HIRDETÉS
Kezdőlap Külföld Korrupció, ha...

Korrupció, halott ügyészek és népszavazás – forró tavasz Romániában

HIRDETÉS

Érdekes dolgok történnek Romániában: Klaus Johannis államelnök korrupcióellenes népszavazást írt ki május 26-ára, az európai parlamenti választás napjára. Ezt megelőzően az alsóház is megszavazta a büntető törvénykönyv módosításait, amelyek csökkentik az elévülési időket, egérutat adva a vétkes politikusoknak. Közben két ügyész is öngyilkosságot követett el a napokban.

HIRDETÉS

Vegyük sorban: március közepén a román Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) temesvári egységének korábbi vezetője, a 48 éves Schiffbeck Tamás kiugrott a hivatal hatodik emeletéről, és azonnal szörnyethalt. A temesvári eset után a napokban újabb öngyilkosság történt: Bukarestben az ügyészség ötödik emeleti ablakából ugrott ki egy 53 éves ügyésznő. Mindkét eset kísértetiesen hasonlít egy román filmre, a Tudor Giurgiu rendező Miért én? című alkotására, amely valós történetet dolgoz fel: 2002-ben a korrupcióellenes részleg egyik fiatal ügyésze, Cristian Panait hasonló módon követett el öngyilkosságot Bukarestben.

„Ezt még érted sem tesszük meg Viktor!” Van, amit még Orbánnak sem néznek el az erdélyi rajongói | Magyar Hang

A korrupció egyébként is forró téma most keleti szomszédunknál: nemrég szavazott az alsóház a büntető törvénykönyv módosításairól, és a kormányzó baloldali koalíció az RMDSZ tizenhárom szavazatával tudta megszerezni a kényelmes többséget. A változás a PSD elnökének kedvez: Liviu Dragnea a csökkentett elévülési időnek köszönhetően megúszhatja a börtönt. (A politikus ellen több eljárás van folyamatban hivatali visszaélés és uniós pénzek ellopásának vádjával, egy ügyben pedig jogerősen két év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték, mert egy népszavazáson csalásra bujtotta fel a választási bizottságok tagjait.)

A magyar párt támogatása kiütötte a biztosítékot a szavazóknál, ritkán tapasztalható felháborodási hullámot generálva a közösségi oldalakon. Ez nem tesz jót az RMDSZ mozgósításának az európai parlamenti választáson, ahol legalább öt százalékot kell elérniük, hogy képviselőt küldhessenek Brüsszelbe. A romániai EP-kampányba beszállt a DNA is: nyomozni kezdtek a PSD által kapott állami támogatások körül, és elmondták, hogy az Állandó Választási Hatóság (AEP) nemrég lemondott elnöke le akarta állítani a nyomozásukat. A legfontosabb lépést viszont az államfő tette meg: Klaus Johannis hivatalosan is meghirdette azt a népszavazást, amelyen az igazságszolgáltatás függetlenségét, illetve a korrupcióellenes küzdelmet érintő témákban kérdezi meg az ország szavazóit.

Sógor Csaba: Elmaradt a problémák kibeszélése a Néppártban | Magyar Hang

A referendumon az állampolgároknak a következő két kérdésre kell válaszolniuk: „Egyetért ön azzal, hogy betiltsák az amnesztiát és a közkegyelmet a korrupciós bűncselekmények esetén?”; „Egyetért ön azzal, hogy a kormány számára megtiltsák a bűncselekményeket, büntetéseket és az igazságügyi rendszer felépítését érintő sürgősségi kormányrendeletek elfogadását, illetve azzal, hogy kiterjesszék a rendeletek alkotmánybíróságon való közvetlen megtámadásának jogát?”

HIRDETÉS

A népszavazás mozgósító ereje bajba sodorhatja az RMDSZ-t is – ha sokan járulnak az urnákhoz, nehéz lesz elérni az ötszázalékos küszöböt az EP-választáson, így az eddigi két képviselő delegálása helyett teljesen kiszorulhatnak az uniós parlamentből.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/18. számában jelent meg, 2019. május 3-án.

Hetilapunkat megtalálja az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy miről olvashat még a 2019/18. Magyar Hangban? Itt megnézheti!

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Lukács Csaba
Lukács Csaba
A Magyar Hang lapigazgatója és világjáró riportere.

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

27,870lájkolóTetszik
2,409követőKövetés
16,761feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Orbán hamis mítoszt épít – Magyar Hang-ajánló

Németh Miklós és Gémesi György-interjú; megszólal a „kutyagyilkos bisztró” pultosa; gyerekkönyvmelléklet; vajteszt. Itt a friss Magyar Hang!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek