HIRDETÉS
Kezdőlap Külföld Netanjahu mar...

Netanjahu maradhat a miniszterelnök

HIRDETÉS

A kedden lezajlott izraeli parlamenti választáson a voksolok jelentős része a Benjamin Netanjahu vezette Likudra adta le szavazatát. A Háárec internetes portál szerint bár a Likudnak megfogyatkozott az előnye a három hónapja alakult, Beni Ganz és Jaír Lapid vezette Kék-fehér ellenzéki centrista párttal szemben, de a hivatalban lévő kormányfő, Benjamin Netanjahu így is ötödször kaphat kormányalakítási megbízást, ezzel ő lesz Izrael legrégebben regnáló kormányfője.

HIRDETÉS

A választás utáni beszédében, az első hivatalos részeredmények előtt Netanjahu már „kolosszális” győzelmet emlegetett, de beszélt arról is, hogy megegyezett régi-új koalíciós partnereivel. A parlamenti többségre támaszkodó kormány megalakításához legalább 61 képviselő támogatása szükséges a 120 fős knesszetben.

A kizárólag Netanjahut kormányfőnek jelölő két ultraortodox párt, az askenázi Egységes Tóra párt és a keletiek Sasz pártja az eddigiekhez képest növelte erejét a kneszetben. Öt mandátummal jutott be a parlamentbe Avigdor Liberman Izrael a Hazánk (Jiszrael Béténu) nevű pártja, illetve az a jobboldali egységpárt, amelyben három, telepeseket támogató kis jobboldali párt fogott össze.

Súlyos vereséget szenvedett viszont a szociáldemokrata Munkapárt, amelynek huszonnégyről ötfősre csökkent képviselete a kneszetben, vélhetően azért, mert szavazóik közül többen az új Kék-fehér pártra voksoltak Netanjahu megbuktatásának reményében. Minimális mandátummal, de bejutott még a baloldali liberális Merec párt, illetve a külön induló két arab párt is.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

30,115lájkolóTetszik
2,844követőKövetés
18,900feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Szátokat befogni nem kell félnetek? – Magyar Hang-ajánló

Szűcs Tamás-, Kincses Gyula-, Nemény András- és Gera Marina-interjú. Mi lesz a színházakkal? Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Karácsony a Főkert vezetőjét is meneszti, különös pályázaton keresik az utódját

Kevesebb mint egy hetet adtak a jelentkezésre, és két nap alatt eldönthetik, hogy ki vezesse a fővárosi céget. A szakma képviselői politikai kinevezéstől tartanak.

Egy ujjal se