HIRDETÉS
Kezdőlap Külföld „Mint egy háb...

„Mint egy háborús zóna”: 12-en meghaltak a virginiai lövöldözésben

Nyugalom csomag

Legyen Ön is előfizetőnk, most akár egy hónapra is otthonába rendelheti a Magyar Hangot! Részletek ITT. Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti ITT! Köszönjük!

HIRDETÉS

Tizenkét embert megölt és legalább négyet megsebesített egy lövöldöző Virginia Beach egy önkormányzati épületében. Az elkövető, aki a hivatal alkalmazottja volt, válogatás nélkül nyitott tüzet péntek délután. Nem adta meg magát, négy rendőr pedig kifejezetten hosszú tűzharcba keveredett vele ezek után. A merénylőnél egy 45-ös kaliberű kézifegyver volt hangtompítóval és bővített tárral. Közel záróra volt már a New York Times cikke szerint az épületben, ahol olyan ügyeket lehet nap mint nap intézni, mint a számlák befizetése vagy az építési engedélyek megszerzése. A lövöldözést meghallva többen is a szobájukban barikádozták el magukat.

HIRDETÉS

A helyszínen az elkövető is életét vesztette, de személyazonosságát a rendőrség csak azután fedi fel, hogy értesítették a családját. „Egyszer fogjuk említeni a nevét, azután viszont a gyanúsítottként fogunk csak hivatkozni rá, mert a középpontban az áldozatok tisztelete és méltósága kell legyen” – jelentette ki a The Guardian szerint péntek esti sajtótájékoztatóján a Virginia Beach-i rendőrség vezetője, James Cerveram. A támadó kiléte mellett egyelőre az indítéka sem ismert.

A 28 éves Zand Bakhtiari helyi idő szerint délután négy körül nézett ki az ablakon, ott pedig sikoltva rohanó embereket látott. Ekkor még azt hitte, a közelben történhetett egy szörnyű autóbaleset, és ez váltotta ki a riadalmat. Az első emeleten dolgozik, lövöldözést viszont ekkor még nem hallott – mondta el a New York Times szerint egy későbbi telefonos interjúban. Nem sokra rá az éppen csak távozó főnöke hívta, hogy azonnal zárjanak be mindent, és keressenek fedezéket. A tűzharcot ekkor már nagyon is hallotta, elmondása alapján ötven-hatvan körüli lövés dördült.

Halottakra az önkormányzati épület mindhárom emeletén bukkantak, de volt, akit még a hivatalba lépés előtt lőttek le, holttestét pedig egy autóban találták meg. Többeket is kórházba szállítottak, köztük egy rendőrt, akinek életét a golyóálló mellénye mentette meg. Egy ember az út során életét vesztette, négyen pedig még az éjszaka is válságos állapotban voltak. Cervera szerint a helyszín a lövöldözés után úgy nézett ki, mint egy háborús zóna, sokkolták a látottak. Az épületben egyébként nagyjából négyszázan dolgoznak minden nap.

HIRDETÉS

Virginia Beach az állam legnagyobb városa, egyben népszerű turistacélpont. A lövöldözés színhelye alig néhány kilométerre található a leglátogatottabb szállodáktól és a városi üzleti negyedtől. Bobby Dyer polgármester szerint ez a legtragikusabb nap Virginia Beach történelmében. A New York Times megemlítette azt is: a helyi rendőrség hátborzongató módon éppen szombat délelőttre hirdetett meg egy workshopot arról, mi a teendő hasonló ámokfutás esetén. Az eseményt a Facebookon is meghirdették, a leírás szerint pedig a gonoszt nem lehet megállítani, de fel lehet készülni a támadásra.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Lakner Dávid
Lakner Dávid
1990-ben született újságíró, a Magyar Hang munkatársa. 2015-től dolgozott a Magyar Nemzetnél, előbb az MNO-nál, majd a kultúra rovatban. Média, film, irodalom, Bergman, Camus, Vonnegut.

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

34,961lájkolóTetszik
3,144követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Muszáj talpra állnunk – Magyar Hang-ajánló

Interjú Kovács András Péterrel és Kónya Imrével. Digitális oktatás a zsákfalvakban. Hogy lapítják máshol a görbét? Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Itt az operatív törzs napi sajtótájékoztatója – kövesse percről percre!

Ahogy minden nap, ezúttal is sajtótájékoztatót tart az operatív törzs. A szokásoknak megfelelően lapunk ezúttal is küldött kérdéseket a testületnek, eddig azonban egyszer sem reagáltak. Mindjárt kiderül, hogy ezúttal válaszra méltatnak-e.