HIRDETÉS

Rárontottak a magyarokra az úzvölgyi temetőnél – a román külügy a magyarokat okolja

HIRDETÉS

Verekedés, dulakodás után felszentelte a román ortodox egyház az úzvölgyi katonatemető román parcelláját. Szijjártó Péter berendelte a nagykövetet, a román külügy a magyarokra mutogat.

HIRDETÉS

Az úzvölgyi katonatemetőnél történtek miatt berendelték a budapesti román nagykövetet a Külgazdasági és Külügyminisztériumba péntekre – közölte a tárca tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenéséért felelős államtitkára csütörtök este Facebook-oldalán. Menczer Tamás felháborítónak és elfogadhatatlannak nevezte, ami az úzvölgyi katonai temetőnél történt. Mindenki emlékezhet a halottjaira, de nem így – jelentette ki, kiemelve: „ez nem más, mint öncélú erőszak”.

Csütörtökön több ezer román megemlékező érkezett a temetőhöz, hogy részt vegyen az emlékmű felszentelésén. A helyi magyarok élőlánccal próbálták megakadályozni ezt, de a román résztvevők erőszakkal benyomultak a sírkertbe.  

A Maszol.ro beszámolója szerint karhatalmi erőknek alig fél óráig sikerült pajzsot képezniük a temető előtt élőláncot képező székelyföldi tiltakozók és a több ezer román megemlékező között. A temető oldalsó, hátsó részén futballhuligánoknak látszó fiatalok bejutottak a sírkertbe, belülről kitépték a székelykapu szárnyát, így a tömeg benyomulhatott. A székelyeknek el kellett távolodniuk a kerítés mellől, mert belülről zászlórudakkal bántalmazták őket.

Az eseményekről a Gyimesi Skanzen Panzió töltött fel videót Facebook-oldalára.

HIRDETÉS

Megosztom veletek a döbbenetes románok… – Gyimesi Skanzen Panzió

Megosztom veletek a döbbenetes románok által meggyalázott Úz völgyi nemzetközi katonatemetőt, ami az elmúlt órában történt. Osszátok meg, hogy értsék meg…

Nem történt erőszakos cselekmény csütörtök délután Úzvölgyében sem a résztvevők között, sem az események résztvevői és a csendőrök között – állították a Román Csendőrség hivatalos közleményében, amelyet a Főtér.ro idézett. A tájékoztatás stövege alapján a helyszínen nem vették észre, hogy egyesek kereszteket tettek volna tönkre, de ki fogják vizsgálni ezt is alaposan, ígérte a hatóság. Ehhez képest a Bákó megyei csendőrség szóvivője, Alexandra Dănculea azt nyilatkozta, a hősök napját megünnepelni érkezett románok áttörték a csendőrkordont, és behatoltak a temetőbe.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) is elítélte az úzvölgyi katonatemetőben történt erőszakos cselekedeteket, amelyet a magyar közösség megfélemlítését célzó barbár rongálásként értékelt. „Felszólítjuk a hatóságokat, hogy azonnal állítsák elő azokat, akik fizikai agresszióhoz folyamodtak, akik barbár módon rongáltak, akik betörtek az úzvölgyi katonatemetőbe, összetörve a kaput, akik kitépték a kereszteket, hogy megfélemlítsék közösségünket!” – idézte az RMDSZ hírlevele a szövetség Facebook-oldalán megjelent állásfoglalást. Az RMDSZ szerint a temetőben a magyar emberek békésen tiltakoztak a dormánfalvi polgármester törvénytelenségei ellen, amelyeket az elmúlt napokban több román hatóság is megállapított. „A temetőt élőlánccal védő magyarok nem szítanak feszültséget, hanem őseik emlékének meggyalázása ellen tiltakoznak. Felkérjük ugyanakkor a román hírtelevíziókat, hogy vessenek véget a félretájékoztatásnak és uszításnak, mert az csak a konfliktus fokozódásához vezet” – zárult az RMDSZ állásfoglalása.

A hazai sajtóban elsőként a Magyar Hang számolt be arról, hogy Dormánfalva önkormányzata önkényesen román parcella kialakításába kezdett, és a munkálatokkal néhény héttel ezelőtt elkészültek. A temetőben csak magyar, osztrák és német katonák nyugszanak.

Magyar katonai temetőt nyúltak le a romániai hatóságok | Magyar Hang

Vasárnap este megdöbbentő bejegyzés jelent meg a Székely Virtus Hagyományőrző Egyesület Facebook-oldalán Requiem egy temetőért – az Úz-völgyi katonatemető elrablása címmel. Az oldal arról tájékoztatta olvasóit, hogy a székelyföldi Hargita megyével határos Bákó megye dormánfalvi (Dărmănești) önkormányzata fondorlatos módon birtokába vette a szomszéd megye területén fekvő Úz-völgyi osztrák-magyar katonatemetőt, abba román kereszteket és román első és második világháborús emlékművet állított.

A sírkeretbe román hősi halottak nem, csak betonkeresztek kerültek. A beruházást a román hatóságok is jogellenesnek nyilvánították, a szentelésre azonban azért került sor az erőszakos cselekmények után, mert ezt követően sokkal nehezebben lehet visszaállítani az eredeti állapotot.

Frissítés:

A román külügyminisztérium is kiadott egy közleményt, miután csütörtök este Teodor Meleşcanu román külügyminiszter és Szijjártó Péter az úzvölgyi katonai temetőnél történt incidensről tárgyaltak telefonon. A 444.hu által idézett kommüniké szerint a román külügy arra kérte a magyar kormányt, hogy „küldjenek egy nagyon világos üzenetet a magyar közösségnek a konfrontáció és a feszültségek fokozódásának elkerülése érdekében”. 

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

29,303lájkolóTetszik
2,716követőKövetés
17,900feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Tequilát Orbánnak – Magyar Hang-ajánló

Interjú Bödőcs Tiborral és L. Ritók Nórával. Miskolci és szombathelyi választási riport. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Nagyalbán föderáció a láthatáron

Előfordulhat, hogy egy olyan képződmény lesz a jövőben, amely a gyakorlatban ugyan működik, ám külföldön senki nem jelzi ezt a térképen.

Habizunk