Káoszba süllyed az osztrák politika?

Káoszba süllyed az osztrák politika?

Orbán Viktor miniszterelnök fogadja Heinz-Christian Strache osztrák alkancellárt a Karmelita kolostorban 2019. május 6-án (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ha nyilvánosan nem is mutattam ki, számos egyéb helyzetben is nehéz volt nyelnem miattuk – Sebastian Kurz osztrák kancellár reakciója jól mutatja, hogy komolyabb politikai válság jöhet koalíciós partnerének, alkancellárjának, a szélsőjobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) vezetőjének videós botrányából. Legalább is több elemző is így véli. Még akkor is, ha egyébként Heinz-Christian Strache gyorsan, egy nappal a róla készült felvétel kiszivárgása után, múlt szombaton lemondott a kormányzati és a pártbéli tisztségeiről.

Azonban még elemzőnek sem kell lenni, hogy lássuk, komoly gondok elé néz az osztrák politika: hétfő este ugyanis immár az FPÖ összes minisztere jelezte, távozik a kormányból. Így nem tudni, a korábban az államfő, Alexander van der Bellen által szeptemberre kiírt előre hozott választásokig kibírja-e az ország, ráadásul május 26-án Ausztriában is európai parlamenti választásokat tartanak, ezek után teljesen kiszámíthatatlan végkifejlettel.

De hogy jutott idáig az osztrák politika? És ami fontosabb, ennyire törékeny a helyzet egy látszólag egyébként stabil uniós tagállamban? Noha Ausztriában is érződött az elmúlt években, hogy a választók kezdtek beleunni a klasszikus nagy pártokba. Így az ÖVP és a szociáldemokrata SPÖ is vesztett népszerűségéből, de ennek az átstrukturálásnak épp Strache, illetve – az 1990-es évek vége után újra egyre erősödő – FPÖ volt az egyik nagy nyertese. Most viszont úgy néz ki, rendkívül gyorsan széteshet a Jörg Haider távozása után megkezdett, épp Strachéhez köthető szabadságpárti építkezés közel tizenöt éves munkája.

Előre hozott választás lesz Ausztriában | Magyar Hang

Felbontják a koalíciót a korrupciós botrányba keveredett Szabadságpárttal.a.

A botrány azzal indult, hogy péntek este a német liberális Der Spiegel hetilap és a balközép Süddeutsche Zeitung napilap megszellőztetett egy videót, amely 2017-ben, a legutóbbi osztrák parlamenti választások előtt készült a spanyol buliszigeten, Ibizán. Ezen Strache és párttársa, Johann Gudenus, az FPÖ parlamenti frakciójának vezetője egy magát dúsgazdagnak kiadó orosz nővel iszogat, a beszélgetésben pedig elhangzik, ha a nő megszerzi nekik az osztrák Kronen Zeitung napilapot, és ennek segítségével a párt első helyen végez a választásokon, azaz legalább 34 százalékot tud szerezni, akkor állami megbízások elnyerését helyezik kilátásba. (Az FPÖ egyébként végül a harmadik helyen végzett 26 százalékkal, mindössze 0,9 százalékkal előzték meg őket a szociáldemokraták, míg Kurz jobbközép Osztrák Néppártja, az ÖVP 31,5 százalékot szerzett, s az FPÖ-vel közösen alakított kormányt.)

Strache a médiaviszonyokról szólva amúgy a Fideszt hozta fel, mint „követendő” példa. Az FPÖ-politikus arról beszélt, hogy olyan médiaviszonyokat szeretne saját magának és pártjának Ausztriában, mint amilyen Orbán Viktornak van Magyarországon. Ehhez Heinrich Pecina segítségét vette volna igénybe. „Pecina nagy játékos. A figura 15 évvel ezelőtt elkezdte venni Orbánnak a médiát, mert a németek szabadulni akartak mindentől, mivel mínuszos volt az üzlet” – mondta Strache a nőnek, akik egyébként közben többször utalt arra, hogy a pénz, amit „befektetne”, nem tiszta forrásból származhat.

