HIRDETÉS
Kezdőlap Külföld Vlagyivosztok...

Vlagyivosztokban találkozik Putyin és Kim Dzsongun

HIRDETÉS

Csütörtökön találkozik Vlagyimir Putyin orosz elnök és Kim Dzsongun észak-koreai diktátor Vlagyivosztokban, a Ruszkij szigeten – írta meg a Népszava, az Izvesztyija című, Kremlhez közelálló napilap értesüléseire hivatkozva. Putyin a Pekingben tartandó Egy övezet, egy út nemzetközi fórumra menet ejti majd útba Vlagyivosztokot, ahol Dimitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő szerint a Koreai-félsziget atommentesítéséről, és a regionális együttműködéssel kapcsolatos kérdésekről tárgyal majd az észak-koreai vezetővel.

HIRDETÉS

Orosz és nemzetközi sajtóértesülések szerint észak-koreai funkcionáriusok keresték fel a Távol-keleti Szövetségi Egyetemet, amely feltehetőleg otthont ad a találkozónak. Ezt látszik alátámasztani az is, hogy az egyetemen április 24-én és 25-én „hivatalos küldöttségek látogatása” miatt szünetel az oktatás, derül ki a Népszava cikkéből.

A jelenlegi észak-koreai vezető még soha nem járt Oroszországban. 2015-ben ugyan elfogadta az orosz állam meghívását, a náci Németország felett aratott győzelem 70. évfordulójának megünneplésére, de végül nem élt a lehetőséggel. A most hatalmon lévő diktátor édesapja, Kim Dzsong Il utoljára 2011-ben járt Oroszországban, Putyin pedig 2000-ben látogatott el Phenjanba.

Hirtelen megszakadtak a tárgyalások, nincs megállapodás Trump és Kim Dzsongun között | Magyar Hang

Szerdán még úgy tűnt, a két, Vietnamban tárgyaló vezető bejelenthet valamit, ám csütörtöki gyorshír szerint a tárgyalások hirtelen megszakadtak és nem lesz semmilyen megállapodás. Ezt egyébként az észak-koreai fél nem erősítette meg. A phenjani állami tévében még a tegnap esti híreket sugározták. A BBC élő percről percre tudósítása szerint elég pesszimista a hangulat.

A sajtónak nyilatkozó, a Hvg.hu által idézett megfigyelők szerint Kim Dzsongun külföldi támogatást akar szerezni gazdasági fejlesztéseihez, amelyre szüksége van, a februárban sikertelenül záruló amerikai-észak-koreai csúcstalálkozó után. Akkor nem sikerült enyhítenie az országot sújtó szankciókat. A vlagyivosztoki egyetem professzora, Artyom Lukin úgy véli, hogy a gazdasági támogatáson túl Kim azt is bizonyítani próbálja, hogy a világ vezető politikusai akarnak vele tárgyalni, és van választási lehetősége, ezáltal pedig nem függ Washingtontól, Pekingtől, illetve Szöultól. Az orosz elemző, hazája szempontjából úgy gondolja, hogy a találkozó megerősíti Moszkva világhatalmi szerepét a Koreai-félszigeten és Oroszország nemzetközi tekintélyének szempontjából is fontos.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

29,657lájkolóTetszik
2,802követőKövetés
18,400feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Minden hatalom megittasul önmagától – Magyar Hang-ajánló

Nagy Ervin-, Zsiday Viktor- és Timothy Garton Ash-interjú. Riport a szekszárdi cigánynegyedből. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Szerény javaslat

Nemcsak a kormány és az ellenzék, hanem az ellenzék egyes szereplői közötti viszonyban is új korszak, újfajta verseny kezdődik most.