HIRDETÉS
Kezdőlap Külföld Merre tovább,...

Merre tovább, Európa?

Kérjük, támogassa a Magyar Hangot...

és a szabad sajtó megmaradását! Olvasóink segítségére is szükségünk van, hogy még több riportot és tényfeltáró cikket közölhessünk. Részletek ITT.

HIRDETÉS

Gondolta volna valaki néhány éve, hogy az európai parlamenti választások lázba hozzák a kontinenst? Hogy az évtizedekig mély közönytől kísért voksolás olyan érzelmeket kelt az európai közéletben, mint manapság? Hogy a téteket jelezve olyan botrányok kísérik, mint az Osztrák Szabadságpárt vezetőjét kompromittáló videó nyilvánosságra kerülése vagy a lengyel pedofil papok ügyeit feltáró film? Ezek az esetek jól mutatják az egymásnak feszülő erők mögötti indulatokat. Míg az egyik oldalon Macron és Merkel került a célkeresztbe, addig a másik oldal a Salvini és Orbán ellen hív harcba.

HIRDETÉS

De olyat is régen láthattunk, hogy a német baloldali kormánypárt ifjúsági szervezetének plakátján egy fiatal és csinos hölgy baseballütővel a kezében „tenné jégre” a nacionalizmust. Szóval forrnak az indulatok, mint még soha. Mert most valahol a lelkük mélyén a választók is érzik, a politikai erők pedig nagyon jól tudják, hogy jóval többről van szó, mint a zsíros brüsszeli állások – bocsánat, képviselői helyek – elosztásáról.

Így nézhet ki az új Európai Parlament – választási mandátumtotó | Magyar Hang

Európa jövője: egyesek szerint már a lét a tét. Tény, hogy az EU megélt már szebb időket is. Régen nem uralta a világot, de a kontinens dolgainak alakulására azért még nagy a hatása. Közben a világ legerősebb gazdaságát mondhatta a magáénak, és a legszebb éveit élte a szociális jóléti állam. Gondok már ekkor jelentkeztek, ám a bővítés, Európa egyesítése reményt adott, hogy az integráció új lendületet vesz. Nem így történt. A gondok sokasodtak, az unión belüli törésvonalak egyre mélyültek. Ami még ennél is nagyobb probléma, az elitek és a társadalmak között is mélyebb lett a szakadék. Európa látványosan belealudt a jólétbe, egyre kevésbé volt képes reagálni az egyre gyorsabban átalakuló világ kihívásaira, s amikor ijedten felébredt, rossz álomnak látta a valóságot.

A mély válságot mindennél jobban mutatja, hogy először hagyja el az Európai Uniót az egyik tagja, mégpedig az egyik legtekintélyesebb. A brexit ma az unió előtt álló egyik legnagyobb kihívás. A kilépés oly korszakban érte Európát, amikor a világban e nélkül is egyre nagyobb a bizonytalanság. De még ezzel is meg lehetne birkózni valahogy, hiszen a britek sajátos szerepe miatt a kilépés megteremti az esélyt az integráció elmélyítésére. Mint ahogy a transzatlanti kötelékek lazulása is az önállóság, a saját érdekek hatékonyabb érvényesítése felé lökhetné Európát. Ez is esély, méghozzá a felnőtté válásé.

HIRDETÉS
Kötöttfogás 39. – Homokszem a gépezetben | Magyar Hang

Nehéz azonban bármilyen eséllyel élni, ha egy közösségnek nincs vezetője. Az Európai Uniót pedig az elitek elfáradása, a társadalmaktól elszakadása mellett súlyos vezetési válság is sújtja. Egyszerre gyengül az unió két – országaik súlyánál fogva – vezetésre hivatott politikusa, Angela Merkel és Emmanuel Macron. A német kancellár és a francia elnök ráadásul eleve nem nyom annyit a latban, mint korábban mondjuk Helmut Kohl vagy éppen Jacques Chirac. De ha még ők is hazai pozícióik megtartásával vannak elfoglalva, akkor kimondhatjuk, hogy az Európai Uniónak nincsenek vezetői.

Vannak ugyanakkor a társadalmi hangulatra e nagyoknál sokkal jobban ráérző feltörekvő jelöltek, akik felbukkanása élezte ki igazán a feszültséget. Nem elég, hogy otthon Macront Marine Le Pen, Merkelt pedig egyik oldalról a Zöldek, míg a másikról az AfD (Alternatíva Németországnak) szorongatja, az európai porondon is megjelentek az európai fejlődésről a fősodor által vallott elképzelésekhez képest alternatívát kínálók – ezzel az állóvizet felkavarók –, mint például Salvini vagy Orbán. Ezért most a szokásosnál is nagyobb az idegesség, az igazi választási hangulat.

Mert egyrészt most van miből választani, másrészt az Európát eddig irányító, egyre rugalmatlanabb elit most érzi először igazán, hogy veszélyben a hatalma. S azt egyelőre még nem is csak önmagukban a populisták fenyegetik, hanem a társadalom mind szélesebb rétegei. A liberálisok és illiberálisok, globalisták és antiglobalisták, „föderalisták” és a „szuverenisták” – kinek hogy tetszik – feszülnek egymásnak, s míg az egyik azért agresszív, mert megérezte a siker ízét, addig a másik azért, mert rájött, hogy a szellemet már nem tuszkolhatja vissza a palackba. Ezért aztán mindkét oldal hangos, egymást érik az övön aluli ütések, egyszóval, igazi politikai csata dúl.

Flaszter 39. – Máris mutatjuk az EP-választás „végeredményét” | Magyar Hang

E hatalmi harcban aztán egyelőre csak főképp kampányszintű válaszok születnek az Európa jövőjét ténylegesen meghatározó kihívásokra, a csökkenő és elöregedő népességre, a migrációra, a populizmus erősödéséhez vezető okokra, a társadalmi egyenlőtlenségek növekedésére, vagy a pályakezdő fiatalok egyre nagyobb gondjaira. Eközben mind bizonytalanabbá válik a világ, erősödik a militarizáció, növekszik a terrorizmus veszélye. Minderre még rájön, hogy a társadalmak egyre inkább eltávolodnak a politikai intézményektől, a politikai elittől, és e bizalmi és identitásválság, a befelé fordulás közepette egyre kevésbé hisznek az európai álomban.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/21. számában jelent meg, 2019. május 24-én.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/21. számban? Itt megnézheti!

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Stier Gábor
Stier Gábor
A Magyar Hang külpolitikai szakújságírója, a Moszkva tér főszerkesztője

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

31,281lájkolóTetszik
3,039követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Rá kell venni az embereket, hogy gondolkodjanak – Magyar Hang-ajánló

Interjú Kovács Lászlóval, Nényei Pállal, Erős Antóniával és Szellő Istvánnal. Portré Varga Mihályról. Keresse a lapot az újságárusoknál!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Vivát, vivát, vivát!

A baloldali, illetve a polgári, nemzeti, keresztény politikai közösséget egyaránt felzabálták a vezérnek mindent elnéző szekták. Ahol már nincs érték, minden csak politikai termék.