Nem találtak bizonyítékot arra, hogy Trump összejátszott volna az oroszokkal

Nem találtak bizonyítékot arra, hogy Trump összejátszott volna az oroszokkal

Trump és Putyin Helsinkiben. A jobbszélső és a csatár (Fotó: Reuters/Grigory Dukor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Leadta jelentését Robert Mueller speciális ügyész, az FBI korábbi igazgatója, melyet utódja, James Comey 2017. májusi kirúgása után indított meg Donald Trump ellen a helyettes legfőbb ügyész, Rod Rosenstein (az akkori legfőbb ügyész, akinek a posztját magyarra gyakran igazságügyi miniszternek is fordítják, Jeff Sessions, kizárta magát ebben az ügyben, ugyanis kongresszusi meghallgatásán hazugságon kapták – pont abban a témában, hogy tartott-e fenn oroszokkal kapcsolatot a kampány idején).

A jelentés egyelőre nem nyilvános, de vasárnapra William Barr legfőbb ügyész ebből azt hozta nyilvánosságra, hogy az elnök nem játszott össze az oroszokkal 2016-ban a választási győzelem érdekében. Az biztos, hogy a nyomozás során eddig megvádolt harmincnégy fő után újabb személyek nem kerültek vád alá – közülük többeket már el is ítélt a bíróság, így például Paul Manafortot, Trump egykori kampányfőnökét, vagy Michael Cohent, Trump egykori személyes védőügyvédjét. Érdemes tudni, hogy Mueller egy régivágású nyomozó, az, hogy nem vádolta meg Trumpot illetve belső körét, nem azt jelenti, hogy az események nem történtek meg, csak azt, hogy nincs rá bizonyíték. Michael Cohen nyilvános kongresszusi meghallgatásán például Cohen állította, hogy volt összejátszás, ám bizonyítani nem tudta, és az ő szava nem sokat ér, hiszen pont amiatt ítélték el őt, mert korábban eskü alatt nem mondott igazat.

Az, hogy a jelentés Trump számára kedvező, sejthető volt mindössze abból, hogy a leadása után 40 óráig nem tweetelt ki semmit, majd vasárnap reggel Mar-a-Lagoból annyit üzent: „Jó reggelt, legyen szép napjuk!” és utána a kampányszlogenjét: „Make Amerika Great Again!” azaz „Tegyük Újra Naggyá Amerikát!” Minden bizonnyal ez alatt az idő alatt a jelentést nézte csapata, és amikor egyértelmű lett, hogy a különleges ügyész végül nem helyezi vád alá őt, sem problémás vejét, sem fiait, kitörhetett belőle a felszabadult örömujjongás.

Az, hogy a jelentés ezen kívül mit tartalmaz, egyelőre nem lehet tudni, Barron múlik, hogy mit terjeszt a kongresszus elé. A demokraták persze a teljes vizsgálati anyag nyilvánosságra hozását követelik, ám ez aligha fog megvalósulni, viszont a legfőbb ügyész tájékoztatása szerint az anyag veleje a következő hét végéig megismerhető lesz a kongresszus tagjai számára. Azt viszont megtehetik, hogy az alsóházi többség birtokában beidézik kongresszusi meghallgatásra Muellert, és kamerák előtt kérdezik ki, milyen terhelő bizonyítékokat talált még Trump ellen.

Trump megpróbálta kezdettől kezdve hitelteleníteni Mueller nyomozását, végig „boszorkányüldözésnek” nevezte azt, az amúgy republikánus párttag Muellert pedig „mérges demokratának” gúnyolta – mármint, hogy azért mérges, mert Clintonnal szemben Trump nyerte meg a választást, és hogy Mueller és csapata bosszúból vizsgálódnának őellene. Trump arra hivatkozott, hogy előítéletesek vele szemben, és, mivel igazán nagy „fogás” nem akadt végül horogra, az amerikai közvélemény is a legutóbbi mérések szerint egyre inkább úgy vélte, hogy ideje volna a nyomozást végre befejezni, mely a számítások szerint legalább 25 millió dollárjába került az amerikai népnek (ám nagyjából kétszer ennyit, 48 millió dollárt hajtott be büntetésekből, elmaradt adófizetések behajtásából, stb.)

A jelentésben viszont nincs egyértelműen kimondva, hogy az elnök nem akadályozta az igazságszolgáltatást. Egész pontosan az van benne, a hírek szerint, hogy nem bizonyítható, hogy ez megtörtént – ennek minden kétséget kizárónak kell lennie ugyanis. Barr úgy fogalmaz: „A jelentés szerint nem egyértelmű, hogy az elnök elkövetett volna bármilyen bűnt, ám fel sem menti ez alól.”

Mindenesetre az elnök számára van egy másik, égetőbb probléma is: noha az orosz kapcsolok után való nyomozás most befejeződött, tagállami szintű nyomozás továbbra is fut vele szemben, ráadásul ezekre még annyi ráhatása sincs, mint amennyi Muellerre lehetett volna a legfőbb ügyészén keresztül. Ezt a nyomozást a New York-i legfőbb ügyész viszi, és Trump vagyoni helyzetére fókuszál.

Annyit már most sikerült elérnie, hogy a Trump Alapítványt pénzmosodának minősítették, és azonnali hatállyal bezáratták. Ez a vizsgálat „a fű alatt” zajlik, a médiába kevésbé került be információ vele kapcsolatban. A New York-i főügyésznek hatásköre van Trump pénzügyeit vizsgálni, azaz, bár az elnökre végre nem vet árnyat Mueller vizsgálódása, és ez számára egyértelmű győzelem, még mindig nem aludhat nyugton. Bár egy amerikai elnök éjszakája valószínűleg sosem lesz nyugodalmas.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.