HIRDETÉS

Mégis szabadon lehet énekelni majd a magyar Himnuszt Szlovákiában?

Nyugalom csomag

Legyen Ön is előfizetőnk, most akár egy hónapra is otthonába rendelheti a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti ITT! Köszönjük!

HIRDETÉS

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Gyorsított eljárásban tárgyalja majd a parlament a Híd módosító javaslatát, amely a himnusztörvényre vonatkozik – írja az Új Szó.

A magyar nyelvű szlovákiai lap szerint erre abban az esetben lesz szükség, ha a parlament megtöri az államfő vétóját és a jogszabály a jelenlegi formában lépne életbe. Ismeretes, hogy a szlovákiai elnökválasztás győztese, Zuzana Čaputová azon kevesek közé tartozik, aki ellenezte a 87 százalékos többséggel megszavazott törvényt, amely szerint más ország himnuszát csak akkor lehet nyilvánosan énekelni, ha azon jelen vannak az adott állam hivatalos képviselői is.

„Úgy változtatjuk meg a jogszabály vitatott passzusát, hogy mindenki számára egyértelmű legyen, Szlovákiában az állami himnusz mellett mindenki szabadon énekelheti azt a himnuszt is, amelyik az ő szívének kedves” – hangsúlyozta a kormány és a Híd alelnöke Sólymos László. A Most–Híd szlovák–magyar párt képviselői tévedésből szavazták meg a himnusztörvényt, s miután ez kiderült, azonnal megígérték, hogy módosító javaslatot nyújtanak be a törvényhez.

A 13. paragrafus eltérő értelmezése miatt adódott problémát a módosító javaslat kidolgozói az alábbi mondattal rendeznék: “Az előző mondat nem érinti a fizikai és jogi személyek más állam himnuszának lejátszásához vagy elénekléséhez fűződő jogát.”

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Hajdú Péter
Hajdú Péter
A Magyar Hang gazdasági újságírója, közgazdász

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,563lájkolóTetszik
3,459követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Amíg rám nem emeli a kezét…” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Verebes Istvánnal. Miből lett Németh Sándor dúsgazdag? Hogy élnek a szociális szféra dolgozói? Keresse a friss Magyar Hangot, digitálisan is!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Orvosi kamara: ez a mai háziorvosi rendszer összedőlését okozná

Kincses Gyula elnök szerint az államosítás alapvetően rendítené meg a tulajdoni biztonságba, az orvosi működés függetlenségébe vetett bizalmukat.

Mostoha