HIRDETÉS
Kezdőlap Külföld „Mint egy háb...

„Mint egy háborús zóna”: 12-en meghaltak a virginiai lövöldözésben

Kérjük, támogassa a Magyar Hangot...

és a szabad sajtó megmaradását! Olvasóink segítségére is szükségünk van, hogy még több riportot és tényfeltáró cikket közölhessünk. Részletek ITT.

HIRDETÉS

Tizenkét embert megölt és legalább négyet megsebesített egy lövöldöző Virginia Beach egy önkormányzati épületében. Az elkövető, aki a hivatal alkalmazottja volt, válogatás nélkül nyitott tüzet péntek délután. Nem adta meg magát, négy rendőr pedig kifejezetten hosszú tűzharcba keveredett vele ezek után. A merénylőnél egy 45-ös kaliberű kézifegyver volt hangtompítóval és bővített tárral. Közel záróra volt már a New York Times cikke szerint az épületben, ahol olyan ügyeket lehet nap mint nap intézni, mint a számlák befizetése vagy az építési engedélyek megszerzése. A lövöldözést meghallva többen is a szobájukban barikádozták el magukat.

HIRDETÉS

A helyszínen az elkövető is életét vesztette, de személyazonosságát a rendőrség csak azután fedi fel, hogy értesítették a családját. „Egyszer fogjuk említeni a nevét, azután viszont a gyanúsítottként fogunk csak hivatkozni rá, mert a középpontban az áldozatok tisztelete és méltósága kell legyen” – jelentette ki a The Guardian szerint péntek esti sajtótájékoztatóján a Virginia Beach-i rendőrség vezetője, James Cerveram. A támadó kiléte mellett egyelőre az indítéka sem ismert.

A 28 éves Zand Bakhtiari helyi idő szerint délután négy körül nézett ki az ablakon, ott pedig sikoltva rohanó embereket látott. Ekkor még azt hitte, a közelben történhetett egy szörnyű autóbaleset, és ez váltotta ki a riadalmat. Az első emeleten dolgozik, lövöldözést viszont ekkor még nem hallott – mondta el a New York Times szerint egy későbbi telefonos interjúban. Nem sokra rá az éppen csak távozó főnöke hívta, hogy azonnal zárjanak be mindent, és keressenek fedezéket. A tűzharcot ekkor már nagyon is hallotta, elmondása alapján ötven-hatvan körüli lövés dördült.

Halottakra az önkormányzati épület mindhárom emeletén bukkantak, de volt, akit még a hivatalba lépés előtt lőttek le, holttestét pedig egy autóban találták meg. Többeket is kórházba szállítottak, köztük egy rendőrt, akinek életét a golyóálló mellénye mentette meg. Egy ember az út során életét vesztette, négyen pedig még az éjszaka is válságos állapotban voltak. Cervera szerint a helyszín a lövöldözés után úgy nézett ki, mint egy háborús zóna, sokkolták a látottak. Az épületben egyébként nagyjából négyszázan dolgoznak minden nap.

HIRDETÉS

Virginia Beach az állam legnagyobb városa, egyben népszerű turistacélpont. A lövöldözés színhelye alig néhány kilométerre található a leglátogatottabb szállodáktól és a városi üzleti negyedtől. Bobby Dyer polgármester szerint ez a legtragikusabb nap Virginia Beach történelmében. A New York Times megemlítette azt is: a helyi rendőrség hátborzongató módon éppen szombat délelőttre hirdetett meg egy workshopot arról, mi a teendő hasonló ámokfutás esetén. Az eseményt a Facebookon is meghirdették, a leírás szerint pedig a gonoszt nem lehet megállítani, de fel lehet készülni a támadásra.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Lakner Dávid
Lakner Dávid
1990-ben született újságíró, a Magyar Hang munkatársa. 2015-től dolgozott a Magyar Nemzetnél, előbb az MNO-nál, majd a kultúra rovatban. Média, film, irodalom, Bergman, Camus, Vonnegut.

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

31,281lájkolóTetszik
3,039követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Rá kell venni az embereket, hogy gondolkodjanak – Magyar Hang-ajánló

Interjú Kovács Lászlóval, Nényei Pállal, Erős Antóniával és Szellő Istvánnal. Portré Varga Mihályról. Keresse a lapot az újságárusoknál!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

A British Museum 18-as terme az athéni Parthenon szobraival és frízeivel (Fotó: Andrew Dunn)

Görögország visszaköveteli az akropoliszi márványokat a britektől

Athén azt szeretné, ha ez lenne a Londonnal kötendő kereskedelmi szerződés egyik feltétele.

Vivát, vivát, vivát!