HIRDETÉS
Kezdőlap Külföld Nehéz lesz me...

Nehéz lesz megszabadulni a populistáktól

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük!

HIRDETÉS

Soron kívüli vadászidényt hirdettek meg osztrák barátaink – tréfálkozott Orbán Viktor Zalaegerszegen a Strache-botrány kirobbanása után. Ezzel indokolva, miért maradt távol a tesztpálya avatóünnepségétől a bécsi delegáció. Azóta felbomlott a koalíció, a hét közepén pedig már fel is ált az új átmeneti kormány, melynek megbízatása a szeptemberre tervezett előre hozott választásig tart.

Az alkancellári posztot Hartwig Löger pénzügyminiszter vette át, a Szabadságpárt élére pedig Norbert Hofer korábbi államfőjelölt állt. Ausztriában politikai botrány van, válság viszont nincs – a polgárosodott nyugati szomszédunk hétköznapjait nem rázza meg úgy egy ilyen ügy, mint tenné a Lajtán innen. Nagypolitikai szinten annál érdekesebb a helyzet közvetlenül az EP-választás előtt. Orbán Viktor számára mindenképpen rendkívül kínos, hogy egyik legfőbb szövetségese kiesett a politikából, ráadásul nem sokkal azután, hogy fogadta őt Budapesten.

HIRDETÉS
HIRDETÉS
Heinz-Christian Strache akkor még alkancellárként Orbán Viktor és kísérői társaságában május 6-án Budapest felett (Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala)
Heinz-Christian Strache akkor még alkancellárként Orbán Viktor és kísérői társaságában május 6-án Budapest felett (Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala)

Nem csoda, hogy a fideszes politikusok menekültek az elől, hogy válaszoljanak a botrányban felmerült magyar szálakkal kapcsolatos kérdésekre. (Úgy mint az útépítésekből kivehető pénzek, a média lenyúlása Orbán-módra, mint arról Strache a videófelvételen beszélt.)

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a Mandinernek annyit mondott: „Remélem, hogy közöttünk nincsenek vezető pozícióban olyanok, akik hasonló óvatlanságot követnének el.”

A történésekről Karoline Krause-val, az osztrák Kurier újságírójával beszélgettünk.

HIRDETÉS

– Az FPÖ nagy múltat tud maga mögött, túléli ezt a helyzetet is?
– „Ez a párt nem egy vihart élt már túl, hanem sok-sok vihart”, nyilatkozta Marlene Svazek, az FPÖ salzburgi tartományi elnöke. És ebben igaza is van. Az FPÖ-t 1986-ban és 2002-ben érték a legnagyobb viharok. 1986-ban kormányon voltak Franz Vranitzky kancellársága alatt, koalícióban az SPÖ-vel. Az akkor FPÖ-vezér, Norbert Steger alkancellár ki akarta szorítani a pártból a régi nácikat. Tehát azokat az embereket, akik korábban konkrétan a nemzetiszocialista párt tagjai voltak, illetve még akkor is szimpatizáltak ezekkel az eszmékkel.

Mint Orbáné | Magyar Hang

Stegert ekkor a karintiai FPÖ-főnök, az akkoriban nagyon fiatal, ám felettébb karizmatikus Jörg Haider megbuktatta. Igaz, hogy ő maga nem volt „ex-náci”, de előszeretettel küldött üzeneteket az ilyen csoportok felé. Franz Vranitzky a botrány hatására felmondta a koalíciót. 2002-ben a pár ugyancsak kormányon volt (koalícióban az ÖVP-val, Wolfgang Schüssel kormányfő vezetésével). Az FPÖ agytrösztje, Jörg Haider nem volt kormánytag. Ő inkább Karintiában maradt. Ez Klestil államelnök feltétele volt, enélkül fel sem eskette volna a kormányt 2000-ben. Haider 2002-ben, a knittelfeldi pártgyűlésen szétrobbantotta a pártot, hogy később megalapítsa a BZÖ-t (Bündnis Zukunft Österreich, Szövetség Ausztria Jövőjéért).

