HIRDETÉS
Kezdőlap Külföld Új minisztere...

Új miniszterek Bécsben, meglepetések a dobozban?

HIRDETÉS

A Strache-botrány kirobbanása után Sebastian Kurz osztrák kancellár rögvest bejelentette, hogy felbontja pártja, az Osztrák Néppárt (ÖVP) és a Szabadságpárt (FPÖ) koalícióját és kiderült az is, szeptemberben előre hozott választások lesznek Ausztriában. Addig azonban szakértői kormány vezeti az országot, amelynek tagjait szerda délután beiktatta Alexander Van der Bellen zöldpárti államfő. Az FPÖ által delegált miniszterek közül csak Karin Kneissl külügyminiszter marad posztján, aki az FPÖ-t képviseli, de nem tagja a pártnak.

HIRDETÉS

Az alkancellári tisztséget Heinz-Christian Strache helyett Hartwig Löger pénzügyminiszter tölti be ezentúl, ő az ÖVP politikusa. A belügyminiszter Eckart Ratz, a legfelsőbb bíróság egykori elnöke lett, az egészségügyi tárcát Walter Pöltner veszi át, esetében külön érdekesség, hogy amúgy a Szociáldemokrata Párt (SPÖ) tagja. Honvédelmi miniszternek Johann Luifot, közlekedésinek Valerie Hackl nevezték ki. Az FPÖ elnöki székét közben Norbert Hofer korábbi köztársasági elnök-jelölt foglalta el, annak idején ő volt Van der Bellen kihívója. Sebastian Kurz előreláthatóan betölti a kancellári posztot: bár az ellenzék bizalmi szavazást kért ellene, a hétfői voksolás valószínűleg az ő javára fog eldőlni.

Cui prodest?

Bár a hazai propaganda néha mintha fordított lovon ülne, amikor a jobboldal elleni támadásként mutatja be pusztán a történteket, úgy téve, mintha Orbán Viktor szövetségesének semmi felelőssége nem lenne a történtekben. Ezzel együtt is érdekes azonban, ki állhatott a botrány kirobbantása mögött.

Vagyis: kinek állhatott az érdekében még 2017-ben, hogy csapdát állítson az Osztrák Szabadságpárt elnökének? És miért várt a felvétel nyilvánosságra hozatalával majdnem két évig? A botrány az osztrák belpolitikán túlmutatva a föderális Európát építeni akaró, és a nemzeti szuverenitást  pártolók közötti egyre elkeseredettebb szembenállás kereteiben értelmezhető a legjobban.

Strache-botrány: Összehívták itthon a nemzetbiztonsági bizottságot | Magyar Hang

Összehívta az Országgyűlés Nemzetbiztonsági bizottságának rendkívüli ülését a testület jobbikos elnöke az osztrák Heinz-Christian Strache megbukásáig vezető ügy miatt. Mirkóczki Ádám közleménye szerint pénteken délelőttre küldte ki a meghívót, hogy megvizsgálják a „Strache-botrány magyar vonatkozású szálait”.

Szó, ami szó, bizony jól jött a botrány Sebastian Kurznak. Feltéve, hogy a néppárti kancellár elérkezettnek látta az időt arra, hogy kipenderítse a kormányból a kényszer, és a választási matek szülte koalíciós partnerét. Ugyanúgy, mint egykor tanítómestere, a néppárt korábbi vezetője, Wolfgang Schüssel az akkor még Jörg Haider vezette FPÖ-t. Hogy aztán az előre hozott választások után megerősödve ismét csak velük folytassa a kormányzást.  Jelenleg 38 százalékon állnak, míg az FPÖ 18-on. Ha az olló még tovább nyílik, úgy ez a logika akár működhet is.

HIRDETÉS

Ha lehet, még jobban örülhetnek a szociáldemokraták, akik előtt 2017-ben éppen Kurz megjelenése zárta be az oly kényelmes nagykoalíció ajtaját. Most felbátorodva úgy gondolják, a botrány jó alkalom arra, hogy felálljanak a padlóról, ezért már most bizalmatlansági indítvánnyal buktatnák meg (hétfőn) a kormányt. Nem véletlenül említette Sebastian Kurz, hogy a módszerek erősen az osztrák szociáldemokratáknak is dolgozó izraeli kampánytanácsadóra, Tal Silbersteinre utalnak. Az FPÖ-ben csalódottak azonban aligha fogják növelni az SPÖ jelenleg 26 százalékos népszerűségét.

Nem is leplezi az elégedettségét a jobbközéptől a szocialistákon át a liberálisokig kiterjedő európai fősodor, amelynek az EP-választások előtt úgy kellett ez a botrány, mint egy falat kenyér. A feltörekvő euroszkeptikusok ugyanis az ő hatalmukat fenyegetik, és Strache vodkás, szőke orosz nős hőzöngő videója ugyancsak rosszul, és a lehető legrosszabbkor jött a mozdulatlanság európai várát ostromlóknak. Az minden esetre csak erősíti a gyanút, hogy a Centrum a Politika Szépségéért (Zentrum für Politische Schönheit) elnevezésű német aktivista művészcsoport egyik ismert figurája Jan Böhmermann komikus már korábban tudott a készülő leleplezésről. Ebből a körből további meglepetések várhatók, lévén a kiszivárogtatók még nem lőtték el az összes puskaporukat.

