HIRDETÉS
Kezdőlap Külföld „Ne kérdezzen...

„Ne kérdezzenek neveket!” – Nincs döntés az Európai Bizottság új elnökéről

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük!

HIRDETÉS

„Ne kérdezzenek neveket!” – erre kérte Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke az újságírókat az uniós állam- és kormányfők informális munkavacsorája után. Holott mindenkit az érdekelt, hogy kik lesznek az uniós intézmények új vezetői, elsősorban ki lesz Jean-Claude Juncker utóda az Európai Bizottság elnöki tisztében. Tusk világossá tette, hogy a csúcsjelölti rendszer nem automatizmus, de nem is zár ki semmit és senkit. Ez azt jelenti, hogy nem egyértelmű az, hogy Manfred Weber, az Európai Néppárt listavezetője lesz a bizottsági elnök, de nem is kizárt. Ugyanakkor a csúcstalálkozó előtt, amikor a néppárthoz tartozó miniszterelnökök találkoztak, egyöntetűen támogatásukról biztosították Manfred Webert és ezt Angela Merkel német kancellár is hangsúlyozta.

Itt kell megjegyezni, hogy ezen a néppárti találkozón természetesen nem volt ott a felfüggesztett párttagsággal rendelkező fideszes miniszterelnök, Orbán Viktor, aki egyébként nem támogatja Webert. A néppárti vezetők Orbán nélkül nyolcan vannak, míg a Liberálisok kilencen és ennek lehet jelentősége, ha majd szavazni kell, a döntéshez ugyanis minősített többség kell.

Donald Tusk azt is mondta, hogy nem szeretné, ha ez a téma intézményközi konfliktust eredményezne. Ezt azért mondta, mert az Európai Parlament ragaszkodik a csúcsjelölti rendszerhez, ezt el is mondta a tagállami vezetőknek Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke. A helyzet világos, bár nem egyszerű: a tagállamok jelölnek, a parlament pedig szavaz a jelöltről. Más szóval, csak olyan személy lehet a Bizottság első embere, akit a tagállamok és a parlament többsége is támogat.

Az informális csúcson Donald Tusk felhatalmazást kapott arra a tagállami vezetőktől, hogy egyeztetéseket kezdjen személyi kérdésekről. Nem csak az Európai Bizottság elnökéről van szó: új vezető kell az Európai Tanács (ez Donald Tusk utódja lesz), az Európai Központi Bank (az olasz Mario Drgahinak lejárt a kilenc éves megbizatása és nem lehet hosszabbítani) élére, valamint a szintén olasz Federica Mogherini helyett új külügyi főképviselő is kell.

A személyek kiválasztása során nem csak a pártok és tagállamok között kell egyensúlyozni, hanem figyelembe kell venni például a nemek közötti egyenlőséget, a tagállamok nagysága, földrajzi elhelyezkedése közötti arányosságot is. Vagyis a casting folytatódik, várhatóan a három hét múlva esedékes, rendes EU-csúcson már a nevekről is döntés születik.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
HIRDETÉS
Arató László
Arató László
A Magyar Hang brüsszeli tudósítója

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

40,610lájkolóTetszik
3,770követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Más embernek ez a mócsing a torkán akadna” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Váncsa Istvánnal, Hegedűs D. Gézával és Kemenesi Gáborral. Riport a Fertő tóról, ahol betonozni tervez a NER. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek