Újra titkolják a dróncsapásokban elhunytak számát

Újra titkolják a dróncsapásokban elhunytak számát

Az amerikai légierő Predator B-nek is nevezett MQ-9 Reaper drónja éles lőszerekkel Afganisztán felett (Fotó: U.S. Air Force Photo/Lt. Col. Leslie Pratt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Feleslegesnek tartják, ezért a jelenlegi amerikai kabinet visszavonta Barack Obama 2016-os elnöki rendeletét, amely arra kötelezte a hírszerzést, hogy a CIA adja ki az adott évben a fegyveres erők által pilóta nélküli repülőgépekkel (drón) végrehajtott légicsapások és az azokban elhunyt személyek számát. A brit közszolgálati BBC beszámolója szerint Trump elnök mostani döntése nem érinti azt a gyakorlatot, amelynek értelmében a törvényhozásnak be kell számolnia arról, mennyi civil esik áldozatául az amerikai hadsereg különféle akcióinak.

A mindössze alig három évet élt rendeletet egyébként Obama sem önszántából hozta meg, előtte komoly nyomás volt rajta, hogy tegyen átláthatóbbá a drónháború működését. A légicsapások különösen Afganisztánt, Pakisztánt és Szomáliát érintik, és több kritikus szerint az eredményességhez hozzátartozik az, hogy tisztában legyen mindenki azzal, a katonai-terrorista célpontok mellett mekkora az ártatlan civil veszteség is.

A pilóta nélküli gépekkel végrehajtott célzott támadások a 9/11-es terrortámadások után pörögtek fel, mára pedig igen markáns részévé vált az amerikai hadviselésnek. Az oknyomozó újságírói munkát támogató Bureau of Investigative Journalism statisztikái is igazolják, hogy egyre több dróncsapást hajt végre az amerikai haderő. A londoni székhelyű nonprofit szervezet adatai szerint míg Obama nyolc éves elnöksége alatt 1878, addig Trump elnök első két évében már 2243 ilyen bevetés történt.

Repülő Terminátorok | Magyar Hang

Titokban fejlesztik az emberi beavatkozás nélkül gyilkolni képes drónokat. A téma szakértőit kérdeztük, hogy látják az automata rendszerek jövőjét.

A Trump adminisztráció felesleges erőforrás pazarlásának tartja az előírást, ezért vonták vissza azt. „A jelentési kötelezettség nem növelte az átláthatóságot, mint inkább elterelte a hírszerzési közösség figyelmét sokkal fontosabb dolgokról” – így indokolta a rendelet visszavonását egy meg nem nevezett kormányzati tisztségviselő.

Jogvédők szerint a statisztikák nyilvánosságra hozatala nélkül a CIA megint úgy rendelhet el, és hajthat végre akár korlátlan mennyiségben ilyen csapást, hogy közben nem lehet felelősségre vonni őket semmiért.

A washingtoni képviselőház hírszerzési bizottságának elnöke, a demokrata Adam Schiff szerint a korábbi rendelkezés fontos lépés volt a transzparencia irányába, és semmi sem indokolta, hogy azt most a Trump-adminisztráció visszavonja.