HIRDETÉS
Kezdőlap Külföld Elmarad a kem...

Elmarad a kemény brexit – egyelőre

Kérjük, támogassa a Magyar Hangot...

és a szabad sajtó megmaradását! Olvasóink segítségére is szükségünk van, hogy még több riportot és tényfeltáró cikket közölhessünk. Részletek ITT.

HIRDETÉS

Ezen a hétvégén biztosan nem lesz kemény brexit, erről egyeztek meg az uniós tagállamok Brüsszelben. Mindezt a 2-3 órásra tervezett találkozó kezdetét követően nyolc órával, éjjel kettő körül jelentette be Donald Tusk. A britek újabb fél éves haladékot kaptak a kilépésre, ez azonban lehet sokkal rövidebb határidő is.

HIRDETÉS

Amennyiben május 22-ig sikerül a parlamentben elfogadniuk az eddig háromszor leszavazott kilépési megállapodást, akkor június 1-jével szűnik meg a tagságuk. Ellenkező esetben október 31-ig tehetik meg ugyanezt, illetve amennyiben egy köztes dátumon szavazzák meg a dokumentumot, akkor a következő hónap első napjával távoznak. A május 22-nek azért van jelentősége, mert akkor nem kell EP-választásokat tartaniuk.

Egy dolgot biztos nem tehetnek meg: a kilépési feltételeket nem tárgyalhatják újra, vagyis a már többször elutasított megállapodást kell átvernie a brit alsóházon Teresa Maynek.

A brit miniszterelnök egyébként bizakodó volt, úgy vélte, hogy május első három hetében sikerül neki az, amivel eddig mindig kudarcot vallott. Amennyiben ez mégsem jön össze, a helyzet igencsak kacifántossá válik. A briteknek EP-képviselői lesznek, ami – a jelenlegi közvéleménykutatások alapján – azt jelenti, hogy európai szinten, még ha csak átmeneti időszakra is, jelentősen megerősödik a baloldal. Most ugyanis a Munkáspárt toronymagasan nyerné a választásokat, ezáltal az európai baloldal beérheti a néppártot.

Az uniós állam- és kormányfők vitájában, francia nyomásra az szerepelt a legnagyobb súllyal, hogy Emmanuel Macron szerint a britek visszaélhetnek a helyzetükkel és olyan döntéseket blokkolnak, amelyek rájuk egyébként már nem is vonatkoznak. Eredetileg a tagállamok előtt olyan javaslat is szerepelt, hogy a kilépési időszak egy évvel, vagy még tovább is meghosszabbítható, ez ellen tiltakoztak az előbbiek miatt a franciák. Így született a köztes megoldás, vagyis 2019. október 31-e, ami a jelenlegi Európai Bizottság mandátumának utolsó napja is. Meg is jegyezte Jean-Claude Juncker, hogy amennyiben október 31-én ismét Brexit-csúcs lesz, neki éjfélkor fel kell állnia és ki kell mennie.

HIRDETÉS

Az éjszakába nyúló tárgyalásokon megegyezés született arról is, hogy a tagállamok jogosultak a britek nélkül lefolytatni mindazon tárgyalásokat, amelyet a brexit utáni időszakra vonatkoznak.

A csúcstalálkozó záródokumentuma szerint „az Egyesült Királyság vállalta, hogy a lojális együttműködésre vonatkozó kötelezettségnek megfelelően konstruktívan és felelős módon jár el a hosszabbítás ideje alatt. Ezzel összefüggésben – különösen az Unió döntéshozatali eljárásaiban való részvétele során – az Egyesült Királyságnak elő kell segítenie az Európai Unió feladatainak teljesítését, és tartózkodnia kell minden olyan intézkedés meghozatalától, amely veszélyeztethetné az EU célkitűzéseinek megvalósítását.”

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Arató László
Arató László
A Magyar Hang brüsszeli tudósítója

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

31,238lájkolóTetszik
3,033követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Rá kell venni az embereket, hogy gondolkodjanak – Magyar Hang-ajánló

Interjú Kovács Lászlóval, Nényei Pállal, Erős Antóniával és Szellő Istvánnal. Portré Varga Mihályról. Keresse a lapot az újságárusoknál!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Alternatív országgyűlést hozna létre Vona Gábor

Eljött az idő arra, hogy az ellenzék létrehozzon egy árnyékországgyűlést. Erről Vona Gábor beszélt az ATV „A nap híre" ...