Venezuela megszakította a kapcsolatokat Kolumbiával, több segélyszállító kamiont felgyújtottak

Venezuela megszakította a kapcsolatokat Kolumbiával, több segélyszállító kamiont felgyújtottak

Felgyújtott segélyszállítmány a venezuelai Urenában 2019. február 23-án

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Áll a bál Venezuelában: szombat reggel, a segélyek átjuttatásának napján Nicolás Maduro utasítására lezárták a kolumbiai határt is. A helyszínről Lukács Csaba élőben tudósított. A nap eseményeit fordított időrendben alább tudja visszaolvasni.

22.50: Venezuelai katonák felgyújtottak a segélyeket szállító kamionok közül hármat Urenában. Több halott van. Az úgynevezett colectivosok, a paramilitáris, Maduro-párti bandák gyújtogatnak, a katonák hagyják őket szabadon ténykedni. Közben újabb 23 katona átszökött Kolumbiába.

24horas.cl

⭕🇻🇪 Se registran nuevos incidentes en la frontera de Venezuela y Colombia. 📡 Sigue la señal en vivo #24Play ➡ bit.ly/2oapRdZ

20.20: Maduro eléggé bekeményített, a második ciklusát nagyon valószínűleg csalással megszerző – és elvileg januárban megkezdő – elnök bejelentette: országa minden kapcsolatot megszakít Kolumbiával. Nagyon úgy néz ki, hogy Maduro bele fog állni a harcba, és így akár elhúzódó, polgárháborúba torkolló események elé is nézhet Venezuela.

20.10: Információk szerint a venezuelai rendőrség különleges erőinek egyik, Kolumbiába szökő tagja szerint a különleges erők állományának majdnem 90 százaléka elutasítja Madurót és rendszerét.

19.55: A caracasi gyűlést élőben közvetítik, a beszámolók alapján Maduro többek között arról beszélt, hogy a puccs 30 nap alatt kifulladt, „a győzelem így a miénk”.

NTN24 Venezuela on Twitter

AHORA Nicolás Maduro: 30 días después, el golpe ha fracasado y la victoria nos pertenece #23Feb

Az NTN24 TV adó beszámolt Maduro nyilatkozatáról: „Keményebb vagyok, mint valaha. Keményebb, mint ez a fa. Kemény, kitartó, vezetem ezt az országot most és még megannyi évig a céloknak megfelelően a ti kezeitektől féken tartva.”

19.20: Közben az elnöki posztot a venezuelai „emberarcú” szocializmus teoretikusától, Hugo Cháveztől „megöröklő”, exbuszsofőr Maduro Caracasban El a kezekkel Venezuelától (Hands off Venezuela) címmel nagygyűlést tart.

18.50: Marito Abdo, paraguayi államfő Twitter-profilján megosztott egy rövid videót, amely szerinte azt mutatja, hogy Juan Guaidó ezzel a kamionnal átjutott a venezuelai oldalra, azaz egykamionnyi segélyt – mindenféle atrocitás nélkül – sikerült célba juttatniuk.

Marito Abdo on Twitter

Momento de la entrega de la ayuda humanitaria al presidente @jguaido #Venezuela https://t.co/nS19nWRy7e

Ez azért is érdekes, mert – miként arról tudósítónk beszámolt –, a Tienditas hídon biztos, hogy nem mentek át, ott azóta is csak farkasszemet néznek egymással a felek. Guaidóék egyébként korábban a „város felé” mentek, és eltűntek szem elől; a tíz kamionból már csak kettő maradt a hídnál. A hír – hogy az ellenzéki venezuelai politikus átjutott a határon – örömmel töltötte el az embereket, spontán ünnepi „tüntetésbe” kezdtek a Tienditas hídnál. Az persze továbbra is izgalmas kérdés, hogy Guaidóék hol és hogyan jutottak át, ugyanis a lezárt és eltorlaszolt Tienditason biztosan nem.

Ez a két kamion maradt a Tienditas hídnál, a többi „eltűnt a szemek elől” (Fotó: Lukács Csaba/Magyar Hang)

18.15: A tegnapi Venezuela Aid Live-koncerten is fellépő, venezuelai születésű Miguel Ignacio Mendoza Donatti, a Nacho művésznéven ismert popzenész, aki jelenleg a floridai Miamiban él, a CNN spanyol nyelvű szekciójának nyilatkozik a Tienditas híd kolumbiai oldalán.


Nacho (Fotó: Lukács Csaba)

18.00: A helyzet „állóháborúvá” vált. Mindenki már-már mozdulatlanul vár a 35 fokos melegben. A híd venezuelai oldalát eltorlaszolták egy utánfutóval.

A híd venezuelai oldalát eltorlaszolták (Fotó: Lukács Csaba/Magyar Hang)

17.15: Indulnak a kamionok, legalábbis a segéllyel megrakott járművek nekivágnak, de pár méter után megálltak. Guaidó maga pattant fel az egyik teherautóra. A helyszínen több sajtómunkatárs tartózkodik, tudósítva az eseményekről.

Juan Guaidó egy segélyszállító kamionon (Fotó: Lukács Csaba)

16.40: Közös nyilatkozatot tesz Guaidó és Márquez. Előbbi arra kéri a venezuelai fegyveres erők tagjait, hogy ne avatkozzanak be az eseményekbe. Az Egyesült Államok és többek között számos uniós tagállam által is venezuelai elnökként elismert Guaidó egyúttal bejelentette, amnesztiát kap minden katona, aki átáll. (Korábban néhány határőr már átszaladt Kolumbiába, ahol megadták magukat és menedékjogot kértek.)

A venezuelai Juan Guaidó és Iván Duque Márquez kolumbiai elnök közös nyilatkozata a Venezuelába szánt, ám a határzár miatt egyelőre be nem küldött segélyszállítmány előtt (Fotó: Lukács Csaba/Magyar Hang)

16.18: Caracasi magyarok írják kollégánknak: „Ha ráérsz, majd küldjél hírt. Itt, a városban alig jár ember az utcán. Sok helyen kint van a katonaság, nem lesz felvonulás.”

16.10: A Tienditas hídnál, a határ kolumbiai oldalán tartózkodik az önmagát Venezuela új államfőjének kikiáltó Juan Guaidó ellenzéki politikus, parlamenti házelnök, és Iván Duque Márquez kolumbiai elnök. Nemsokára tíz kamion indul el a venezuelai oldalra, a két politikus előtte beszédet mond. A tömeget nem engedik be a Tienditas hídra, több ezren várakoznak a feljárónál.

Eközben az elbarikádozott Tienditás nemzetközi hídon három dezertőr venezuelai katona átmászott az akadályon, és átszaladt Kolumbiába, menedékjogot kérve az ottani hatóságoktól. A caracasi ellenzéki parlamenti képviselők autóbuszkonvoja megérkezett a határ venezuelai oldalára, ahol fegyveresek kirabolták őket.

7.30: Urena határtelepülésen, a Simón Bolívar híd venezuelai oldalán a lakosság összecsapott a katonasággal, könnygázt vetettek be. Sérültek is vannak. Mindez még reggel fél nyolckor.

Venezuelában a hatóságok „lelőttek” több ellenzéki híroldalt, és a megmaradt kormányfüggetlen tévék sem működtek ma reggel.

Pénteken a kolumbiai határon lévő Cúcutában több mint háromszázezer ember vett részt a Venezuela Aid Live elnevezésű nagyszabású koncerten, amely délelőtt tizenegytől este fél hétig tartott. Ma pedig
több mint hatszáz tonnányi adományt próbálnak átvinni a határon a városból.