HIRDETÉS
Kezdőlap Külföld A líbiai poko...

A líbiai pokol és a migráció

HIRDETÉS

Néhány hete fontos döntést hozott az Európai Unió: fél évvel meghosszabbították a földközi-tengeri akciót, a Sophia-műveletet – kivéve azt a részét, amely a mentésre vonatkozik. A tagállamok között ugyanis nincs összhang erre vonatkozóan, ezért úgy döntöttek, hogy uniós lobogó alatt nem lesz több mentés. Már ki is vonták azt a két hajót, amelyik ezt a feladatot ellátta. Így most csak a parti államok hajói segíthetnek a bajba jutott migránsokon. Az EU az elmúlt években több mint 40 ezer életet mentett meg, de még így is több ezren fulladtak a tengerbe.

HIRDETÉS

Kadhafi rendszerének megdöntése óta évek teltek el, míg egy olyan egységkormány megalakulhatott, amelyet az EU is elismert. Ez a migráció szempontjából nagyon fontos, mert csak egy legitim kormányt lehet pénzzel, eszközökkel támogatni.

Líbiát jelenleg számos különböző csoport felügyeli, ebben a helyzetben kellett megtalálni azt a partnert, akivel a part menti vizeket ellenőrizni lehet. Az eredmény látható, érezhető. Míg tavaly 23 ezren érték el az olasz partokat embercsempészek közreműködésével, addig idén mindössze négyszázan. Ennek azonban nagy ára van. A migránsok útvonala szempontjából fontos terület Líbia déli határa, ahol a helyi fegyveresek kényének-kedvének vannak kiszolgáltatva. Ha eleget fizetnek, eljuthatnak a tengerpartig, ha nem, akkor szerencsés esetben visszamehetnek otthonaikba, de sokan egyszerűen eltűnnek, megölik őket, vagy rabszolgának adják.

Az orosz-amerikai szembenállás újabb terepe lehet a Líbiában felizzott polgárháború | Magyar Hang

A parti őrség is viszonylag jól zár, egyre kevesebbeknek sikerül kijutni nemzetközi vizekre. Az Európai Külügyi Szolgálat főtitkár-helyettese, Pedro Serrano ennek kapcsán azt mondta: „Tetszik vagy nem, a valóság az, hogy ezek a migránshajók egyre rosszabb minőségűek. Egyre szörnyűbb lélekvesztőkbe teszik bele a migránsokat, akik még a líbiai parti vizeket sem tudják ezekben elhagyni.” Aki a líbiaiak fogságába esik, annak pokol lesz az élete. Egybehangzó jelentések szerint a kormányhoz hű erők ugyanis arra kényszerítik őket, hogy harcba induljanak a lázadó Haftár tábornok jól felfegyverzett katonái ellen.

Mindenesetre a magyar kormány megpróbálja kihozni a maximumot mindebből, már ami a saját kampányát illeti. Szijjártó Péter külügyminiszter április elején Luxembourgban azt mondta, hogy a polgárháborús helyzet csak ösztönözni fogja a Líbiában rekedt kétmillió migránst. Sőt, azt a több mint hatmillió líbiait is, aki most a szülőföldje elhagyásán gondolkozik. Vagyis ha a Fidesz jóslata beválik, akkor Líbia ki fog ürülni, és nyolcmillió ember jelentkezik majd a déli határokon.

HIRDETÉS

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/15. számában jelent meg, 2019. április 12-én.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/15. számban? Itt megnézheti!

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Arató László
Arató László
A Magyar Hang brüsszeli tudósítója

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

29,614lájkolóTetszik
2,788követőKövetés
18,300feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Mintha eltompulna az ország – Magyar Hang-ajánló

Frei Tamás-, Veres Pál-, Eörsi László- és Bodzsár Márk-interjú. Ki Mészáros Lőrinc csendes társa? Milyen egy 26 éves polgármester? Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

„Ezek a dühkitörések nem a semmiből jönnek”

A Berlinaléról Ezüst Medvével hazatérő német Kontroll nélkül színésznőjével beszélgettünk.

A Fidesz lefagyott