Letöltendő börtön Románia erős emberének

Letöltendő börtön Románia erős emberének

Liviu Dragnea (Fotó: Agerpress)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Még ma börtönbe kell mennie a képviselőház elnöki tisztségét is betöltő Liviu Dragneának, a román kormánypárt elnökének. A bukaresti legfelsőbb bíróság öttagú tanácsa hétfőn helybenhagyta az alapfokon hozott ítéletet, és hivatali hatalommal való visszaélésre történő felbujtásban találta vétkesnek a kormányzó alakulat vezetőjét.

Összeomlott a legnagyobb román hírportál, a Hotnews.ro, olyan nagy a látogatottsága. Az EP-választás és a korrupcióellenes népszavazás már amúgy is rekordokat döntő közéleti aktivitást és online olvasót hozott, de amikor hétfő délután rendkívüli hírként elkezdték közvetíteni, ahogy a legnagyobb kormánypárt, a PSD elnöke leindul a bíróságra, a szerverek nem bírták a látogatók rohamát.

Dragnea ellen most éppen fiktív alkalmazás miatt folyik eljárás: az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) vádirata szerint 2006 és 2013 között, amikor Dragnea a Teleorman megyei tanács, illetve a PSD megyei elnöke volt, az ő utasítására fizettek a megyei önkormányzat költségvetéséből két olyan alkalmazottat, akik nem a gyermekvédelmi igazgatóságnál, hanem valójában a PSD megyei szervezeténél dolgoztak.

Románia nemet mondott a politikusok korrupciójára | Magyar Hang

Az EP-választások mellett népszavazást is tartottak két kérdésben, ahol az igenek döbbenetes arányban győztek.

A bíróság a tavaly júniusban kihirdetett alapfokú ítéletében felmentette az okirathamisításra való felbujtás vádja alól a politikust, de bűnösnek találta a hivatali visszaélésre való felbujtásban. Dragnea első fokon júniusban három év és hat hónapos börtönbüntetést kapott, és a bíróság egyúttal elrendelte a politikus korábbi felfüggesztett ítélete letöltését is. 2016-ban ugyanis két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték a Traian Băsescu volt államfő leváltását célzó 2012-es népszavazással kapcsolatos korrupciós perben.