Elvesztette a bizalmi szavazást az osztrák kancellár

Elvesztette a bizalmi szavazást az osztrák kancellár

Sebastian Kurz (Fotó: Sebastian Kurz Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Elvesztette a bizalmi szavazást hétfőn délután a bécsi parlamentben Sebastian Kurz osztrák kancellár, így minden bizonnyal távoznia kell a tisztségéből – jelentette a Local hírportál osztrák kiadása. A jobbközép Osztrák Néppártot (ÖVP) vezető fiatal politikussal szemben azután kezdeményeztek bizalmi szavazást, hogy koalíciós partnere, a szélsőjobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) vezetője, Heinz-Christian Strache belebukott egy korrupciós botrányba. Strachéról ugyanis olyan videó került elő, amin egy magát orosz milliárdosnak mondó fiatal nővel beszélgetve jelezte, ha megveszik számukra a Kronen Zeitung napilapot, akkor segítenek nekik közbeszerzéseket nyerni. (Strache egyébként a beszélgetésben Orbán Viktor „médiapolitikáját” dicsérte, mint követendő példa.)

Az FPÖ-vezér így néhány nappal az EP-választások előtt kénytelen volt lemondani. Kurz pedig jelezte, felbontja a koalíciót, a szélsőjobboldali párt miniszterei távoztak posztjaikról.

A botrány egyébként még kedvezett is az ÖVP-nek, amely kifejezetten jól teljesített az EP-választásokon, 34,9 százalékos eredményükkel Kurz pártja magasan az első helyen végzett úgy, hogy a Strache körüli ügyek után is nőtt a párt népszerűsége. Az FPÖ sem bukott óriásit, hiszen az előzetesen jósolt 26 helyett végül 17,02 százalékkal a harmadikok lettek. Előttük az SPÖ futott be a második helyre, igaz, a szociáldemokraták népszerűsége is csökkent, és ők végül 23,04 százalékon zártak.

Ettől függetlenül, Kurz elvesztette a bizalmi szavazást, mint azt Doris Bures, az osztrák parlament helyettes házelnöke jelentette. Igaz, a kettőnek – jó választási szereplés és a bizalom megvonása – nincs köze egymáshoz, a parlamenti eljárást az SPÖ kezdeményezte.

Nehéz lesz megszabadulni a populistáktól | Magyar Hang

Ausztriában politikai botrány van, országos válság nincs. A magyar kormányfő kínos helyzetbe került, de ez még nem jelenti irányvonala végét.

A koalíciós szakítás után egyébként Kurznak 61 képviselője maradt a 183 fős osztrák törvényhozásban, amivel kisebbségben is nehézkes lenne bárhogy is kormányozni. Egyeztetéseket követően Alexander van der Bellen államfő egyébként szeptemberre írt ki előre hozott választásokat Ausztriában.

A 32 éves Sebastian Kurz minden idők legfiatalabb osztrák kormányfője, aki jelen állás szerint a legrövidebb ideig is lehetett posztján – 2017. december 18-tól vezette nyugati szomszédunkat. Miként a Local emlékeztet rá, a második világháborút követően az ÖVP fiatal vezetője az első olyan miniszterelnök, akinek bizalmi szavazással kell távoznia. A kormány felbomlását követően az államfőnek egy ügyvivő kabinetet kell majd kineveznie, amely elkormányozza Ausztriát az előre hozott választásokig.

A Strache-botrány várható fejleményeiről, illetve az FPÖ túlélési esélyeiről itt olvashatják lapunk összeállítását.