Brexit: komédia, tragédia, tragikomédia?

Brexit: komédia, tragédia, tragikomédia?

Theresa May a londoni parlamentben 2019. március 29-én (Fotó: Reuters)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Komédiába illő események tarkítják a britek unióból történő kilépését. Legutóbb például egy felmérésből kiderült, hogy a konzervatív párt helyhatósági képviselőinek negyven százaléka saját pártjuk tehetetlensége miatt inkább a kilépéspárti Nigel Farage éppen csak megalakult Brexit Pártjára szavazna a májusi európai parlamenti választáson. A felmérések szerint egyébként az új alakulat 23-27 százalékos népszerűséggel a választások legnagyobb esélyese. Vagyis ha mégis sor kerül a brit EP-választásra, akkor jó eséllyel a távozást leginkább szorgalmazó Farage által vezetett csoportosulás lenne a legnagyobb brit párt az Európai Parlamentben.

A kérdés azért került ismét a figyelem középpontjába, mert a brit alsóházban kialakult patthelyzet miatt Theresa May kormányfő az unióval kötött brexit-megállapodás elhalasztását kérte, amire október végéig kapott haladékot. Amennyiben azonban a májusi uniós választásokig nem fogadják el a kilépésről a kormány által kötött megállapodást a brit parlamentben, úgy az Egyesült Királyságnak is részt kell venni az európai parlamenti választásokon.

Kell-e félni a brexittől? | Magyar Hang

A helyzet pikantériája, hogy a kilépéspárit Boris Johnson, egykori külügyminiszter lánytestvére, Rachel Johnson – korábbi konzervatív parlamenti képviselő – más csalódott konzervatív, valamint munkáspárti képviselővel közösen Változást az Egyesült Királyságnak mozgalom (Change UK – The Independent Group) néven bennmaradást támogató pártlistát hozott létre az európai parlamenti választásokra.

De nem ez az egyetlen bizonytalanság, illetve a kizárólagos probléma a britek kilépése körül. Akár szét is szakadhat az ország. Nicola Sturgeon, a Skóciát kormányzó függetlenségpárti Skót Nemzeti Párt vezetője ugyanis az edinburghi parlamentben egy héttel ezelőtt kijelentette, nemsokára beterjeszti határozati javaslatát: amennyiben Nagy-Britannia kilépteti Skóciát az Európai Unióból, úgy újabb skót függetlenségi népszavazást kezdeményez. Érvei szerint az Egyesült Királyságban ugyan 51,89 százalékos többség a kilépésre szavazott 2016-ban, Skóciában ellenben 62 százalékos többségben voltak a maradás melletti szavazatok. A londoni kormány ugyanakkor lezártnak tekinti a kérdést.

Mit jelent a brexit? | Magyar Hang

David Lidington, a brit kormány kabinetirodájának vezetője – aki gyakorlatilag a miniszterelnök helyettese – arról beszélt a hír kapcsán, hogy 2014-ben 55 százalékos többséggel szavaztak a skótok arra, hogy az ország az Egyesült Királyság része marad, s nincsenek jelek arra vonatkozóan, hogy jelentősen nőtt volna a kilépést pártolók aránya, ezért értelmetlen az újabb referendum. Így konkrét igény esetén sem látnak okot arra, hogy a brit kormány engedélyezze az újabb népszavazást.

A helyzet átláthatatlanságát növeli, hogy miközben Theresa May-jel az élükön vannak még olyanok, akik a munkáspárti képviselők megnyerésével abban reménykednek, hogy sikerült keresztül verni a törvényhozáson a brexit-megállapodást, és szükségtelenné válik a május 23-ra kiírt brit uniós választás, a Munkáspártban egészen máson dolgoznak. Eszerint múlt szombaton közel száz westminsteri és strasbourgi munkáspárti képviselő kezdeményezte, hogy EP-választási programjuk részeként szerepeljen egy újabb népszavazás lehetősége, amely a brexit-megállapodás mellett magába foglalná az unióban való maradás lehetőségét is.