HIRDETÉS
Kezdőlap Külföld Nazarbajev le...

Nazarbajev lemondott, de nagyobb hatalma lesz, mint elnökként

Kérjük, támogassa a Magyar Hangot...

és a szabad sajtó megmaradását. Olvasóink segítségére is szükségünk van, hogy még több riportot és tényfeltáró cikket közölhessünk. Részletek ITT.

HIRDETÉS

A nemzethez intézett üzenetében lemondott posztjáról a Kazahsztánt függetlenné válása óta elnökként, előtte pedig a párt helyi vezetőjeként irányító Nurszultan Nazarbajev. A volt kazah államfő továbbra is a Nemzetbiztonsági Tanács és a kormányzó párt, a Nur Otan elnöke marad, előbbi pozíciót ráadásul az ő kedvéért hozták létre.

HIRDETÉS

„Nehéz döntés volt mindez a részemről, de végül is úgy döntöttem, nem folytatom tovább az elnöki munkámat” – jelentette ki Nazarbajev televíziós beszédében, ami a BBC értesülése szerint előre felvett adás volt, azaz nem élőben jelentette be a távozását.

A lemondott elnök szegény szunnita muszlim családból származik, és már 22 évesen főállású pártmunkás lett a kommunista állampártban, majd 1984-ben a kazah miniszterelnöki, majd öt évre rá az akkor még szovjet tagköztársaság kommunista pártjának főtitkára lett. 1990-ben megválasztották Kazahsztán elnökévé – ekkor még a Szovjetunión belül maradt az ország, majd egy évvel később ő lett a független kazah állam első, és eddig egyetlen elnöke. A választásokig – amelyet 2020-ban tartanak a tervek szerint, igaz, a mostani helyzet miatt előrébb hozhatják – a szenátus jelenlegi elnöke, Kaszim-Zsomart Tokajev vezeti az országot, és az elemzők szerint vélhetően ő is lesz majd a megválasztott utód is.

„A 78 éves Nazarbajev az ország biztonsági tanácsának a vezetőjeként nagyobb hatalommal bír majd, mint államfőként” – állította a BBC orosz kiadásának nyilatkozó orosz szakértő, Arkagyij Dubnov.

HIRDETÉS

Az első kommentárok megjegyzik, hogy az olajban gazdag országban a gazdasági reformok mellett a demokratizálódás folyamata megakadt, míg a szintén a BBC-nek nyilatkozó kazah elemző, Abdujalil Abdurasurov szerint évek óta benne volt a levegőbe, hogy Nazarbejev hátralép.

„Talán nem véletlen, hogy nemrégiben az alkotmánybíróság mondta ki – bármilyen meglepő – hogy az elnöknek joga van lemondani. Egyértelmű volt, hogy hamarosan távozik, de a mai bejelentés ennek ellenére mindenkit meglepett” – tette hozzá Abdujalil Abdurasurov.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

30,752lájkolóTetszik
2,954követőKövetés
19,500feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Az orbáni hatalom képtelen a konszolidációra – Magyar Hang-ajánló

A Magyar Hang 2020/4. száma! Interjú Schiffer Andrással, Kerpel-Fronius Gáborral. A hálapénz hálójában. A jó magaviselet csupán túlélési ösztön a börtönökben? Így szemeteljünk helyesen! Sok érdekes írás és publicisztika! Keresse az újságárusoknál!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Igaza van Simonka Györgynek, korunk vértanújának

Távlatokban gondolkodó államférfiak kellenének, de nekünk per pillanat csak a „számok hozásában” érdekelt fideszeseink vannak. Akikről mindent elmond, hogy a választókerületükben zajló társadalmi és gazdasági folyamatok szempontjából majdnem mindegy, hogy a vádlottak padján ülnek, vagy a Parlamentben.