A magyarázkodás kevés lehet

Strache már szombaton jelezte, lemond tisztségeiről, Sebastian Kurz kormányfő pedig jelezte, ezek után előre hozott választásokat kell tartani, amit az elnök szeptemberre tűzött ki.

Közben elindult a nyilatkozatháború, s nem csoda, hiszen Kurz és az ÖVP is kellemetlen helyzetbe került, mivel, joggal tehetik fel a kérdést: hogy engedhették kormányzati pozícióba Strachét. S míg a kancellár arról beszél, sokkolta az ügy, addig Strache a mundér becsületét és pártját mentve úgy szabadkozik, hogy felelőtlen tiniként viselkedtek az ital hatása alatt.

Ez azonban kevés lesz, s ezt hétfőn érezte az FPÖ kijelölt pártelnöke, Norbert Hofer közlekedési miniszter, aki azután, hogy Van der Bellen elnöknél járt, közölte: mindent megtesz az ország stabilitásának biztosítása érdekében, tisztában van ugyanis saját felelősségével. Ezt azonban nem csak ő nyilatkozta az elmúlt napokban. Viszont, Hofer hétfői mondandójához azt is hozzátette, jó együttműködést akar a többi párttal, és elutasítja az „övön aluli” kampányt. Hogy mennyire lesz jó a viszony, azt nem tudni, nem sokkal később, hétfő kora este ugyanis bejelentette távozását az összes FPÖ-s miniszter, miután korábban Kurz jelezte, meneszti a belügyminisztert, Herbert Kicklt. Erre a BBC tudósítása szerint a maradék három FPÖ-s tárcavezető, így Hofer mellett Mario Kunasek védelmi- és Beate Hartinger-Klein munkaügyi miniszter, is jelezték, nem maradnak. (Arról egyelőre nincs hír, mi lesz a független, ám FPÖ által támogatott Karin Kneissl külügyminiszterrel, akinek a tavaly augusztusi esküvőjén Vlagyimir Putyin is feltűnt a vendégek között.)

Kurz arról is beszélt hétfőn, hogy Strache kijelentései ártottak Ausztriának és akár büntetőjogi következményekhez is vezethetnek. Az MTI által idézett Bild című lapban közölt interjúban az osztrák kancellár kiemelte, a videofelvétel „a hatalommal való visszaélésről”, a „nyílt korrupciós ajánlatokról” és „a szabad sajtó elleni támadásokról” szól. Arra a felvetésre, hogy az Egyesült Államokban ezért akár 25 év börtönbüntetés is járhat, azt mondta, hogy Ausztriában is lehet „büntetőjogilag releváns” mindaz, ami a felvételen elhangzott. Ezt majd az ügyben indított vizsgálatok során kell megállapítani.

Rövidtávon egyébként többen gyors visszaesést jósolnak az FPÖ-nek, amely a legutolsó, öt nappal ezelőtti felmérés szerint 23 százalékra számíthatott volna az EP-választáson, a 27 százalékos SPÖ és a 29 százalékos ÖVP mögött. Középtávon ugyanakkor kulcsfontosságú lesz, hogyan alakulnak az események az előre hozott választásokig, illetve, nem hozzák-e azt a hétfő este fényében előrébb. Egyelőre nincsenek jó kilátások, és olybá tűnik, komoly kormányzati ex-lex állapot lehet; szerdán Kurz is bizalmi szavazás elé néz saját pártján belül. Felerősödtek olyan hangok is, amelyek szerint Strache lebukása, csak a felszín, és sok ilyen kellemetlen csontváz lehet még a szekrényben.

Az Európai Bizottság egyik szóvivője, Margaritis Schinas szerint az EU értetlenül áll az események előtt, hogy miképp képes egy pártvezető hogy helyezheti ennyire előtérbe a saját előnyeit és jól láthatóan semmibe venni azt, mi a legfontosabb az európai polgároknak.

