HIRDETÉS

Mégis szabadon lehet énekelni majd a magyar Himnuszt Szlovákiában?

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük!

HIRDETÉS

Gyorsított eljárásban tárgyalja majd a parlament a Híd módosító javaslatát, amely a himnusztörvényre vonatkozik – írja az Új Szó.

A magyar nyelvű szlovákiai lap szerint erre abban az esetben lesz szükség, ha a parlament megtöri az államfő vétóját és a jogszabály a jelenlegi formában lépne életbe. Ismeretes, hogy a szlovákiai elnökválasztás győztese, Zuzana Čaputová azon kevesek közé tartozik, aki ellenezte a 87 százalékos többséggel megszavazott törvényt, amely szerint más ország himnuszát csak akkor lehet nyilvánosan énekelni, ha azon jelen vannak az adott állam hivatalos képviselői is.

„Úgy változtatjuk meg a jogszabály vitatott passzusát, hogy mindenki számára egyértelmű legyen, Szlovákiában az állami himnusz mellett mindenki szabadon énekelheti azt a himnuszt is, amelyik az ő szívének kedves” – hangsúlyozta a kormány és a Híd alelnöke Sólymos László. A Most–Híd szlovák–magyar párt képviselői tévedésből szavazták meg a himnusztörvényt, s miután ez kiderült, azonnal megígérték, hogy módosító javaslatot nyújtanak be a törvényhez.

A 13. paragrafus eltérő értelmezése miatt adódott problémát a módosító javaslat kidolgozói az alábbi mondattal rendeznék: “Az előző mondat nem érinti a fizikai és jogi személyek más állam himnuszának lejátszásához vagy elénekléséhez fűződő jogát.”

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
HIRDETÉS
Hajdú Péter
Hajdú Péter
A Magyar Hang gazdasági újságírója, közgazdász

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

40,731lájkolóTetszik
3,783követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Fogy a levegő – Magyar Hang-ajánló

Interjú Ascher Tamással és Tompa Andreával. Abszurd komédia karanténra és drága tesztekre. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Jourová: Brüsszel az év végéig reflektálhat a veszélyhelyzet idején hozott kormányzati intézkedésekre

Szél Bernadett levelére válaszolt az Európai Bizottság alelnöke. A Bizottság aggódik a rémhírek terjesztésével kapcsolatos új rendelkezések miatt.