka egyetlen székre lesz elegendő. Más politikai erő nem fog mandátumhoz jutni a jelenlegi becslés alapján, de a kéthetente új adatok természetesen ezt módosíthatják, illetve az is várható, hogy eddig hivatalosan európai pártcsaládhoz nem csatlakozó politikai erők is nyilvánvalóvá teszik elkötelezettségüket.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Arató László
Arató László
A Magyar Hang brüsszeli tudósítója

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

26,392lájkolóTetszik
2,006követőKövetés
15,269feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Vadászidény – Magyar Hang-ajánló

EP-választási körkérdés, Szalai Kriszta-interjú, törökszentmiklósi riport, igazolták a kettős élelmiszer-minőséget, a Strache-ügy hatása – itt a friss Magyar Hang!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek