Nyolc embert letartóztattak, óvatosan kezelik a hatóságok a Srí Lanka-i támadássorozatot

Nyolc embert letartóztattak, óvatosan kezelik a hatóságok a Srí Lanka-i támadássorozatot

Katonák az egyik megtámadott templom, a colombói Szent Antal előtt. (Fotó: Reuters/Dinuka Liyanawatte)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ezek az aljas támadások erőteljesen emlékezetünkbe idézik, miért is olyan eltökélt az Egyesült Államok a terrorizmus elleni harcában – jelentette ki a Srí Lanka-i robbantásokra reagálva az amerikai külügyminiszter. Az MTI által is idézett Mike Pompeo hangsúlyozta: „az egyetemes értékek és szabadság elleni támadás az imahelyeken összegyűlt, vagy az ünnepi ételüket fogyasztó ártatlan emberek elleni támadás”. Az amerikai diplomácia vezetője szerint ez is azt mutatja, a terroristák egyetlen célja, hogy fenyegessék a békességet és a biztonságot.

Pompeo egyúttal azt is megerősítette, a terrortámadásoknak amerikai áldozataik is vannak. Összesen 207 halottról szólnak a hírek, míg a végül nyolc, templomoknál és luxusszállodáknál végrehajtott robbantásban a sebesültek számát 450-re teszik. A BBC információi alapján a halottak között legkevesebb 27 a külföldi állampolgár, közülük három dán, legkevesebb öt brit, két török, néhány amerikai.

A megváltó Krisztus szobra vérfoltokkal borítva a támadás után a negombói katolikus templomban (Forrás: Raghu B/Twitter)

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter úgy tájékoztatott, a magyar hatóságok hét, Srí Lankán tartózkodó regisztrált magyar állampolgárról tudnak, nekik nem esett bajuk. A biztonság kedvéért azonban a merényletben esetleg érintett magyar állampolgárok számára vészhelyzeti telefonvonalat létesítettek, amelynek száma a konzuli szolgálat honlapján megtalálható. A miniszter azt kéri a térségbe utazóktól, hogy regisztráljanak a konzulátusi szolgálat honlapján, adják meg a tartózkodási helyüket, hogy baj esetén minél hamarabb segítséget kaphassanak a magyar hatóságoktól.

A Srí Lanka-i hatóságok késő délutántól kijárási tilalmat vezettek be, addig, ameddig a helyzet azt indokolja. Egyúttal jelezték, időszakosan leállítják a közösségi portálokat az országban.

A legérdekesebb ugyanakkor az, ahogy a kormányzat és a hatóságok az ügyet, illetve annak elkövetőire vonatkozó dolgokat kezelik. Napközben jött ugyanis olyan hír, hogy a rendőrség nyolc személyt letartóztatott, sőt, tűzpárbaj is kialakult emiatt, amelynek során három rendőr meghalt. Többet azonban egyelőre nem tudni a lehetséges támadókról. Ranil Vikremeszinge kormányfő tájékoztatta a fővárosba akkreditált újságírókat; mint mondta, információik vannak egy csoportról, amely a támadások mögött állhat. Ezt erősítette meg Ruván Vidzsevárdene is, ám a védelmi miniszter egyelőre azt kérte a sajtótól, ne nevezzék meg a feltételezett támadókat. Kérését azzal indokolta, egyelőre nem szeretnék, ha a spekulációk nyomán feszültség alakulna ki az egyes vallási és egyéb csoportok között. „Arra figyelmeztetett, hogy nem akarják, hogy esetleg más radikális csoportok kihasználják a helyzetet. Ne adjuk a radikálisoknak hangot! Ne segítsünk nekik, hogy mártírok legyenek!” – idézte egy helyi újságíró, a The New York Times tudósítója a miniszter szavait Twitter-bejegyzésében.

Brutális támadássorozat rázta meg Srí Lankát húsvét napján | Magyar Hang

Keresztény templomokat, luxusszállodákat céloztak meg. A helyi hatóságok szervezett akciókról beszélnek. Száz fölött a halálos áldozatok száma. A helyi muszlim tanács elítélte a támadásokat.

Így továbbra sem tudni, kik állhatnak a nyugatiakat és keresztényeket célzó támadások mögött. Korábban rendőrségi forrásokból lehetséges elkövetőként merült fel az indiai alapítású, 2004 óta tevékenykedő iszlamista Tavhíd csoport. A helyi muszlimok tanácsa azonban határozottan elítélte a merényleteket. Srí Lankán a muszlimok a keresztényekhez hasonlóan kisebbségben vannak, őket is érik támadások például a vallási indentitáshoz nem köthető, korábban hosszú éveken át a központi kormányzat ellen fegyveres polgárháborút folytató tamilok részéről.

A tamil szálat gyengítheti, hogy a népszerű, vállaltan tamil színésznő,
Rádiká Szaratkumár is arról posztolt 1,4 millió követőjének, hogy sokkolták a támadások. Néhány pillanattal a detonáció előtt távozott az egyik hotelből. Férje, a szintén ismert színész, az Indiában tamil politikai pártot is alapító Ramanatan Szaratkumár is arról írt: „Aljas terrortámadás szakadt Colombóra, amit el kell ítélnünk. A szívünk az ártatlan áldozatokkal van.”

A véres konfliktusok megállítását kérte Ferenc pápa | Magyar Hang

Ne maradjunk ridegek és közömbösek üzente húsvétvasárnapi Urbi és Orbi áldásában a katolikus egyházfő.

A világ vezetői sorra együttérzésükről és részvétükről biztosították a Srí Lanka-i kormányt. Így sokak mellett Ferenc pápa, Donald Trump jelenlegi és Barack Obama egykori amerikai elnök, valamint Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő, Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Áder János államfő is így tett.