HIRDETÉS
Kezdőlap Külföld Szájer kifüty...

Szájer kifütyüléséről írtak, de szerinte megtapsolták őt

HIRDETÉS

Feszült hangulatban telt az Európai Néppárt szerdai frakcióülése, politikustársai pedig kifütyülték Szájer Józsefet – értesült a 444. A fideszes képviselő a lap szerint ezek után azzal hívta fel Orbán Viktort, hogy nagyon aggasztó a helyzet, és meg kell fontolni a kilépést a kizárásról döntő 20-ai szavazás előtt. Egy hete már a Magyar Nemzet név alatt megjelenő Magyar Idők is felvetette szerkesztőségi vezércikkében, hogy „új szövetséget” kell kötni, és a Néppárt „már nem Helmut Kohl pártja.” Több kormánypárti megszólaló is ezt pedzegette azóta, miközben Orbán Viktor úgy reagált még a napilap írására, hogy „csigavér, higgadtság.”

HIRDETÉS

Ráadásul maga Szájer József is arról beszélt a csütörtökön megjelent Demokratának adott interjújában, hogy a Fidesz nem kíván elmenni a Néppártból, csak „kényszer és nyomás hatására” távoznak onnan. Hozzátette, a Fidesz nem fog visszavenni a bevándorlásellenességből, az pedig szerinte másodlagos a szavazók számára, milyen pártszövetségben képviselik a saját politikájukat. „Aki ezen veszít, az a Néppárt, mert a Fidesz markáns migrációs politikája nélkül semmi nem fogja már megkülönböztetni a liberálisoktól vagy a szocialistáktól” – értékelte a politikus, mi történne, ha mégis elválnának útjaik.

„Fake news a javából” – így reagált az ATV.hu megkeresésére Szájer, azt állítva, őt nem kifütyülték, hanem valójában megtapsolták. Ő pedig állítása szerint épp hogy nem azt javasolta, hogy lépjenek ki, hanem azt, maradjanak benn. Az egyik legnagyobb tapsot én kaptam – jelentette ki az EP-képviselő.

Weber: Egyszerűen csak megmondtam Orbánnak, mit kell tennie | Magyar Hang

A tegnapi találkozón semmiféle tárgyalásról nem volt szó – mondta a néppárti frakcióvezető.

Manfred Weber viszont Budapestre is ellátogatott azért, hogy próbáljon tárgyalásos úton eredményt elérni. Többek között azt kérte Orbántól, kérjen bocsánatot, valamint feltételül szabta a CEU Budapesten maradását is. A miniszterelnök ezután valóban levelet írt, elnézést is kérve, meg nem is: a hangnemért mindenesetre sajnálkozott, ahogy azért is, hogy hasznos idiótáknak nevezte néppárti társait. Weber erre válaszul a Kereszténydemokrata Unió csütörtöki, karlsruhei sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy Orbán bocsánatkérése első jelzés, de ez még nem oldja meg a Fidesz tagságának kérdését. A néppárti frakcióvezető ismét felszólította a magyar kormányfőt, hogy vessen véget a Brüsszel-ellenes kampánynak, és rendezze a CEU ügyét. Szerinte ezekben a kérdésekben nincs helye vitáknak, a Néppárt berkein belül pedig nem engednek alapjogi kérdésekben.

A flamand kereszténydemokraták elnöke, Wouter Beke elfogadta Orbán bocsánatkérését, de pártja ettől még továbbra is támogatja a Fidesz kizárását. Beke szerint az ügy nem arról szól, hogy ő sértve érzi-e magát, sokkal inkább az alapvető európai értékek, így a sajtószabadság és a hatalmi ágak elválasztásának tiszteletéről. Később hasonlóan nyilatkozott több más EPP-tagpárt vezetője is.  

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

29,671lájkolóTetszik
2,804követőKövetés
18,400feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Minden hatalom megittasul önmagától – Magyar Hang-ajánló

Nagy Ervin-, Zsiday Viktor- és Timothy Garton Ash-interjú. Riport a szekszárdi cigánynegyedből. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Pártválasztás vagy népszavazás? Brexit, december 12.

A brexitvita magának a demokráciának a lényegéről és természetéről zajlik, s a legkevésbé sem közömbös, hogy a decemberi választás milyen válaszokat alapoz majd meg.