HIRDETÉS
Kezdőlap Külföld A Fidesz és a...

A Fidesz és a Néppárt: ez a harc lesz a végső?

Nyugalom csomag

Legyen Ön is előfizetőnk, most akár egy hónapra is otthonába rendelheti a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti ITT! Köszönjük!

HIRDETÉS

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Néhány órával a Fidesz Európai Néppártban meglévő tagságáról szóló szavazás előtt nagyon kevés konkrétumot lehet tudni. Egyrészt azért, mert egy belső pártügyről van szó, amit a Néppárt nem szívesen kommunikál. Persze, akárhová megy Manfred Weber, az újságírókat nem annyira a digitális Európáról alkotott véleménye érdekli, hanem az, hogy mi lesz Orbán Viktorral. Weber a magyar miniszterelnökhöz intézett ultimátumával, illetve egy új jogállamisági javaslat segítségével próbálja a témát kézben tartani, de a Fidesz mindig tud olyat mondani, amire aztán a tudósítók rá tudnak kérdezni és onnantól jöhet a magyarázkodás.

Egy mondat erejéig álljunk meg a bajor csúcsjelölt kezdeményezésénél: elkészített egy olyan tervezetet, amely szerint azok az országok, ahol tartósan sérül a sajtószabadság, az igazságszolgáltatás függetlensége, vagy nagy a korrupció, nem kapnának uniós pénzt. És ezt mint az Európai Bizottság leendő elnöke szeretné is megvalósítani.

Szájer kifütyüléséről írtak, de szerinte megtapsolták őt | Magyar Hang

A 444 szerint ezután aggódva hívta Orbán Viktort.

Visszatérve a kizárási vitához: nem teljesen világos, hogy a néppárti küldöttek miről szavaznak szerdán délután a pártszövetség úgynevezett politikai gyűlésén. Ezt az Európai Parlamentben tartják, három órakor kezdődik, a kiszivárgott hírek szerint Orbán Viktor este hétkor sajtótájékoztatót tart és a Néppártnak is lesz hivatalos tájékoztatója. Az eredeti kezdeményezés arról szól, hogy 13 különböző tagpárt azt kéri, zárják ki a Fideszt a Néppártból.

Ehhez képest lehetnek más javaslatok is, elsősorban az elnökség részéről. A kiszivárgott hírek szerint Joseph Daul, a Néppárt elnöke olyan kompromisszumos javaslattal készül, amely szerint egy tekintélyes emberekből álló bizottságot kérnének fel, hogy ellenőrizze, visszatalál-e Magyarország a jogállamiság útjára. Ezzel újabb időt nyerne a pártszövetség, hogy házon belül oldja meg a Fidesz-kérdést, nem mintha eddig ez olyan jól sikerült volna. Az idő azonban nagyon fontos a Néppártnak, legalábbis a május végéig, az EP-választásokig terjedő időszak, a belső viták ugyanis nem tesznek jót a választási kilátásoknak.

HIRDETÉS

A pártcsalád nagyon megosztott a Fidesz-kapcsán. Most úgy tűnik, hogy többen vannak azok, akik inkább kizárnák a magyar kormánypártot, ennek lehet egy opciója a tagság felfüggesztése.

Weber: Egyszerűen csak megmondtam Orbánnak, mit kell tennie | Magyar Hang

A tegnapi találkozón semmiféle tárgyalásról nem volt szó – mondta a néppárti frakcióvezető.

A Manfred Weber által megfogalmazott három pontos ultimátum megítélése is véleményes, hiszen a Soros–Juncker-plakátokat leszedték az utcákról, de ugyanezzel a tartalommal még láthatók hirdetések. Orbán bocsánatot kért a hasznos idiótázásért azoktól, akik kizárását javasolták, de Weber felszólítása nem erre vonatkozott. A CEU ügyében pedig a magyar kormány folyamatosan azt mondja, hogy az intézmény Magyarországon működik, kérdés, hogy ez megnyugtatja-e az aggódókat. Ugyanakkor sokan mondják azt az Európai Néppártban, hogy mindez csak a felszín, a probléma gyökere ennél sokkal mélyebb.

Vagyis ha kompromisszum születik az ügyben, akkor mindkét oldalnak nagyon sokat kellene engednie. Erre pedig egyik oldalon sem látunk semmi jelet.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Arató László
Arató László
A Magyar Hang brüsszeli tudósítója

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,732lájkolóTetszik
3,480követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Néha inkább befogtam a számat” – Magyar Hang-ajánló

Trianon 100, interjú Gerendai Károllyal, vendégmunkások Balástyán. Keresse a Magyar Hangot, digitálisan is!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Ketten haltak meg a koronavírus miatt vasárnapra

9 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést, ezzel 3876 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.