Megkezdődött Brüsszelben az EU-csúcs – fő téma a brexit

Megkezdődött Brüsszelben az EU-csúcs – fő téma a brexit

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közzétett képen Orbán Viktor miniszterelnök (j) érkezik az Európai Tanács ülésére Brüsszelben 2019. március 21-én (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Meglehetősen unalmas EU-csúcs elé néztünk volna, ha nem alakult volna ki teljes bizonytalanság a brexit körül. Az európai állam- és kormányfők csütörtökön kezdődő kétnapos tanácskozásának napirendjén hosszú idő óta nem szerepel a migráció, aminek két oka van. Az egyik az, hogy a 2015-ös válság alá csökkent a menedékkérők, bevándorlók száma az uniós határokon, vagyis nincs olyan helyzet, amely miatt azonnali intézkedésekre, döntésre lenne szükség. A másik, hogy a közös menekültügyi rendszer reformjához nincs meg a közös akarat a tagállamok között, ez az a jogszabály, amelyet Orbán Viktor szerint a bevándorláspárti erők át akarnak erőltetni.

Ehhez képest a tagállamok leginkább a brexitet erőltetnék már, de ehhez az is kellene, hogy a briteknek legyen egy kialakult álláspontjuk, amit elfogad a saját parlamentjük is. Most azt lehet tudni, hogy június végéig tartó hosszabbítást kért Theresa May kormányfő, ennél azonban vagy rövidebb, vagy hosszabb időtartamot támogatnának a tagállamok. Az időzítés az EP-választások miatt fontos, ha május vége után lépnek ki a britek, akkor részt kell venniük a választásokon, erről azonban hallani sem akarnak.

A helyzet teljesen lehetetlen, hiszen a kilépésük miatt felszabadult parlamenti képviselői helyeket már el is osztották azon tagállamok között, akiknek lakosságarányosan alacsonyabb volt a képviselete (Magyarországot ez nem érintette). Ezekre az ellenmondásokra hívta fel a figyelmet a csúcs megkezdése előtt Sebastian Kurz is. Az osztrák kancellár azt mondta: „Fontos, hogy az Egyesült Királyság ne vegyen részt a választáson. Érthetetlen lenne egy olyan országnak a részvétele, amely el akarja hagyni az Európai Uniót.”

Mindenesetre Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke meghívólevelében azt írta a tagállamok vezetőinek, hogy ahogy eddig, úgy most is türelemmel kell a brit partner felé fordulni. Emmanuel Macron francia elnöknek azonban fogytán lehet a türelme, azt mondta, hogy felelőtlenség lenne úgy késleltetni a brexitet, hogy a brit törvényhozás nem fogadta el a kilépési megállapodást. Macron szerint ha ez jövő héten sem történik meg, akkor jöjjön a megállapodás nélküli, a hard brexit, az eredeti időpontban, március 29-én.

Theresa May brit miniszterelnök az ülés előtt azt mondta, őszintén reméli, hogy Nagy-Britannia rendezett módon, az Európai Unióval kötött kilépési megállapodás elfogadásával hagyja el az EU-t; erre lehetőséget biztosítana az uniós szerződések alapján március 29-én esedékes jelenlegi határidő rövid idővel való meghosszabbítása.

A csúcs napirendjén szerepel még az EU és Kína közötti kapcsolatok kérdése, a jövő hónapban EU–Kína-csúcstalálkozó lesz. Ezen kívül gazdasági kérdésekkel foglalkoznak a vezetők, illetve azzal is, hogyan lehet megvédeni az álhírektől az EP-választások tisztaságát.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.