HIRDETÉS
Kezdőlap Külföld Tizenkét vend...

Tizenkét vendégmunkás lakik egy konténerben, kétszázra jut hat vécé

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük!

HIRDETÉS

Romániában is egyre nyomasztóbb a munkaerőhiány: mivel négymillió munkaképes ember elment az országból, külföldiekkel próbálják pótolni őket. Idén januárig több mint tízezer munkavállalási engedélyt adtak ki távolról érkezett munkásoknak, de a román kormány a kvóta megduplázásról döntött az év elején. Egy kolozsvári luxusszállodába Venezuelából hoztak szobalányokat; a Brassó melletti síterepek parkolóiban Sri Lankából érkezettek dirigálják az autóval érkező turistákat; a bukaresti panelházakat pedig vietnámi vendégmunkások szigetelik újra.

Bukarest külvárosában, egész pontosan a Salajan negyedben egy gyárudvaron, egymásra helyezett konténerekben kétszáz vietnámi vendégmunkás él. Télen reggel hatkor kelnek, hétfő reggel héttől szombat délutánig napi kilenc órát dolgozva a szabadban. A szocializmusban épült tömbházlakások külső szigetelését végzik az egyik legnagyobb romániai építkezési cég alkalmazottaiként. A megbízó az egyik bukaresti kerület önkormányzata, akik uniós alapokba pályáztak és nyertek európai közpénzt a panelházak energetikai korszerűsítésére. 

HIRDETÉS
HIRDETÉS

VICE România

Construcții Erbașu S.A. a adus 300 de vietnamezi pentru a munci la izolarea blocurilor din București. Peste 60% dintre aceștia locuiesc îngrămădiți în containere modulare la marginea Capitalei. Astea…

A Vice Románia riportjában megszólaló munkások elmondják: tizenketten laknak egy konténerben, borzalmas körülmények között. Kétszáz munkásra összesen hat vécé jut, a mosdók és a zuhanyzók gyakran eldugulnak. Ugyan a romániai törvények napi nyolc órát engedélyeznek a hét öt napján, ezt a cég nem veszi komolyan. Tavasztól emelkedik a munkások napi óraszáma, így tíz órát kell dolgozniuk – igaz, cserébe száz dollárral megemelik a havi 650 dolláros (körülbelül 180 ezer forintos) fizetésüket. Aki lebetegszik, az nem kap fizetést. Az viszont jó, hogy a fizetésen felül a cég biztosítja számukra az étkezést is, igaz, nem túl jó minőségben – amiatt a munkások február közepén sztrájkba léptek. Most kicsit jobb lett az ellátás: az újságírók látogatásakor reggelire például egy nagy marék főtt rizst és két főtt tojást kaptak fejenként.

Az ázsiai munkások 2800 dollárt fizettek egy vietnámi munkaközvetítő-cégnek, hogy az állást találjon számukra az Európai Unióban. Nem pont erre gondoltak – minden angoltudását összeszedve az egyik alkalmazott úgy fogalmazott a Vice újságírójának, hogy Romania not good, vagyis nem tetszik neki az ország. Ennek ellenére marad itt, mert el kell tartania a családját, és az itt megkereshető pénz még mindig háromszorosa az otthoni átlagjövedelemnek.   

HIRDETÉS
Vietnámiak lakókonténere Bukarestben (Fotó: www.vice.com/ro)
Vietnámiak lakókonténere Bukarestben (Fotó: www.vice.com/ro)

Amikor az építési cég megtudta, hogy újságírók jártak a konténerekben, perrel fenyegette a médiavállalkozást, mert szerintük engedély nélkül fotóztak magánterületen. Megpróbálták kideríteni, a munkások közül kik álltak szóba a zsurnalisztákkal, azt állítva, lesznek eszközeik a megbüntetésükre. Térfigyelő kamerákat is szereltek a konténerek mellé, hogy több ilyen eset ne fordulhasson elő.

Miért fontos nekünk Vietnam? | Magyar Hang

A távol-keleti ország lehet az elkövetkezendő évtizedek legnagyobb győztese a világgazdaságban.

A munkások három hónapja elmentek panaszkodni a bukaresti vietnámi nagykövetségre, de nem jártak sikerrel. Később a Vice újságírójának legalább válaszoltak a diplomaták, azt állítva, találkozót kezdeményeztek a cég vezetőivel, hogy a munkások lakókörülményeinek javítására kérjék őket. 

A vietnámi nagykövetség titkára, Nguyen Hoang Long nem látott problémát abban, hogy sokat kell dolgozniuk a munkásoknak. A Vice újságírójának azt nyilatkozta: „a vietnámi törvények szerint legalább nyolc órát kell dolgozniuk, de addig maradhatnak a munkahelyükön, ameddig akarnak. Mi azt javasoljuk a román munkaadónak, hogy tegyék lehetővé a túlórát, hogy a munkásoknak ne legyen idejük másra. Így legalább nem verekednek egymás között, vagy nem mennek el szerencsejátékot játszani. Szívesen dolgoznak, mert itt nincs családjuk, és több pénzt tudnak hazaküldeni.”

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
HIRDETÉS
Lukács Csaba
Lukács Csaba
A Magyar Hang lapigazgatója és világjáró riportere.

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,880lájkolóTetszik
3,603követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Orbán nem akármilyen szélkakas – Magyar Hang-ajánló

Interjú Fekete-Győr Andrással, Mérő Lászlóval, Mészáros Blankával és Sodró Elizával. A vőlegény és a négy árva gyerek. Keresse a friss lapot! Élet van benne!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek