HIRDETÉS
Kezdőlap Külföld Orbán többet ...

Orbán többet visz, mint hoz?

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük!

HIRDETÉS

Manfred Weber nem hazudtolta meg magát legújabb javaslatával. Eddig egyszerűen menekült a felelősség elől, hogy valódi döntést hozzon a Fidesz jövőjéről az Európai Néppártban, miután egyre világosabb, hogy a magyar kormánypárt értékrendje nem egyeztethető össze a néppárti értékekkel – nyilatkozta a német keresztényszocialista és néppárti frakcióvezető vasárnap ismertetett javaslatáról Róna Péter közgazdász a Magyar Hangnak.

Weber elképzelése szerint politikailag plurális alapon kiválasztott, nagy tekintélyű szakértőkből álló és hosszú időre mandátumot kapó szervezetnek kellene kétévente értékelni a tagállamokban többek között a jogállamiságot, a bíróságok függetlenségét, a korrupciót és a sajtó szabad működését. Amennyiben hiányosságokat tapasztalnak, úgy felhívnák a tagország figyelmét azokra, súlyos hibák esetén pedig az ügy azonnal az Európai Unió Bírósága elé kerülne. Amennyiben a bíróság elmarasztalja az adott tagállamot, úgy automatikusan életbe lépnének azok a szankciók, amelyeket az Európai Bizottság javasolna az Európai Parlamentnek és az Európai Tanácsnak a tagállam megfékezésére. Ezeket pedig csak többségi, vagy minősített többségi szavazással lehetne megakadályozni. Weber elképzelése szerint a büntetés az uniós támogatás teljes vagy részleges megvonása is lehetne.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Manfred Weber a jogállamisághoz kötné az uniós támogatásokat | Magyar Hang

Egy új testületet állítana fel, kiemelte a sajtó szabad működését, a korrupciót, a bíróságok függetlenségét, mint fontos szempontot.

Róna Péter arra is felhívta a figyelmet, hogy a Weber javaslatában szereplő testület még nem létezik, működésének részletes feltételei ugyancsak ismeretlenek, vagyis az uniós döntési mechanizmusok ismeretében legkorábban is két-három vagy még több év múlva jöhet létre, a Fidesz sorsáról viszont rövid időn belül dönteni kellene.

A szerdai hírek szerint könnyen lehet, hogy felfüggesztik a Fidesz tagságát, a párt képviseletében Gulyás Gergely pedig bejelentette: ez esetben önként kilépnek.

HIRDETÉS

– Úgy érzem, a mostani javaslattal Manfred Weber el akarta kerülni, hogy a Néppárt már most döntsön a Fidesz kizárásáról vagy tagságának felfüggesztéséről. A javaslattal azt akarja megelőzni, hogy a választási kampányban hangsúlyosan szerepeljen, a Néppárt egy-egy tagja miként viszonyul a Fideszhez, hiszen létrejön majd egy testület, amelynek feladata a magyar kormánypárt megfékezése lesz. (Az élet persze könnyen felülírhatja a nem is olyan régi terveket.) Annál is fontosabb ez Weber számára, mert a volt KGST-bank Budapestre hozatala, és különleges státuszának biztosítása egyébként is komoly fegyvert ad a kritikusok kezébe – tette hozzá.

Weber: Egyszerűen csak megmondtam Orbánnak, mit kell tennie | Magyar Hang

A tegnapi találkozón semmiféle tárgyalásról nem volt szó – mondta a néppárti frakcióvezető.

Róna Péter kérdésünkre elmondta, miután az eredeti terv szerint csak időhúzásról van szó, a frakcióvezető által javasolt bizottság soha nem fog megalakulni, hiszen azt sem tudni, mi lesz néhány év múlva az európai politikában. Összefoglalva úgy értékelte a jogász-közgazdász, hogy amennyiben sikeres lesz Weber akciója, és a Fidesz marad az Európai Néppártban, úgy az utóbbi rosszul fog szerepelni a tavaszi uniós választásokon. Reális esélye van annak is, hogy a Fidesz menesztését akaró pártok egy része – saját jól felfogott politikai érdekből, mert hívei képtelenek tolerálni az orbáni retorikát – a magyar kormánypárt maradása esetén elhagyja a Néppártot, mert a maradás szavazatvesztést jelentene számukra. Jó az esély arra, hogy ez esetben több mandátummal csökkenne a néppárti frakció, mintha kizárnák a Fideszt.

