HIRDETÉS
Kezdőlap Külföld Hogyan küzden...

Hogyan küzdenek az illiberális rezsimek, ha földre viszik őket, és hogyan szorongathatók meg?

Kérjük, támogassa a Magyar Hangot...

és a szabad sajtó megmaradását. Olvasóink segítségére is szükségünk van, hogy még több riportot és tényfeltáró cikket közölhessünk. Részletek ITT.

HIRDETÉS

Sehogy nem nyugszik bele két héttel ezelőtti választási kudarcába a jelenleg kormányzó, iszlamista-konzervatív Igazság és Fejlődés Pártja (AKP), amelyre a török ellenzék nemcsak Ankarában, hanem Isztambulban is vereséget mért a helyhatósági választásokon. Ezért Erdogan pártja újabbnál újabb módszereket rángat elő az illiberális eszköztárból arra, hogyan lehetne mégis megfordítani az eredményt. Ötletekből pedig akad bőven.

HIRDETÉS

Mint ismert, a március 31-ei önkormányzati választások előtt minden eddiginél durvább kampány folyt Törökországban. Erdogan – aki teljes mellszélességgel állt bele a versengésbe – egyenesen azzal vádolta a fő ellenzéki erőt, a kemalista Köztársasági Néppártot (CHP), hogy a nyugati és kurd terroristák pártján áll. Hogy tovább borzolja a kedélyeket, pártja kampányrendezvényein rendre lejátszották az új-zélandi terrorista vérfürdőjéről készült videót, hogy a muszlimok veszélyérzetének felkorbácsolásával további szavazatokat szerezzenek. És hogy az iszlamista szavazók véletlenül se érezzék azt, nem képviseli őket senki, Erdogan még azt is megpendítette, hogy újra mecsetnek nyilvánítanák a Hagia Szophiát, amelyet egyébként még 1934-ben, Kemal Atatürk uralkodása alatt szekularizáltak és alakítottak múzeummá.

Miért éppen most kelt a muszlim világ védelmére Erdogan? | Magyar Hang

Vannak, akik a migránsokkal, Sorossal és Brüsszellel, mások Oroszországgal vagy éppen Amerikával riogatják a szavazóikat. A török elnök is választásra készül.

Ám mindez mégsem volt elég ahhoz, hogy az AKP megtartsa az ország két legnagyobb városát. A CHP jelöltje, Mansur Yavas magabiztos győzelemmel szerezte meg Ankarát, Isztambulban pedig ugyanezen párt jelöltje, Ekrem Imamoglu söpörte be a legtöbb voksot. Mivel az utóbbi esetben a különbség csupán 25 ezer szavazat volt, az AKP nem fogadta el az eredményt, és azt kérte, számolják újra a szavazatokat Isztambul kerületeinek zömében. Az ellenzékiek attól tartottak, hogy Erdoganék szavazatlopással fordítanak a végeredményen, aktivistáik éjjel-nappal őrizték a szavazócédulákat – az erről készült képek bejárták az egész világsajtót. Végül aztán a legfőbb választási tanács elutasította az AKP kérését, ehelyett csak azt hagyták jóvá, hogy ismét összesítsék 51 szavazóurna voksait 21 isztambuli kerületben.

Nem kellett sokat várni Erdoganék válaszára: kezdeményezték a helyhatósági választás megismétlését Isztambulban (április 16-án, két elutasítás után, újra fellebbeztek). Ali Ihsan Yavuz, az AKP elnökhelyettese szerint ugyanis a városban olyan mértékű szabálytalanságok és visszaélések történtek, amelyek egyértelműen befolyásolták a voksolás kimenetelét. Sokan például össze is dolgoztak, ami miatt az AKP feljelentéseket tesz. – Akik ezt tették, megkapják, amit érdemelnek – fenyegetőzött a politikus, amire az isztambuli győztes, Ekrem Imamoglu csak úgy reagált, ha a kormánypárt vétkest keres, akkor inkább nézzen a tükörbe, és tegyen maga ellen panaszt.

HIRDETÉS

Az erdogani recept: illiberalizmus és iszlamizáció | Magyar Hang

Erdogan természetesen éppúgy szimbóluma a nepotizmusnak és a korrupciónak, mint Orbán Viktor – ez legalább olyan erős kötelék köztük, mint az illiberalizmusuk.

Miközben tehát az illiberális rezsimek kritikusai világszerte úgy értékelték a török ellenzék győzelmét, hogy az ilyen autokrata rezsimek igenis legyőzhetők demokratikus úton – pláne, ha a gazdaság is olyan rosszul muzsikál, mint Törökországban –, most leginkább annak lehetünk tanúi, miféle eszközöket vet be az illiberalizmus mintaországának vezető pártja, hogy veresége ellenére megtartsa hatalmát. Ráadásul itt a tét még nem is akkora, mint egy parlamenti, netán elnökválasztáson: a két legnagyobb török város elvesztése önmagában még nem tragédia az AKP-nak, hiszen a vidéki szavazók körében bőségesen akadnak tartalékai.

Ám van a törökországi helyhatósági választásoknak egy másik tanulsága is, amiről keveset beszélnek: ez pedig az ellenzéki összefogás sikere. Emlékeztetőül: Ekrem Imamoglunak úgy sikerült győznie Isztambulban, hogy nemcsak a CHP állt mögötte, hanem a szekuláris Jó Párt (Iyi) is támogatta. Emellett számos más városban közös jelöltet indítottak ellenzékiek, máshol pedig egyfajta „koordinációval” oldották meg a helyzetet, vagyis nem állítottak egymás ellen jelölteket. Így pedig a törökországi helyhatósági választások nem csak azt demonstrálják, hogyan küzdenek az illiberális rezsimek, ha földre viszik őket, hanem azt is, hogyan szorongathatók meg – demokratikus, jogállami eszközökkel.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/15. számában jelent meg, 2019. április 12-én.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/15. számban? Itt megnézheti!

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

30,658lájkolóTetszik
2,937követőKövetés
19,400feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

A Fidesz nem jobboldali, hanem hatalomoldali – Magyar Hang-ajánló

Interjú Nádasdy Ádámmal, Csernák Jánossal, valamint a győri polgármesterjelöltekkel. Riport Gyöngyöspatáról. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek