„Magyarország Putyin trójai falova az Unióban”

„Magyarország Putyin trójai falova az Unióban”

Vlagyimir Putyin és Orbán Viktor találkozója 2ö16 február 17.-én a Kremlben (Fotó: Wikipédia, Kremlin.ru)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Növekvő kockázatot jelent Európa számára Magyarország közeledése Oroszországhoz – írja a Globalsecurityreview.com amerikai biztonságpolitikai portál.

A cikk szerint hazánk ugyan nem veti el az Európai Unió értékeit, de egyre közelebb kerül Vlagyimir Putyin orosz elnök politikájához. Ez azért különösen problémás, mert Orbán Viktor magyar miniszterelnök már évekkel ezelőtt meghirdette az illiberális demokráciát, majd jelentősen visszaszorította az ellenzéki médiát, folyamatosan támadja a neki nem tetsző civil szervezeteket, korlátozza az oktatási szabadságot.

Orbán Viktor megköszönte Vlagyimir Putyinnak az elmúlt években végzett munkát | Magyar Hang

Magyarország Oroszország egyik kulcspartnere Európában, a kétoldalú kapcsolatok sokoldalúan fejlődnek - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök, amikor kedden a Kremlben üdvözölte Orbán Viktor miniszterelnököt. Putyin méltatta a kétoldalú kapcsolatok működését, majd rámutatott, a kereskedelmi forgalom tavaly 25 százalékkal nőtt, s idén, az első fél évben is ugyanennyivel bővült.

A portál cikke megjegyzi: Moszkva számára azért fontos a magyar kapcsolat, mert Budapesten keresztül igyekszik lazítani az Európai Uniót és más nyugati intézményeket. Magyarország Oroszország felé tolódásában a legújabb fejlemény, hogy Budapestre költözik a Nemzetközi Beruházási Bank, amely orosz vezetéssel működik. A pénzintézettel kapcsolatosan a legnagyobb probléma, hogy teljes diplomáciai mentességet kapnak a bank alkalmazottai és vendégei. A cikk ezért arra hívja fel a figyelmet, hogy a magyar–orosz kapcsolat a korábbinál nagyobb ellenőrzést kíván az amerikai illetékesek részéről.