Bod Péter Ákos közgazdász, akadémikus, a Corvinus Egyetem oktatója szintén szkeptikus: – A jelen helyzetet ismerve elég nehéz elképzelni, hogy a testület létrejön, hiszen először az alapelveket lenne szükséges megalkotni, részletesen meg kellene határozni, melyek az uniós értékek, hogyan lehetne fellebbezni a döntés ellen, és még sok kérdést el kellene dönteni. Ugyanakkor a javaslat kapcsán vita indulhat, hogy az unió csupán érdekközösség, vagy azon túlmenően értékközösségnek is tekinthető-e.

HIRDETÉS

Gulyás Gergely: felfüggesztés esetén a Fidesz azonnal elhagyja a Néppártot | Magyar Hang

Az MTI tudósítása szerint a Miniszterelnökséget vezető miniszter azt is leszögezte, a Fidesz akkor tud az Európai Néppártban maradni, ha nem csupán a párt kizárására, de tagságának felfüggesztésére sem kerül sor.

Kérdésünkre elmondta, hogy a weberi három feltételen túl újabb nyomásgyakorlásként lehet értékelni a frakcióvezető felvetését. Az ugyanakkor kétségtelen, hogy a magyar viselkedés kényelmetlenségeket jelent sok pártnak az Európai Néppárton belül. Azt azonban nehéz megmondani, hogy Orbán Viktornak a weberi hármas feltételre adott válaszát elegendőnek tartják-e vagy sem. Lehet, hogy azt mondják, igen, már elindult a javulás útján, de lehet hogy nagyon kevésnek tartják a választ.

– De ami sokkal aggasztóbb, hogy a nyugat- és észak-európai polgároknak elegük van Görögországból, Magyarországból és más államokból, amelyek nem tartják fontosnak az európai értékeket. Azt is tudni kell, hogy az Európai Néppárt az egyetlen alakulat, amely fontosnak tartja a leszakadó tagállamok támogatását a gyorsabb felzárkózás érdekében. Ugyanakkor nekik is meg kell felelni saját választóiknak, be kell bizonyítaniuk, hogy jó helyre mennek a támogatások. Vagyis nekünk, magyaroknak tudomásul kell venni, hogy a kontinens nyugati felén is vannak választói elvárások a politikusokkal szemben. Érthető ezért a támogatások forrását biztosító országok polgárainak ellenkezése akkor, amikor mi ugyan elvárjuk, hogy támogassák felzárkózásunkat, de ha bármilyen feltételt akarnak támasztani, akkor feléled a nemzeti öntudat, hogy ne szóljanak bele a dolgainkba.

A Fidesz és a Néppárt: ez a harc lesz a végső? | Magyar Hang

Még az sem világos, miről is szavaznak majd a pártcsalád politikai gyűlésén délután.

Bod Péter Ákos szerint valamilyen eszközrendszert ki kell találni az ellentmondás feloldására. A régi feltételezés ugyanis, miszerint a belépéskor működőképesnek talált intézményrendszer továbbra is biztosítani fogja az európai értékek érvényesülését, jó néhány ország esetében megbukott.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
HIRDETÉS
Hajdú Péter
Hajdú Péter
A Magyar Hang gazdasági újságírója, közgazdász

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,969lájkolóTetszik
3,644követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Nem fogok meghátrálni” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Máté Gáborral és Körömi Attilával. Látogatóban a papból lett polgármesternél. Riport a halálra ítélt Csicsali vonatról. Keresse a Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Megfejtették, hogy pontosan hogyan is öregednek a kutyák

Veszélybe kerülhet a titkosítás? Saját navigációs rendszert építenének a brexit után a britek. E heti tudományos lapszemle.