Orbán és a Néppárt: Ez az utolsó, de tényleg az utolsó esély

Orbán és a Néppárt: Ez az utolsó, de tényleg az utolsó esély

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közzétett képen Orbán Viktor miniszterelnök sajtótájékoztatót tart az Európai Néppárt politikai közgyűlése után az Európai Parlament épületében, 2019. március 20-án. Mellette Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár (j2) és Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter (j). (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A német Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke, Annegret Kramp-Karrenbauer üdvözli, hogy az Európai Néppárt (EPP) vezetősége 190:3 arányú szavazással eldöntötte, hogy felfüggesztik a Fidesz tagságát egy értékelő testület jelentésének leadásáig – közölte szerdán a CDU.

A közlemény szerint az EPP úgynevezett politikai közgyűlésének brüsszeli tanácskozásán hozott döntés „konkrétan azt jelenti, hogy a Fidesz ez idő alatt nem rendelkezik azzal a joggal, hogy részt vegyen üléseken, szavazzon, személyi javaslatokat tegyen és indítványokat terjesszen elő”.

A közleményben idézték a pártelnököt, aki kiemelte: a tagság „befagyasztása esélyt ad a Fidesznek arra, hogy teljes mértékben eloszlassa a kételyeket azzal kapcsolatban, hogy osztja-e az EPP közös értékeit, és hogy ezen az alapon lehetséges-e a jövőben a bizalmon nyugvó együttműködés”, ugyanakkor „biztosítja, hogy a Fidesz mindennek tisztázásáig nem gyakorolhat befolyást az EPP politikai irányvonalára”.

Felfüggesztették a Fidesz tagságát az Európai Néppártban - Orbán Viktor szerint ez az ő döntésük volt | Magyar Hang

A miniszterelnök kezében a tárgyalások alatt ott volt a Fidesz kilépéséről szóló papír is.

Annegret Kramp-Karrenbauer hozzátette: az EPP egy „nagyon nyílt és demokratikus vitában kidolgozott egy közösen vállalható kompromisszumot, és most egységesen a május 26-i európai parlamenti (EP-) választásra összpontosít, hogy a következő törvényhozási ciklusban is Európa legnagyobb politikai ereje legyen”.

A CDU elnöke a testvérpárt bajor Keresztényszociális Unióra (CSU) és az EPP EP-választási csúcsjelöltjére, a CSU-s Manfred Weberre utalva aláhúzta: „mindezen kívül annak is nagyon örülök, hogy együtt sikerült az eljárás alatt végig nagyon szoros egyeztetést folytatni a CDU és a CSU között, valamint közös csúcsjelöltünkkel, Manfred Weberrel”.

„Furcsa volt látni, hogy valaki saját maga szankcionálására szavaz”

Nagyszerű döntés, hogy eltávolítjuk a döntéshozatal közeléből a Fideszt – mondta a Válasz Online-nak a belga Benoit Lutgen, a Demokrata Humanista Centrum (cdH) EP-listavezetője, akinek pártja az elsők között kezdeményezte a Fidesz kizárását. Szerinte több helyen is sántít az Orbán Viktor által is kiemelt párhuzam az Osztrák Szabadságpárt 2000-es felfüggesztésével. Egyrészt ők soha nem támadták saját politikai családjukat, Ausztriában ráadásul szó sem volt a jogállam leépítéséről.

„Döntésük azt bizonyítja, hogy Orbán Viktornak igenis szüksége van az Európai Néppárt jelentette legitimitásra, ezért nem távozik önként. Bevallom, furcsa volt látni, hogy valaki saját maga szankcionálására szavaz” – fogalmazott.

Az Osztrák Szabadságpárt várja a Fideszt

Az osztrák kormánypártok – az Osztrák Néppárt (ÖVP) és az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) – eltérően ítélték meg az EPP határozatát. Othmar Karas, az ÖVP csúcsjelöltje utolsó esélyként értékelte a Fidesz számára, hogy a felfüggesztés ideje alatt egy vizsgálóbizottság fog értékelést készíteni. „Ez az utolsó, de tényleg az utolsó esély” – szögezte le Karas szerda délután az ORF rádió műsorában, más pártok jelöltjeivel közös kerekasztal beszélgetésen. Karas egyben új döntőbírósági és szankciós mechanizmusokat követelt a hasonló esetek kezelésére.