„Ehhez az ügyhöz nincs és nem is lehet közünk”

Azt ugyanakkor továbbra sem lehet tudni, ki szivárogtatott. Putyin Egységes Oroszországa ugyanis még 2016-ban írt alá hosszú távú együttműködést az FPÖ-vel, így nem valószínű, hogy érdekükben állt volna. Ha csak valami olyasmi nem történhetett a háttérben, amiről a közvélemény nem tudhat. Az orosz elnök szóvivője, Dmitrij Peszkov ugyanakkor határozottan tagadta a Kreml bárminemű esetleges érintettségét. „Ehhez az ügyhöz nincs és nem is lehet közünk” – jelentette ki.

Igor Makarov is tagadta, hogy bármi köze lenne ahhoz a nőhöz, aki Strachéék videójában feltűnt – írta az angol nyelvű The Moscow Times. A politikusok beszélgetőpartnere ugyanis Makarov unokahúgának mondta magát, míg az 57 éves milliárdos jelezte: egykeként nem voltak testvérei, így unokahúga sincs.

Közben az is kérdés, mi lesz a „magyar szállal” – ami, már a fideszes médiaterjeszkedés „másolása”, hangsúlyos eleme volt a beszélgetésnek. A Jobbik még vasárnap vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezte, egyúttal azt is szeretnék, ha a nemzetbiztonsági bizottság is a lehető leghamarabb összeülne az ügy miatt. A párt szerint a bizottságoknak arra is választ kell adni: az oroszok strómanja-e Heinrich Pecina, akivel Orbán Viktor is tárgyalt, és aki több országos lapot is felvásárolt?

Az MSZP közben az osztrák hatóságokhoz fordul, hogy kiderüljenek Heinrich Pecina és Orbán Viktor „közös bűnös üzelmei” – idézte hétfőn Ujhelyi Istvánt az MTI. A szocialisták európai parlamenti képviselője közölte azt is: felvették a kapcsolatot testvérpártjukkal, az SPÖ-vel, akikkel közös politikai és büntetőjogi lépéseket tesznek majd. Arra a felvetésre, hogy az osztrák belügyminiszter szerint azért hozták most nyilvánosságra ezt a pár évvel ezelőtti felvételt, mert gyengíteni akarták a bevándorlásellenes politikát, Ujhelyi azt mondta: nem erről van szó, itt az Európa-pártiak küzdenek az „Európa-ellenes, maffiamódszereket alkalmazó és egyre inkább orosz érdekekből történő politikai mozgásokkal” szemben.

A magyar kormánypártok szempontjából azért érdekes az ügy, mert miközben Strache hosszú évekig Orbán Viktor lelkes tisztelője volt, addig magyar oldalról sokáig távolságtartás jellemezte a viszonyt, nem akartak nyíltan gesztusokat tenni az osztrák szélsőjobboldali FPÖ irányába. Az utóbbi időben, elsősorban a migrációellenes retorika erősödését követően, a kapcsolat a korábbiakhoz képest szorosabb lett. Még ha nem is nyilvánosan, de akad olyan fotó is, ahol Strache jó kedvűen cigizget fideszes politikusok, köztük Orbán Viktor társaságában, akir egyébként épp bukása előtt pár nappal, május 6-án fel is keresett a Karmelita kolostorban.

Orbán Viktor az Index tudósítása szerint egyébként hétfőn a ZalaZone zalaegerszegi járműipari tesztpálya első ütemének átadásán járt. A magyar kormányfő pedig egy rövid megjegyzés erejéig, a vendégeket köszöntve kitért az osztrák belpolitikai válságra is. „Osztrák barátaink most nem jöttek, mert ott soron kívüli vadászidényt hirdettek meg” – idézte a hírportál a magyar miniszterelnök szavait, aki szerint az ügy felhívja a figyelmet arra, hogy a politikai stabilitás milyen fontos egy ország életében.

Hogy pontosan mennyire viselte meg Ausztriát az ügy, és rövid távon miként reagálnak erre a választók, az vasárnap kiderül. Többen úgy vélik, az ügy valamelyest visszavetheti a bevándorlásellenes erők uniós választási eredményeit.