Az FPÖ súlyos válságba került, amelyet csak akkor hevert ki, amikor megérkezett az élére Strache. A BZÖ azóta megszűnt. Az FPÖ ezt a válságot is túl fogja élni. Ausztriában ugyanis változatlanul nagy igény van a jobboldali eszmékre. Elég, ha megnézzük az „identitáriusokat”.

HIRDETÉS

– Milyen hatása lesz a történteknek az európai populistákra, radikálisokra, mint Orbán és Salvini?
– Úgy véljük, az európai jobboldalra ennek nem lesz különösebb hatása. Akkor sem, ha politikai ellenfeleik mindent megtesznek majd, hogy kihasználják a botrányt. Az európai jobboldaliak elhatárolódnak Strachétól és Gudenustól (Johann Gudenus korábbi FPÖ-frakcióvezető), és a videót kizárólag osztrák botrányként aposztrofálják. A jobboldal európai választási sikere elsősorban Salvinin és Le Penen múlik. Igaz, Le Pen nemigen számíthat nagyobb sikerre, mint 2015-ben, úgyhogy plusz mandátumok főként Salvinitől várhatók. Az FPÖ-nek jelenleg négy mandátuma van, és az előre jelzett ötöt biztosan nem fogja elérni.

– Kinek az érdeke lehetett a botrány kirobbantása?
– A botrány többeknek hasznos, és arról, hogy ki áll a háttérben, különféle elméletek és híresztelések forognak. Az egyik a német humorista, Jan Böhmermann, aki már a videó nyilvánosságra kerülése előtt tudott annak létéről. A másik a Centrum a politika szépségéért nevű csoport, amely már a múltban is több gerillaakciót szervezett a jobboldali populisták ellen. Vagy az ÖVP, amely így megszabadulhat problémás koalíciós partnerétől, és – erős ellenzék híján – nagy sikerre számíthat a szeptemberi előre hozott választáson. Vagy Tal Silberstein, az izraeli kampánytanácsadó, aki a stábjával a 2017-es választások előtt kamu Facebook-profilokat hozott létre Sebastian Kurz és az FPÖ ellen, hogy fake news-zal, hamis hírekkel járassa le őket. Rá elsősorban az FPÖ és az ÖVP próbálja terelni a gyanút, elsősorban azért, hogy az SPÖ-nek ártson.

– Felmerültek még furcsább verziók is…
– Ausztriában létezik olyan verzió is, mely szerint a csapdát az FPÖ köreiből állították. A legfrissebb hír az, hogy egy bécsi ügyvéd áll a háttérben, akinek nem írhatjuk le a nevét. Johann Gudenus állítólag rajta keresztül került kapcsolatba az állítólag lett oligarchanővel. Úgy hírlik, a videót az ügyvéd környezetéből már többször felajánlották pénzért az ÖVP-nek, a párt azonban nem akart fizetni érte. Azonban az, hogy ki áll a felvétel mögött, és milyen érdekek mozgatják, továbbra is homályos.

– Mit hozhatnak a következő hónapok az osztrák közéletben, hogyan alakulhatnak az erőviszonyok?
– Nehéz kérdés. Távozott a kormányból az összes FPÖ-s miniszter és államtitkár. Kivéve Karin Kneissl külügyminiszter, Putyin jó barátja, aki bár a párt révén került a kabinetbe, nem FPÖ-tag. Őket szakértők helyettesítik majd. Az alkancellári posztot Hartwig Löger pénzügyminiszter (ÖVP) veszi át. Hétfőn a Jetzt (Most) bizalmatlansági indítványt nyújt be Kurz ellen. Ha Kurz elég szavazatot szerez, szeptemberig kisebbségben kormányozhat, ha nem, a kormány minden tagját szakértők váltják le. Az első változat esetén kérdés, vajon a pártok hajlandók-e támogatni az ÖVP-t – végtére is választási kampány van. A szakértők ellen szól, hogy az európai szempontból fontos időkben – az új EP megalakulása, új Tanács, elnökök választása, stb. – jobb lenne, ha valódi felhatalmazással bíró, választott politikusok képviselnék Ausztriát technokraták helyett.