Magyar Hang - A Túlélő Magazin

Orbán Viktor sajtótájékoztatója az Európai Néppárt ülése után, melyen megszavazták a Fidesz tagságának felfüggesztését. Forrás: Európai Unió 2019. Cikkünket itt olvashatja:...

Harald Vilimsky, az FPÖ főtitkára ugyanakkor ismét felajánlotta Orbán Viktor miniszterelnöknek az együttműködést. „Megaláztatásnak tartom, hogy a magyar kormányfőt egy kiebrudalják  pártcsaládjából, ugyanakkor nagyon örülnék, ha pártjával vállvetve együtt dolgozhatnák egy reformfolyamaton” – tette hozzá Vilimsky.

Az osztrák kormány parlamenti ellenzéke, a szociáldemokraták, a zöldek és a Most túl enyhének nevezték az EPP eljárását a Fidesszel szemben.

Salvini: Abszurd

Abszurdnak nevezte „Orbán Viktor felfüggesztését” az Európai Néppártból Matteo Salvini, a Liga olasz kormánypárt vezetője. Salvini azt mondta, abszurdnak találja az eljárást, mert a magyar miniszterelnök „népe jogait, jólétét, munkáját és biztonságát védi”.

Az olasz miniszterelnök-helyettes, egyben belügyminiszter bejelentette, hogy megerősítette Orbán Viktornak az iránta és a magyar nép iránt érzett elismerését és barátságát.

A másik olasz kormányerő, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) nevében nyilatkozó Laura Ferrara európai parlamenti képviselő ezzel szemben nevetségesnek nevezte a Néppárt kompromisszumos megoldását. „Az EPP ismételten bizonyította álszentségét, amikor egy olyan párttal állapodott meg, amelynek nézetei védhetetlenek” – mondta. Az M5S politikusa hozzátette, hogy Orbán Viktort nem tartja Olaszország barátjának, mivel a Fidesznek az Európai Parlamentben és az Európai Tanácsban képviselt álláspontja ellentétes Olaszország és az olaszok érdekeivel.

Berlusconi: A legjobb megoldás

Az Európai Néppárt és a Fidesz számára a legjobb megoldásnak nevezte Silvio Berlusconi a jobbközép Hajrá, Olaszország! (FI) elnöke szerda este kiadott közleménye a döntést. A volt olasz miniszterelnök hangsúlyozta, hogy az EPP és a Fidesz közti „megállapodás” egyrészt nem gyengíti az EU legjelentősebb politikai családját az európai választások előtt néhány héttel. Másrészt – tette hozzá Silvio Berlusconi – időt ad a Fidesz állásfoglalásának „nyugodt értékelésére”.

Berlusconi hozzátette, a Hajrá Olaszország, valamint ő is személyesen mindent megtett annak érdekében, hogy az EPP az európai parlament első számú frakciója legyen, és ebben az Orbán Viktorral való kiváló kapcsolata is szerepet játszott. „Közösen akarjuk megváltoztatni ezt az Európát hatékonyabbá téve és közelebb hozva a polgárok igényeihez: ehhez azonban erősnek és egységesnek kell lennünk” – írta Silvio Berlusconi.

Daul: Demokrácia, jogállamiság, sajtószabadság, az oktatás és kutatás szabadsága, kisebbségek jogai

Joseph Daul, az EPP elnöke az ülést követően tartott sajtótájékoztatóján kijelentette: a Néppárt, az Európai Uniót alapító atyák pártjaként az értékek közvetítője, és annak is kell maradnia. Minden tagpártnak tiszteletben kell tartania azokat az elveket, amelyek a pártcsoportot egyesítik.

Kiemelte, a közös javaslat alapján meghozott kompromisszumos döntés nem volt könnyű. A pártcsalád ugyanis nem tud kompromisszumot kötni a demokrácia, a jogállamiság, a sajtószabadság, az oktatás és kutatás szabadsága, vagy a kisebbségek jogai tekintetében. Az EU-ellenes retorika elfogadhatatlan. Meg kell szüntetni az EPP és a Fidesz közötti nézetkülönbségeket – tette hozzá.

