HIRDETÉS
Kezdőlap Külföld Trump: Óriási...

Trump: Óriási gazdasági potenciál van Észak-Koreában

Nyugalom csomag

Legyen Ön is előfizetőnk, most akár egy hónapra is otthonába rendelheti a Magyar Hangot! Részletek ITT. Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti ITT! Köszönjük!

HIRDETÉS

Második alkalommal találkozik egymással Donald Trump amerikai elnök és a sztálinista Észak-Korea vezetője, Kim Dzsongun, ráadásul mindezt finoman szólva is pikáns helyen teszik: Vietnam fővárosában, Hanoiban. A páros szerdán egy közös vacsorán vett részt, a hivatalos, kétoldalú megbeszélést ezt követően csütörtökön tartják majd. A vacsoráról az amerikai sajtó beszámolója szerint nem sok minden szivárgott ki.

HIRDETÉS

Előtte egyébként volt egy harmincperces gyors egyeztetés, ezt követően Kim Dzsongun a sajtónak megjegyezte: „a tavaly júniusi szingapúri találkozójuk óta sok türelemre volt szükségük, egyúttal nagyon sok erőfeszítést tettek a közös kapcsolatokért.” Az észak-koreai vezető szerint a mostani, második találkozójuk Trump bátor politikai döntésének köszönhető. Hozzátette, a külvilág félreértelmezi Phenjan és Washington kapcsolatát, így reméli, ennek a mostani vietnami megbeszélésnek olyan üzenete lesz, amelyet mindenki pozitívan fogad majd.

Trump közben kijelentette: „Óriási gazdasági potenciál van Észak-Koreában.” Kim Dzsongunra utalva leszögezte, országa hatalmas jövő előtt áll, majd megjegyezte, Kim nagyszerű vezető.

De jól nézzünk ám ki!

Az esti vacsorára a sajtó csak korlátozott számban mehetett be; a Fehér Ház sajtófőnöke, Sarah Sanders szerint erre a találkozó érzékeny mivolta miatt volt szükség; a CNN tudósítása szerint összesen egy nyomatott lapnak dolgozó újságírót engedtek be.

HIRDETÉS

A fotósoktól közben Trump viccelődve azt kérte, hogy a képeken jó lenne, ha jól mutatnának Kimmel. A vacsorára egyébként az elnökkel tartott Mike Pompeo külügyminiszter és Mick Mulvaney, az elnök jelenlegi kabinetfőnöke is. Az újságírók beengedését pedig Trump azzal ütötte el, hogy semmit sem szeret jobban, mint egy privát vacsorát.

Elemzők szerint egyébként az egyik fő téma várhatóan az észak-koreai nukleáris képességek kérdése lesz. Trump egyébként tagadta, hogy visszaléptek volna Phenjan atommentesítésében, azaz, az elnök szerint ebben a témában nem akar engedni Kim Dzsongunnak. A CNN témával foglalkozó tudósítója, Will Ripley szerint a találkozóval Kim azt szeretné elérni, hogy másképp lássa a világ, mint ahogy a propagandában amúgy mutatják. Emellett pedig a másik célja az lehet, hogy a világot „megbarátkoztassa” a gondolattal, hogy bizony Észak-Korea is rendelkezhet nukleáris képességekkel.

Kilépni a csónakból: szédületes változások Észak-Koreában | Magyar Hang

Ami korábban nem fordulhatott volna elő: Szenczy Sándort, a Baptista Szeretetszolgálat vezetőjét spontán módon rövid prédikációra kérték fel Phenjan protestáns templomában.

Trumpot arról is kérdezték, tervezik, hogy hivatalosan is bejelentik: vége a koreai háborúnak. Az elnök a kérdésre sejtelmesen válaszolva csak annyit közölt: „Meglátjuk!”

Kemény kijelentéseket tett az elnökre a kamarából kizárt volt ügyvédje

Donald Trump elkél a segítség, ugyanis otthon nem áll túl jól a szénája. Michael Cohen, az amerikai elnök volt ügyvédje ugyanis a képviselőház egyik bizottságának szerdai meghallgatásán elismerte, korábban hazudott a kongresszusnak azért, hogy – mint állította – „védje” Trumpot. Az MTI által is idézett volt ügyvéd, akit – engedélyét visszavonva – kedden kizártak az amerikai ügyvédi kamarából, „rasszistának” és „csalónak” nevezte az amerikai elnököt.

Félelem a Fehér Házban | Magyar Hang

Trump mindig a jelenben él, ami nagyjából az 1950-es évek jelene, és kellemetlenül érzi magát a XXI. században.

Azt állította, Trump a 2016-os elnökválasztási folyamat idején is tárgyalt oroszokkal egy Moszkvában felépítendő Trump-toronyról. De állítólag az elnök a WikiLeaks akciójáról is tudott, amelyben az egyébként London ecuadori nagykövetségén élő ausztrál Julian Assange vezette szervezet a demokrata elnökjelöltre, Hillary Clintonra nézve kellemetlen kiszivárgott belső levelezést közölt a választások előtt.

Az elnök Twitter-bejegyzésben reagált Vietnamból. – Hazudik, hogy elérje a börtönbüntetése csökkentését – írta Trump, utalva arra, hogy Michel Cohent adó-, és banki csalásokért, a hatóságok félrevezetéséért több mint három évig tartó börtönbüntetésre ítéltek.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Balogh Roland
Balogh Roland
1980-ban született újságíró, a Magyar Hang alapító munkatársa, valamint a magyar zenekarokkal foglalkozó Ígéretes titánok blog alapító főszerkesztője. Korábban, 2008-tól tíz éven át a megszűnéséig a Magyar Nemzet újságírója, szerkesztője, nyolc évig a külpolitikai-, majd a kultúra rovat munkatársa. Érdeklődési témakörei: régészet, Kelet-Európa történelme, kiberbiztonság, csúcstechnológiai trendek és underground zene.

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

34,961lájkolóTetszik
3,144követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Muszáj talpra állnunk – Magyar Hang-ajánló

Interjú Kovács András Péterrel és Kónya Imrével. Digitális oktatás a zsákfalvakban. Hogy lapítják máshol a görbét? Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Szerkesztőségi vezércikkben kritizálja Orbán „túlhatalomtörvényét” a brit The Guardian

Ugyan a koronavírus-járványra való tekintettel mindenhol veszélyhelyzeti felhatalmazást kérnek a kormányok, ám azok – egy működő demokráciában – időkorláthoz kötöttek – írja a brit baloldali lap.

Márciusok Brüsszelben