György Zsombor – Wekerle Szabolcs

HIRDETÉS

Vajon a földbe áll-e az FPÖ?

Nagyjából ezt találgatja mindenki. Ha a párt történetét nézzük, azt látjuk, nem olyan biztos, hogy Strache magával rántja politikai alakulatát. Persze, azt nem tudni, a gyors lemondás után hátraarcot fordító, magát felszívó, és „ártatlanságát” bizonyítandó a szivárogtatók ellen harcot hirdető Strache lépése vajon csak tovább ront-e a helyzeten. Az azonban tény, az Osztrák Szabadságpárt élt már át komoly lejtmenetet, és jött már vissza a „sírból” épp Strache szívós munkájának köszönhetően. Az FPÖ-t 1986-ban vette át Jörg Haider, és a hírhedt politikus tíz százalékról 26,9 százalékig tornázta fel a választási eredményüket 1999-re, épp ugyanannyira, mint a jobbközép rivális ÖVP. Az osztrák szélsőjobboldali alakulat ekkor jutott fel először a csúcsra, az EU rosszallása ellenére koalícióra lépett velük az ÖVP, s ugyan akár Haider is kancellár lehetett volna, végül a néppárti Wolfgang Schüssel vette át a kormányrudat. Ekkor komoly uniós nyomás alá helyezték Ausztriát, és ebbe végül felőrlődött a párt. Haider 2000-ben lemondott a pártelnöki tisztségéről is, az FPÖ pedig a 2002-es előre hozott választások ismét a 10 százalékos rajtkő előtt találta magát. Kudarc volt a 2004-es EP-választás, és utána több regionális voksolás is, a Haider-bázisnak számító Karintián kívül olykor 50 százalékos, kétharmados visszaeséssel is szembe kellett nézniük.

A komoly lejtmenet megviselte a szélsőjobboldali pártot, a vezetőséget és a tagságot egyaránt, maga Haider sem bírta, majd húsz év után 2005 tavaszán saját pártot alapított Szövetség Ausztria Jövőjéért (BZŐ) néven. Távoztával Strache vette át a pártot, ám 2006-ban még mindig 11 százalékig jutottak. Haider személyes karizmáját mutatta, hogy a 2008-as előre hozott választásokon a BZÖ már 10,7 százalékot ért el, míg az FPÖ 17,5 százalékra tornázta fel magát. Haider 2008 őszén autóbalesetben elhunyt, és pártja nem élte túl őt, 2013-ban már csak 3,5 százalékot értek el. Strache azonban a megüresedő térben mintha erőre kapott volna, a kampány kedvéért akár a DJ pult mögött is megforduló, keblekre alkoholos filccel autógrammokat osztogató szélsőjobb vezér 2013-ra 20,5, míg két évvel ezelőtt a ’99-es magaslatot idézve 26 százalékot ért el pártjával. Szűk húsz év után ismét koalícióig vitte az FPÖ-t. Bukása utána könnyű dolguk ugyanakkor most nem lesz. Ahhoz ugyanis, hogy újrakezdjék, egy olyan egyéniségre lesz szükségük, aki amellett, hogy karizmatikus, feddhetetlen és hiteles személyiség is. (B. R.)

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,945lájkolóTetszik
3,639követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Nem fogok meghátrálni” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Máté Gáborral és Körömi Attilával. Látogatóban a papból lett polgármesternél. Riport a halálra ítélt Csicsali vonatról. Keresse a Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

A főpolgármester Airbnb-ügyben egyetért a kormánnyal

Az ingatlanpiaci szakértők szerint az új szabályozás bevezetése esetén csökkenhetnek az albérletárak.

A mama nem adja fel