„Politikai trükk”

Az Európai Parlament szociáldemokrata képviselőcsoportjának (SD) nyilatkozata szerint túlságosan túl késő van az EPP „orbánizálódásának” és a magyar demokrácia vesztének megakadályozásához. Véleményük szerint az EPP hitelessége a jobboldali populizmus elleni küzdelemben jelentős csorbát szenvedett. Ujhelyi István (MSZP) európai parlamenti képviselő a szociáldemokrata EP-frakció honlapján közzétett nyilatkozatában úgy vélekedett, hogy a Fidesz néppárti tagságának felfüggesztése nem oldja meg a mélyen gyökerező problémát, mivel a magyar kormánypárt „a félelem, a gyűlölet és a megosztás” politikáját követi. 

Az EP zöldpárti frakciója nevében Judith Sargentini holland EP-képviselő azt hangsúlyozta, hogy az Európai Tanácsnak sürgősen nyomon kell követnie az Európai Parlament által tavaly ősszel elfogadott, a jogállamiságról szóló jelentést. Ez nem csak a pártpolitikáról szól, hanem a jogállamiság és az alapvető jogok hatékony védelmét is jelenti egy uniós tagállamban, ugyanis a helyzet napról napra tovább romlik Magyarországon – közölte a zöldpárti képviselő.

Guy Verhofstadt, az EP liberális frakciójának vezetője Twitter-üzenetében úgy nyilatkozott, hogy az elért közös eredmény „politikai trükk”, aminek következtében „az EPP elvesztette az erkölcsi tekintélyét Európa vezetésére”. A Fidesz kiutasításának megakadályozására vonatkozó feltételeknek semmi közük a mai magyar valósághoz – tette hozzá.

HDZ: Egységet kell mutatni

Voltak olyan európai néppárti tagok, amelyek azt akarták, hogy a Fideszt zárják ki az EPP-ből, de a jobboldali Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) kezdettől fogva arra törekedett, hogy kompromisszumos megoldás szülessen – nyilatkozta Davor Bozinovic horvát belügyminiszter, a HDZ külpolitikai titkára szerdán Brüsszelben a horvát közszolgálati televíziónak (HRT).Kiemelte: az Európai Néppártban és az Európai Unióban hagyománya van a kompromisszum keresésének, egy ilyen nagy szervezet csak kompromisszumos megoldásokkal haladhat előre. 

Mint mondta: számos megbeszélés előzte meg a szerdai ülést, amelyben Andrej Plenkovic horvát kormányfőnek, a párt elnökének fontos szerepe volt. 

A HDZ-nek az az álláspontja, hogy két hónappal az európai parlamenti választások előtt az Európai Néppártnak egységet kell mutatnia. Ezért támogatta azt a kezdeményezést, hogy jöjjön létre egy háromtagú bizottság, amely jelentést tesz, ami alapján el lehet majd dönteni, hogy mi lesz hosszabb távon a néppárt, illetve a néppárt és a Fidesz kapcsolatának a jövője. Vizsgálni fogja, hogy a Fidesz teljesíti-e azokat a feltételeket, amelyeket Manfred Weber, az Európai Néppárt csúcsjelöltje állított vele szemben – hangsúlyozta. 

Emlékeztetett, hogy őszre Zágrábban tartja a EPP kongresszusát, és reményének adott hangot, hogy azon nem csak az EPP győzelmét ünnepelni majd, az európai parlamenti választásokon elért eredményéért, hanem a néppárt új egységét is. 

Újságírói kérdésre válaszolva, hogy figyelmeztetés-e ez azoknak a kereszténydemokrata pártoknak, amelyek populista politikát folytatnak, Bozinovic azt válaszolta: annak ellenére, milyen kihívásokkal kellett szembenéznie az EU-nak és az EPP-nek, egy olyan európai szellem győzedelmeskedett a párbeszédben és megoldások keresésében, amely mindenki számára elfogadható. „Ezt fogjuk a jövőben is tenni, és a párt ezt teszi megalakulása óta” – szögezte le.

(MTI)

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.