HIRDETÉS
Kezdőlap Külföld Hirtelen megs...

Hirtelen megszakadtak a tárgyalások, nincs megállapodás Trump és Kim Dzsongun között

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük!

HIRDETÉS

Szerdán még úgy tűnt, a két – Vietnámban tárgyaló – vezető bejelenthet valamit, ám csütörtökön gyorshírben adták közre, a tárgyalások hirtelen megszakadtak, és nem lesz semmilyen megállapodás. Az észak-koreai fél nem erősítette meg az információt. A phenjani állami tévében még az előző esti híreket sugározták.

A BBC élő, percről percre tudósításából az derül ki, pesszimista a hangulat. A helyszínről jelentkező kollégájuk, Laura Bicker Twitter-bejegyzésében azt írja: „később sem lesz semmilyen aláírás, nem lesz bejelentés. A Fehér Ház szerint konstruktívak voltak a megbeszélések, de a szakértők rémülten kiabálnak.”

Donald Trump egyedül állt ki a sajtótájékoztatóra. A kérdések alapján, úgy tűnik, a nukleáris képességek ügyében maradtak nézeteltérések; erre utaltak az amerikai elnök szavai, de jelezte, konkrétumokat nem szeretne ezzel kapcsolatban mondani. Trump ugyanakkor azt is jelezte, jó a kapcsolata Kim Dzsongunnal, és úgy véli, az előző évi találkozóhoz képest történtek előrelépések. Arról beszélt, hogy Phenjan nem kíván rakétateszteket végrehajtani. Az elnök azt mondta, Kim azt szerette volna, hogy feloldjanak minden észak-koreai szankciót, ám ezt „nem lehet csak így meglépni, ebbe nem tudtunk beleegyezni”.

Trump újságírói kérdésre azt is elmondta, a tárgyalások nem úgy értek véget, hogy mindenki felugrott az asztaltól. A sajtótájékoztatón Mike Pompeo külügyminiszter is beszélt; mint mondta, sokkal jobb a helyzet, mint 36 órával ezelőtt, vagy épp egy-két hónappal korábban volt.

A vita az atommentesítés értelmezése körül lehet. Kim Dzsongun ugyanis a teljes félszigetre érti, azaz a „nukleáris védőernyő” alatt a Dél-Koreában állomásozó amerikai csapatokra is; az Egyesült Államok ugyanakkor nem, továbbá teljes leszerelést várna az észak-koreai féltől. Kim tájékoztatta Trumpot arról, hogy kész lenne lebontani és felszámolni a sztálinista ország ismert nukleáris kísérleti telepét Jongbjonban, amennyiben minden szankciót feloldanak velük szemben. Trump ebbe az alkuba nem akart belemenni.

Érdekes fejlemény az ügyben, hogy egy második urániumdúsító üzemről érdeklődtek, amely Jongbjon mellett működik az országban. Az elnök elmondása alapján az észak-koreaiak meglepődtek, hogy az amerikaiak mit tudnak erről. (Szakértők szerint a sokat hivatkozott létesítmény mellett még két hasonlót működtethetnek Észak-Koreában.) Újságírói kérdésre, bármiféle időpont megjelölése nélkül, válaszolta Trump, elképzelhetőnek tartja, hogy egy nemzetközi vizsgálat során szakértők megnézhessék az észak-koreai nukleáris létesítményeket.

Az elnök azt is elmondta, nem egyeztettek új találkozót, de reméli, mihamarabb újra leülhetnek egymással. Trump ugyanis megemlítette, van pár szerződés, amelyet készek aláírni, ám minden pozitív fejlemény ellenére most nem került sor erre.

Trump: Óriási gazdasági potenciál van Észak-Koreában | Magyar Hang

Kim Dzsongun egyik célja az lehet, hogy a világot „megbarátkoztassa” a gondolattal, hogy bizony Észak-Korea is rendelkezhet nukleáris képességekkel.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
HIRDETÉS
Balogh Roland
Balogh Roland
1980-ban született újságíró, a Magyar Hang alapító munkatársa, valamint a magyar zenekarokkal foglalkozó Ígéretes titánok blog alapító főszerkesztője. Korábban, 2008-tól tíz éven át a megszűnéséig a Magyar Nemzet újságírója, szerkesztője, nyolc évig a külpolitikai-, majd a kultúra rovat munkatársa. Érdeklődési témakörei: régészet, Kelet-Európa történelme, kiberbiztonság, csúcstechnológiai trendek és underground zene.

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

40,756lájkolóTetszik
3,786követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Fogy a levegő – Magyar Hang-ajánló

Interjú Ascher Tamással és Tompa Andreával. Abszurd komédia karanténra és drága tesztekre. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Vörösőr kényszerpályán

Perjessy Sándor sorsa másként is alakulhatott volna, ha a személyétől egyébiránt független káplángyilkosság nem vet árnyékot rá.