HIRDETÉS
Kezdőlap Külföld Despacitóval ...

Despacitóval menne a segély – háromszázezren voltak a Venezuela Aid Live koncerten

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük!

HIRDETÉS

Péntek délután halálos áldozatokkal járó konfliktus volt Venezuela déli, Brazíliával határos részén, ahol a katonák lelőttek legalább két – az ellenzékkel szimpatizáló – pemon indiánt, és többet megsebesítettek. A sebesülteket kórházba vitték, ahol nem volt gyógyszer és kötszer. Az ENSZ főtitkára, Antonio Guterres egy nyilatkozatában erőteljesen hívta fel Maduró figyelmét az erőszak elkerülésére. 

Közben a kolumbiai Cúcuta városának katasztrófavédelmi vezetője úgy tájékoztatott, hogy több mint háromszázezer ember vett részt a Venezuela Aid Live elnevezésű nagyszabású koncerten, amely délelőtt tizenegytől este fél hétig tartott. Az eseményre akkora színpadot hoztak a szervezők, amekkorát öt nap alatt szoktak összerakni – most egy napjuk volt rá. Ahogy lejárt az egyik együttes műsora, a másik már be is forgott – a speciális színpadon a háttérben tudtak beállni az új fellépők. Az énekesek közül egyébként többen azzal búcsúztak el a közönségtől, hogy legközelebb az immár szabad Caracasban megszervezett koncerten szeretnének újra találkozni velük.

HIRDETÉS
HIRDETÉS
Egy ájult nézőt visz ki az egészségügyi szolgálat a Venezuela Aid Live koncertről 2019. február 22-én. Becslések szerint legkevesebb 300 ezer ember ment el a jótékonysági rendezvényre (Fotó: Lukács Csaba/Magyar Hang)
Egy ájult nézőt visz ki az egészségügyi szolgálat a Venezuela Aid Live koncertről 2019. február 22-én. Becslések szerint legkevesebb 300 ezer ember ment el a jótékonysági rendezvényre (Fotó: Lukács Csaba/Magyar Hang)

Amikor a világsztár Luis Fonsi került sorra, egyből a Despacitóval kezdett. Fantasztikus élmény volt, mert még soha nem voltam olyan zenei eseményen, ahol a biztonsági emberek, a mentősök, de még a rendőrök is torkuk szakadtából énekeltek, sőt némelyik táncra is perdült közülük. A szintén világszerte ismert Juanes pedig úgy így kezdte a fellépését: „A sötétség soha nem lesz erősebb a fénynél.” Több előadó nem finomkodott, a színpadról vezényelték, hogy a közönség azt kiáltsa: „B…d meg, Maduró!” Voltak megható pillanatok is: sokéves ellenségeskedés után a színpadon békült ki egymással két latin-amerikai popsztár, Chino és Nacho.

Az élet hídja | Magyar Hang

Képzeljük el, milyen lehet úgy élni, hogy harminc tojásért át kell menni egy másik országba. Vagy lázcsillapítóért, ha beteg a gyerek. Exkluzív riport a venezuelai káosz széléről.

A rendezvényen három ország elnöke is jelen volt (Paraguay, Chile és a házigazda Kolumbia), valamint az Amerikai Államok Szervezetének (OAS) vezetője, mindegyikük repülőnyi segélyt hozott magával. A koncert végére megjelent a magát venezuelai elnöknek kikiáltó Juan Guaidó is – az internetre felkerül egyik videó szerint egyszerűen átszaladt a testőreivel a lezárt Tienditas hídon, miközben azt mondta egy kíváncsiskodónak: „természetesen átmegyünk, mert ez az én hidam”.
Nagy rejtély, hogy hol voltak a határt őrző katonák – ez jó jel lehet a mostani humanitárius akció előtt. A venezuelai kormánysajtó szerint Guaidó helikopterrel ment Cúcutába.

HIRDETÉS

Közben a híd másik oldalán az ellenkoncert is zajlott, de a hangja egyáltalán nem hallatszott. Caracasi magyaroktól kaptam videót róla, az állami tévé felvételén az látszik, alig lézeng valaki a színpad előtt.„Cuatro gatos”, szó szerint fordítva négy macsek volt ott, írták. 

Lukács Csaba

Köldökzsinór a túléléshez – Simón Bolívar nemzetközi híd Venezuela és Kolumbia között.

A rendezvények alatt érkezett egy újabb amerikai teherszállító is a cúcutai repülőtérre, tele humanitárius segéllyel, így szombaton már több mint 600 tonnányi adományt kellene átvinni a határon. Az akció egyik logisztikusa kérdésünkre péntek délután azt mondta: reggel kilenckor (magyar idő szerint délután három) kezdik el a műveletet, és egyszerre a városhoz közeli mindhárom hídon megindulnak a segélyekkel.

„Egyesítve egy érzelemben” – üzente a molinó a Venezuela Aid Live koncerten (Fotó: Lukács Csaba/Magyar Hang)
„Egyesítve egy érzelemben” – üzente a molinó a Venezuela Aid Live koncerten (Fotó: Lukács Csaba/Magyar Hang)

Guaidó pénteken twittelte ki, hogy „ma a venezuelaiak a hadsereg laktanyáihoz mennek, hogy a katonákat bent tartsák”. Felhívta a parancsnokok figyelmét az alkotmány betartására és az ideiglenes elnöknek való engedelmességre. „Ez életeket ment meg” – írta.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
HIRDETÉS
Lukács Csaba
Lukács Csaba
A Magyar Hang lapigazgatója és világjáró riportere.

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,971lájkolóTetszik
3,644követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Nem fogok meghátrálni” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Máté Gáborral és Körömi Attilával. Látogatóban a papból lett polgármesternél. Riport a halálra ítélt Csicsali vonatról. Keresse a Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Vasárnap 11-kor jelenti be Gulyás Gergely a járvány miatti változásokat

A miniszterelnök pénteken, szokásos reggeli rádióbejelentkezésében már beszélt arról, hogy kell új korlátozásra számítani.