HIRDETÉS
Kezdőlap Külföld Nazarbajev le...

Nazarbajev lemondott, de nagyobb hatalma lesz, mint elnökként

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük!

HIRDETÉS

A nemzethez intézett üzenetében lemondott posztjáról a Kazahsztánt függetlenné válása óta elnökként, előtte pedig a párt helyi vezetőjeként irányító Nurszultan Nazarbajev. A volt kazah államfő továbbra is a Nemzetbiztonsági Tanács és a kormányzó párt, a Nur Otan elnöke marad, előbbi pozíciót ráadásul az ő kedvéért hozták létre.

„Nehéz döntés volt mindez a részemről, de végül is úgy döntöttem, nem folytatom tovább az elnöki munkámat” – jelentette ki Nazarbajev televíziós beszédében, ami a BBC értesülése szerint előre felvett adás volt, azaz nem élőben jelentette be a távozását.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

A lemondott elnök szegény szunnita muszlim családból származik, és már 22 évesen főállású pártmunkás lett a kommunista állampártban, majd 1984-ben a kazah miniszterelnöki, majd öt évre rá az akkor még szovjet tagköztársaság kommunista pártjának főtitkára lett. 1990-ben megválasztották Kazahsztán elnökévé – ekkor még a Szovjetunión belül maradt az ország, majd egy évvel később ő lett a független kazah állam első, és eddig egyetlen elnöke. A választásokig – amelyet 2020-ban tartanak a tervek szerint, igaz, a mostani helyzet miatt előrébb hozhatják – a szenátus jelenlegi elnöke, Kaszim-Zsomart Tokajev vezeti az országot, és az elemzők szerint vélhetően ő is lesz majd a megválasztott utód is.

„A 78 éves Nazarbajev az ország biztonsági tanácsának a vezetőjeként nagyobb hatalommal bír majd, mint államfőként” – állította a BBC orosz kiadásának nyilatkozó orosz szakértő, Arkagyij Dubnov.

HIRDETÉS

Az első kommentárok megjegyzik, hogy az olajban gazdag országban a gazdasági reformok mellett a demokratizálódás folyamata megakadt, míg a szintén a BBC-nek nyilatkozó kazah elemző, Abdujalil Abdurasurov szerint évek óta benne volt a levegőbe, hogy Nazarbejev hátralép.

„Talán nem véletlen, hogy nemrégiben az alkotmánybíróság mondta ki – bármilyen meglepő – hogy az elnöknek joga van lemondani. Egyértelmű volt, hogy hamarosan távozik, de a mai bejelentés ennek ellenére mindenkit meglepett” – tette hozzá Abdujalil Abdurasurov.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,889lájkolóTetszik
3,603követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Inkább a sírba vinném a titkomat – Magyar Hang-ajánló

Interjú Kovács Patríciával és Szikora Róberttel. Legyen-e alapjövedelem? Következménye lett leleplező cikksorozatunknak. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek