HIRDETÉS
Kezdőlap Külföld Az élet hídja...

Az élet hídja

HIRDETÉS

Képzeljük el, milyen lehet úgy élni, hogy harminc tojásért át kell menni egy másik országba. Vagy lázcsillapítóért, ha beteg a gyerek. Inzulinért a nagymamának. Vécépapírért és szappanért, mert az sincs abban az államban, ahol a világ legtöbb olaját rejti a föld.

HIRDETÉS

Naponta hetvenezer ember kel át a Tachira folyó hídján, melyet a dicsőséges felszabadítóról, Simón Bolívarról neveztek el. Bevásárolni, beszerezni az élethez feltétlenül szükséges hozzávalót. Enni. Életben maradni.

Akiknek van pénzük, hamar visszatérhetnek: a határ másik oldalán megveszik, amire szükségük van, és indulnak haza. Akinek nincs, annak nehezebb a dolga: munkahelyet keres valahol, hogy aztán a pénzből megvegye, ami kell az otthoni életben maradáshoz. A legmegalázóbb helyzetük az egyszerű kétkezi munkásoknak van: ők lehetőleg reggel korán kiállnak a kolumbiai határváros, Cúcuta polgármesteri hivatala elé a parkba, hátha szüksége van valakinek az erős kezükre.

Lukács Csaba

Az élet hídja Képzeljük el, milyen lehet úgy élni, hogy harminc tojásért át kell menni egy másik országba. Vagy lázcsillapítóért, ha beteg a gyerek. Inzulinért a nagymamának. Vécépapírért és…

XXI. századi emberkereskedelem, napi tízezer pesóért. Kicsit több, mint 3 dollár a kemény munka bére – semmi pénz, de még így is majdnem feleannyi, mint az egész havi (!) fizetés odaát, ahol ugyan elképesztő mennyiségű olajat rejt a föld, mégis éhen lehet halni.

Az életet jelentő hídon hajnaltól napnyugtáig nagy a forgalom. Néha a hatóságok – a venézek persze, a kolumbiai katonáknak mindegy – gondolnak egyet, és lelassítják a szomorú menetet. Egyenként megnéznek mindenkit, kérdeznek, akadékoskodnak. A hazatérőket átkutatják, elvesznek, amit el akarnak, amire otthon is szükség lehet. Egy szappant a kettőből, egy liter étolajat, mikor mire van kedvük. Máskor csak kiszúrják a zacskót, mondván, talán drog van benne. Aztán viheted haza a felszakított kilós kristálycukrot úgy, ahogy tudod.

HIRDETÉS

„Amíg a híd nyitva, nem halunk éhen” – mondják azok, akik nem voltak elég szerencsések ideát megszületni.

Ezekben az órákban eldőlhet Venezuela jövője | Magyar Hang

Háromszázezer embert várnak Kolumbia és Venezuela határára. Szuperkoncert után próbálják célba juttatni a segélycsomagokat, ám kérdés, a venéz karhatalom megakadályozza-e a humanitárius akciót.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Lukács Csaba
Lukács Csaba
A Magyar Hang lapigazgatója és világjáró riportere.

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

30,107lájkolóTetszik
2,843követőKövetés
18,900feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Szátokat befogni nem kell félnetek? – Magyar Hang-ajánló

Szűcs Tamás-, Kincses Gyula-, Nemény András- és Gera Marina-interjú. Mi lesz a színházakkal? Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Havi 900 ezerért ad tanácsot Baranyi Krisztinának Ferencváros korábbi SZDSZ-es polgármestere

Szüksége van Gegesy Ferenc tapasztalatára, amíg nem érzi biztonságban magát – mondta el a kerület vezetője, Baranyi Krisztina.