HIRDETÉS
Kezdőlap Külföld Megerősíti a ...

Megerősíti a határok védelmét az Európai Unió

HIRDETÉS

Gyengíteni akarják a tagállamok határvédelmi jogait – ez is szerepelt a magyar kormány ominózus Juncker–Soros-féle plakátkampányán, amely végül oda vezetett, hogy felfüggesztették a Fidesz tagságát Európa legnagyobb politikai közösségében, az Európai Néppártban. Az, hogy a Fidesz kampánya félrevezető volt, mostanra nyilvánvalóvá vált, hiszen az uniós jogalkotók, az Európai Parlament és az Európai Tanács tárgyalócsoportja megegyezett az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség, a Frontex megerősítéséről. A cél kettős: hatékonyabb küzdelem az illegális migráció visszaszorítása, illetve a jogosulatlanul az EU-ban tartózkodók visszaküldése.

HIRDETÉS

A Frontexnek jelenleg nincs állandó létszáma, időről időre a tagállamok biztosítják a szükséges keretet. Az elmúlt évek menekülthullámai során kiderült, hogy válságos helyzetben ez kevés. Míg 2014-ben összesen 52 359 napot teljesítettek a Frontex munkatársai, 2017-ben ez felszökött 189 705 munkanapra. Éppen ezért az a döntés született, hogy 2027-re 10 ezer fős állandó létszám dolgozik majd az ügynökség kötelékein belül, indulásképpen 2021-ben 5 ezer főre duzzasztják a keretet.

A kibővített és megerősített Frontex feladata lesz, hogy támogatást nyújtson a tagállamoknak az illegális bevándorlók azonosítása és visszaküldése terén. Az uniós ügynökség nem veszi el a tagállamok egyetlen hatáskörét sem. Csak akkor jelenhet meg egy ország területén, és végezhet ott határőrizeti tevékenységet, ha erre az adott tagállam részéről kifejezett kérés érkezik. És ha már ott vannak, akkor sem tehetnek akármit, csak azt, amire a tagállami hatóságok felkérése vonatkozik, vagyis a nemzeti parancsnokság alatt kell dolgozniuk.

Hol a határ? – Orbán Viktor saját magát is ellenzékbe szorította Frontex-ügyben | Magyar Hang

„Gyengíteni akarják a tagállamok határvédelmi jogait. Brüsszel rendre elveszi tőlünk a hatásköröket, és utána nem tud vele mit kezdeni” – jelentette ki Orbán Viktor legutóbbi évértékelő beszédében. Nem először mondta ezt, tavaly szeptemberben már megrémítette hallgatóságát azzal, hogy a legújabb brüsszeli tervek arra irányulnak, hogy az uniós határőrizet a migránsok beutaztatását segítse elő.

A Frontex feladata lesz a kapcsolattartás a harmadik országokkal annak érdekében, hogy hatékonyabban lehessen visszaküldeni származási országukba az illegális bevándorlókat. A határvédelmi ügynökségnek lehetősége lesz bekapcsolódni a határokon átnyúló bűnözés üldözésébe és gyorsreagálású erőket is működtet majd, amelyek azonnal meg tudnak jelenni egy kritikussá vált határszakaszon.

A máltai Roberta Metsola, néppárti EP-képviselő volt a Frontex jelentéstevője az Európai Parlamentben. Szerinte ez a lépés egyaránt szolgálja a biztonság növelését és a bűnözés elleni hatékonyabb küzdelmet. Úgy véli, Európa polgárai már joggal vártak erre a lépésre, amit sikerült rekord időn belül megtenni.

HIRDETÉS

A jogszabályt még el kell fogadnia az EU tanácsának, az Európai Parlament illetékes szakbizottságának és a plenáris ülésnek is, de ez már csak formai döntés, és várhatóan heteken belül megszületik.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Arató László
Arató László
A Magyar Hang brüsszeli tudósítója

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

29,156lájkolóTetszik
2,688követőKövetés
17,700feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Tequilát Orbánnak – Magyar Hang-ajánló

Interjú Bödőcs Tiborral és L. Ritók Nórával. Miskolci és szombathelyi választási riport. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Flaszter 60. – Üzenjük Karácsony Gergelynek: Ne!

Műsorvezető: Dévényi István. E heti vendégek: Tóth Richárd, a HVG újságírója és Katona Mariann, a Magyar Hang munkatársa.

A torontói gép