Újabb álhír a kormánymédiában: nem takarták le a kereszteket az olasz temetőben

Újabb álhír a kormánymédiában: nem takarták le a kereszteket az olasz temetőben

Pieve di Cento kápolnája (Fotó: Sergio Maccagnani/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Letakarják Pieve di Cento temetőjében a kereszteket, hogy ne sértsék a muszlimok érzékenységét – erről írt a héten a Berlusconi család tulajdonában lévő Il Giornale, amit aztán a magyar kormánysajtó nagy része át is vett. Szemlézte a Ripost, az Origo és a 888, majd annak nyomán a Magyar Nemzetté átnevezett lap, szombaton pedig már Apáti Bence közölt publicisztikát az esetről ugyanott.

Nemcsak a magyar kormányoldalt tartja lázban az eset, Olaszországban is politikai ügy lett belőle. A Forza Italia képviselője, Galeazzo Bignami kijelentette, ez nemcsak a keresztény értékekkel szembeni tiszteletlenség, de valójában a halottak emlékét is meggyalázzák.

Csakhogy valójában nincs szó „érzékenyítésről”. A balközép La Repubblica bolognai kiadása számolt be róla, hogy épp renoválják a temető felszenteletlen kápolnáját, ennek keretében pedig kialakítanának egy új rendszert, ami fekete függönyökkel valóban lehetővé teszi, hogy időlegesen elfedjék a kápolnán belül található vallási jelképeket. (Nem letakarják őket különböző szövetekkel, hanem egy függönyréteget húznak fel.) Ennek akkor látják szükségét, ha a felszenteletlen kápolnán belül szekuláris, vagy más vallási ceremóniát kívánnak rendezni.

A helyi polgármester, Sergio Maccagnani beszélt arról a Repubblicának: Bignami tisztában lehet vele, hogy az ő vezetése alatt három olyan templomot is felújítottak, amik a 2012-es földrengésben sérültek meg. A temető renoválása sem csak a kápolnát érinti: több száz új sírkamrát építenek, családi sírhelyeket alakítanak ki. A kápolnán belül valóban egyfajta semleges hely kialakítását kívánják lehetővé tenni, például, ha muszlim temetést rendeznének ott olyanoknak, akiknek a sírhelye egyébként nem Pieve di Centóban található.

Ez ugyanakkor jelenleg csak tervezés szintjén létezik, nyáron fogják a terveket ismertetni a település közösségével, illetve a családi sírhelyek tulajdonosaival. Maccagnani ezért szívesen látja ott is majd Bignamit, akit felszólított arra, hogy ne használja fel a halottak emlékét és a vallási szimbólumokat politikai propaganda terjesztésére.

Maccagnani a Facebook-oldalán is hozzászólt az ügyhöz, leszögezve: a temető eleve önkormányzati fenntartású, a kápolna pedig olyannyira felszenteletlen, hogy ott oltárszekrény sem található. Viszont a 2012-es földrengés után lehetővé tették az egyházközség számára a gyakori használatát a kápolnának, miután a templomok mindegyike használhatatlan állapotba került. A katolikusok temetési szertartásait ez előtt, és után is leginkább a Santa Maria Maggiore Templomban tartották-tartják. Pieve di Centóban nincs sem zsidók, sem muszlimok számára fenntartott temető, Maccagnani szerint pedig régi probléma, hogyan tegyék lehetővé mások számára is a kápolna használatát. A tervezett új megoldás, ami a más vallású, vagy nemhívő emberek számára tartott ceremóniák idejére szólna, a polgármester elmondása szerint az egyházközség papja szerint sem problémás. De, ismételte el, döntés továbbra sem született, ez nyáron várható.