HIRDETÉS
Kezdőlap Külföld Ellenzéki egy...

Ellenzéki együttműködés Brüsszelben

Nyugalom csomag

Legyen Ön is előfizetőnk, most akár egy hónapra is otthonába rendelheti a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti ITT! Köszönjük!

HIRDETÉS

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Érdekes helyzet áll elő az Európai Parlamentben: egy platformra kerül a Fidesz és a magyar ellenzék. A négy legnagyobb európai pártcsalád (Európai Néppárt, Szociáldemokraták, Liberálisok, Zöldek) vezetői közös nyilatkozatot írtak alá szerdán, amiben azt vállalják, hogy megkezdik a következő uniós ciklus közös munkájának előkészítését. Sőt, a főbb célkitűzéseiket június első felében papírra is vetik, így az már a június 20-21-i állam- és kormányfői csúcstalálkozón a tagállami vezetők asztalán lesz.

Körvonalazódik egy másik együttműködés is, az ellenzéki magyar képviselők között. Ujhelyi István (MSZP) és Cseh Katalin (Momentum) EP-képviselők csütörtökön jelentették be az Európai Parlamentben, hogy felhívással fordulnak a Demokratkus Koalíció és a Jobbik képviselői felé és azt javasolják, hogy hozzák létre a Mi Európánk Kerekasztalt. Ez a fórum lehetőséget teremtene az ellenzéki képviselők számára az álláspontok és különböző politikai fellépések egyeztetésére. Cseh Katalin kérdésünkre azt mondta, hogy a jogállamiság, a sajtószabadság és a korrupció elleni küzdelem terén mindenképpen indokolt lenne az egységes fellépés.

Cseh Katalin: A jövő ne a középkor legyen | Magyar Hang

Európai ország címmel honlapjukon is elérhető, milyen uniót szeretne a Momentum. Migráció, tudás alapú társadalom, közös haderő és hírszerzés, vagy épp közös ellenzéki lista – ezekről is kérdeztük a párt EP-listavezetőjét, Cseh Katalint, aki a Momentumot is érintő kampányfinanszírozással kapcsolatos ÁSZ-vitáról is beszélt lapunknak. EP-választási ráhangoló, 4. rész.

Ujhelyi István emlékeztetett arra, hogy egyszer már volt egy hasonló kezdeményezése. „Öt évvel ezelőtt az akkori 21 EP-képviselő felé már tettem egy hasonló kezdeményezést, egy közös nemzeti delegáció működtetésére, de a Fidesz lesöpörte az asztalról az ügyet, az akkori Jobbik pedig nem foglalkozott a felvetéssel, ezért ez akkor elhalt. Látva most, hogy van 8 olyan EP-képviselő, akik mind egy európai Magyarországért küzdenek, fontos szorosabb koordinációt és együttműködést kialakítani a különböző frakciókban ülő magyar képviselők között”– mondta Ujhelyi.

Cseh Katalin arra hívta fel a figyelmet, hogy bár ő csak másfél hete EP-képviselő, de ebben a néhány napban az Orbán-kormány „az éj leple alatt” bedarálta a Magyar Tudományos Akadémiát, százmilliárddal gyarapodtak az Orbán-családhoz közeli cégek és Szijjártó Péter külügyminiszter közölte, hogy fontosabb a német autóipar, mint a klímaváltozás. „Van egy másik Magyarország, egy európai, tisztességes és innovatív Magyarország, mi ezt fogjuk képviselni. A kulcskérdésekben közösen kell fellépnie azoknak a képviselőknek, akik hisznek Európában, a jogállamban és abban, hogy Magyarországnak nincs jövője az Európai Unión kívül. Az együttműködéssel reményt akarunk adni azoknak, akik már feladták, hogy változás legyen. Meg fogjuk mutatni, hogy a pártpolitikai ellentétek helyett fontosabb a hazaszeretet és a közös ügyek közös képviselete” – tette hozzá Cseh Katalin.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Arató László
Arató László
A Magyar Hang brüsszeli tudósítója

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,667lájkolóTetszik
3,465követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Amíg rám nem emeli a kezét…” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Verebes Istvánnal. Miből lett Németh Sándor dúsgazdag? Hogy élnek a szociális szféra dolgozói? Keresse a friss Magyar Hangot, digitálisan is!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Figyeli az Európa Tanács Magyarországot

A fideszes Németh Zsolt hiába próbálta későbbre tolni a határozatot, a testület szerint indokolt a Magyarországgal foglalkozó „periodikus jelentés” elkészítése.