De nevethet a markába a Strabag is, amely köztudottan nem volt Strachéék kedvence. Az osztrák építő cég megnyugodhat, a szabadságpárt egy ideig biztosan nem fog keresztbe tenni az üzletnek. Mint ahogy a globális nagytőke más képviselői is hátradőlhetnek, hiszen az FPÖ-n keresztül komoly csapást mértek az őket egyre hangosabban támadó erőkre. A figyelmeztetést az Osztrák Szabadságpárt korrupt és nagyszájú vezetője kapta, ám Salvinitól Le Penen át Orbánig mindenki érthet belőle. Sőt, még Vlagyimir Putyin is, hiszen a botrány pikantériája, hogy az oly sokat emlegetett orosz szállal járatták le az euroszkeptikuis, antiglobalista erőket. S ha már szóba jött az orosz elnök, akkor ez a csavar a történetben aligha véletlen, mert így egy csapásra két legyet üthettek az illiberálisokkal szemben álló erők. Persze, akadnak olyanok is, akik szerint éppen a Kreml akarta így kézben tartani az FPÖ-t, ám a történet hatásait látva ez a verzió ugyancsak életszerűtlennek tűnik.

Strache üzent: Harcolok! | Magyar Hang

Be akarja bizonyítani ártatlanságát a súlyos korrupciós ügybe belebukott Heinz-Christian Strache – a 444.hu vette észre, hogy a politikus Facebook oldalán írt erről. „Megtaláljuk azokat, akik a törvénytelenül felvett videók és az ellenem külföldről folytatott, mocskos kampány mögött állnak, és bebizonyítjuk az ártatlanságomat!”- írta. Hozzátette azt is, hogy ő ezért harcol.

Akárki volt is a megrendelő, profi, titkosszolgálatok közreműködését feltételező, jól előkészített akcióról van szó. Az is valószínűsíthető, hogy a csapdaállítás célja túlmutat Heinz-Christian Strachén és az Osztrák Szabadságpárton. Sőt, alighanem az osztrák belpolitikán is. Emlékezzünk csak , még a 2017-es választások előtt volt egy botrány, amely a német titkosszolgálatnak (BND) bécsi kollégáik támogatásával a szabadságpárt ellen végrehajtott akciója miatt robbant ki. Most ennek a folytatásáról lehet szó, és Strachéék inkább csak a gyenge láncszemnek tűnnek abban a játszmában, amelyben manapság két európai gondolkodás feszül egymásnak. Igen, két európai, csak másképp látják Európa jövőjét. Sőt, ennek a játszmának az Európai Unión túlmutató dimenziói is lehetnek, s itt jön a képbe Moszkva és Washington, akiknek a geopolitikai csatájában sokszor még Európa is csak felvonulási terep. Most azonban nagy eséllyel nem erről, hanem Európán belüli játszmáról van szó.

S hogy miért nem kizárólag osztrák belügyről van szó, azt mindennél jobban magyarázza a botrány kirobbantásának időpontja. A botrány jó egy héttel az EP-választások előtt az esővel karöltve tönkretette Matteo Salvini euroszkeptikus erődemonstrációnak szánt milánói nagygyűlését. S könnyen lehet, hogy épp ennyi kell csak a fősodor erőinek, hogy elnyomva a hajófenékből egyre erősebben hallatszó elégedetlenséget, tovább kormányozhassák Európa ide-oda sodródó hajóját.

Orosz szemmel

Ahogy az várható volt, gyorsan megjelentek a „magyarázatok” az orosz állami médiában az esetről. Ezek közül az egyik legfurcsábbat vitathatatlanul a Sputnik Newsnak megszólaló Marcus Godwyn brit politikai elemző szolgáltatta, aki egy egészen sajátos összeesküvés-elmélettel állt elő. Szerinte a Strache-ügy időzítése felveti azt a kérdést, hogy kinek is használ ez az egész. Emlékeztetett: az osztrák kormány nemrég úgy nyilatkozott, hogy erősíteni kell a Visegrádi Csoporttal az együttműködést. Ezek az országok korábban ellenezték a nem európai, nem keresztény migránsok dokumentumok nélküli történő beáramlását az unióba, amelyet az Európai Unió kényszerített rájuk, hogy gyengítse a nemzetállamokat a brüsszeli központi hatalom javára. Márpedig Godwyn szerint az unió „központi tervezői” nem akarnak látni egyetlen olyan csoportot sem az unión belül, amelyek ellenzik azt, hogy az unió egy szuperállam legyen vagy amelyek szabadulnának az oroszellenes szankciók bilincsei alól, illetve az Egyesült Államok, a NATO és az EU Oroszországgal szembeni virtuális háborújának negatív következményeitől. (Majláth Ronald)

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Stier Gábor
Stier Gábor
A Magyar Hang külpolitikai szakújságírója, a Moszkva tér főszerkesztője

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

28,515lájkolóTetszik
2,557követőKövetés
17,300feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Emberek, helyzet van!” – Magyar Hang-ajánló

Bod Péter Ákos-, Pikó András- és Mautner Zsófia-interjú, jászberényi riport. Körüljártuk a legújabb oktatási reformot. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Tökötök van, nem lovatok

Az emberek jók, vagy nem is tudom. Tény, hogy a minap hazatértemkor egy hatalmas zacskót találtam a kilincsen.

Tüzek