HIRDETÉS
Kezdőlap Külföld Nyolc embert ...

Nyolc embert letartóztattak, óvatosan kezelik a hatóságok a Srí Lanka-i támadássorozatot

Nyugalom csomag

Legyen Ön is előfizetőnk, most akár egy hónapra is otthonába rendelheti a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti ITT! Köszönjük!

HIRDETÉS

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Ezek az aljas támadások erőteljesen emlékezetünkbe idézik, miért is olyan eltökélt az Egyesült Államok a terrorizmus elleni harcában – jelentette ki a Srí Lanka-i robbantásokra reagálva az amerikai külügyminiszter. Az MTI által is idézett Mike Pompeo hangsúlyozta: „az egyetemes értékek és szabadság elleni támadás az imahelyeken összegyűlt, vagy az ünnepi ételüket fogyasztó ártatlan emberek elleni támadás”. Az amerikai diplomácia vezetője szerint ez is azt mutatja, a terroristák egyetlen célja, hogy fenyegessék a békességet és a biztonságot.

Pompeo egyúttal azt is megerősítette, a terrortámadásoknak amerikai áldozataik is vannak. Összesen 207 halottról szólnak a hírek, míg a végül nyolc, templomoknál és luxusszállodáknál végrehajtott robbantásban a sebesültek számát 450-re teszik. A BBC információi alapján a halottak között legkevesebb 27 a külföldi állampolgár, közülük három dán, legkevesebb öt brit, két török, néhány amerikai.

A megváltó Krisztus szobra vérfoltokkal borítva a támadás után a negombói katolikus templomban (Forrás: Raghu B/Twitter)
A megváltó Krisztus szobra vérfoltokkal borítva a támadás után a negombói katolikus templomban (Forrás: Raghu B/Twitter)

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter úgy tájékoztatott, a magyar hatóságok hét, Srí Lankán tartózkodó regisztrált magyar állampolgárról tudnak, nekik nem esett bajuk. A biztonság kedvéért azonban a merényletben esetleg érintett magyar állampolgárok számára vészhelyzeti telefonvonalat létesítettek, amelynek száma a konzuli szolgálat honlapján megtalálható. A miniszter azt kéri a térségbe utazóktól, hogy regisztráljanak a konzulátusi szolgálat honlapján, adják meg a tartózkodási helyüket, hogy baj esetén minél hamarabb segítséget kaphassanak a magyar hatóságoktól.

A Srí Lanka-i hatóságok késő délutántól kijárási tilalmat vezettek be, addig, ameddig a helyzet azt indokolja. Egyúttal jelezték, időszakosan leállítják a közösségi portálokat az országban.

HIRDETÉS

A legérdekesebb ugyanakkor az, ahogy a kormányzat és a hatóságok az ügyet, illetve annak elkövetőire vonatkozó dolgokat kezelik. Napközben jött ugyanis olyan hír, hogy a rendőrség nyolc személyt letartóztatott, sőt, tűzpárbaj is kialakult emiatt, amelynek során három rendőr meghalt. Többet azonban egyelőre nem tudni a lehetséges támadókról. Ranil Vikremeszinge kormányfő tájékoztatta a fővárosba akkreditált újságírókat; mint mondta, információik vannak egy csoportról, amely a támadások mögött állhat. Ezt erősítette meg Ruván Vidzsevárdene is, ám a védelmi miniszter egyelőre azt kérte a sajtótól, ne nevezzék meg a feltételezett támadókat. Kérését azzal indokolta, egyelőre nem szeretnék, ha a spekulációk nyomán feszültség alakulna ki az egyes vallási és egyéb csoportok között. „Arra figyelmeztetett, hogy nem akarják, hogy esetleg más radikális csoportok kihasználják a helyzetet. Ne adjuk a radikálisoknak hangot! Ne segítsünk nekik, hogy mártírok legyenek!” – idézte egy helyi újságíró, a The New York Times tudósítója a miniszter szavait Twitter-bejegyzésében.

Brutális támadássorozat rázta meg Srí Lankát húsvét napján | Magyar Hang

Keresztény templomokat, luxusszállodákat céloztak meg. A helyi hatóságok szervezett akciókról beszélnek. Száz fölött a halálos áldozatok száma. A helyi muszlim tanács elítélte a támadásokat.

Így továbbra sem tudni, kik állhatnak a nyugatiakat és keresztényeket célzó támadások mögött. Korábban rendőrségi forrásokból lehetséges elkövetőként merült fel az indiai alapítású, 2004 óta tevékenykedő iszlamista Tavhíd csoport. A helyi muszlimok tanácsa azonban határozottan elítélte a merényleteket. Srí Lankán a muszlimok a keresztényekhez hasonlóan kisebbségben vannak, őket is érik támadások például a vallási indentitáshoz nem köthető, korábban hosszú éveken át a központi kormányzat ellen fegyveres polgárháborút folytató tamilok részéről.

A tamil szálat gyengítheti, hogy a népszerű, vállaltan tamil színésznő,
Rádiká Szaratkumár is arról posztolt 1,4 millió követőjének, hogy sokkolták a támadások. Néhány pillanattal a detonáció előtt távozott az egyik hotelből. Férje, a szintén ismert színész, az Indiában tamil politikai pártot is alapító Ramanatan Szaratkumár is arról írt: „Aljas terrortámadás szakadt Colombóra, amit el kell ítélnünk. A szívünk az ártatlan áldozatokkal van.”

A véres konfliktusok megállítását kérte Ferenc pápa | Magyar Hang

Ne maradjunk ridegek és közömbösek üzente húsvétvasárnapi Urbi és Orbi áldásában a katolikus egyházfő.

A világ vezetői sorra együttérzésükről és részvétükről biztosították a Srí Lanka-i kormányt. Így sokak mellett Ferenc pápa, Donald Trump jelenlegi és Barack Obama egykori amerikai elnök, valamint Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő, Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Áder János államfő is így tett.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,724lájkolóTetszik
3,477követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Néha inkább befogtam a számat” – Magyar Hang-ajánló

Trianon 100, interjú Gerendai Károllyal, vendégmunkások Balástyán. Keresse a Magyar Hangot, digitálisan is!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek