Netanjahu bajban

Netanjahu bajban

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök egy Likud párti találkozóra siet a parlament feloszlatása után (Fotó: Reuters/Ronen Zvulun)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egyre nehezebb helyzetbe kerül Izraelben a Likud, miután a múlt héten bebizonyosodott: hiába ígért meg szinte mindent a lehetséges koalíciós partnereknek a párt elnöke, Benjamin Netanjahu, azok végül nemet mondtak az ajánlatra. Pedig a jobbközép erő mindent megtett a sikerért. Még a saját ellenzékével is lepaktált volna, ám végül a 120 fős Knesszetben csak 60 képviselőt sikerült maga mellé állítania. Így az izraeli parlament úgy döntött, feloszlatja magát, és szeptemberben újra választásokat tartanak az országban. Ám ez Netanjahunak még rengeteg fejfájást okozhat.

Mindenekelőtt azért, mert mostanra bebizonyosodott, hogy az Avigdor Lieberman vezette, szélsőjobboldali Izrael a Hazánk nélkül képtelen lesz újra kormányt alakítani még akkor is, ha ő nyeri a következő választást. Lieberman feltételei már eddig is óriási kihívást jelentettek Netanjahunak. Az elmúlt időszakban a fő vita az úgynevezett bevonulási törvény körül folyt, ami az ortodoxok katonai szolgálatát szabályozza. A vallásellenes Liberman a tárgyalások során mindvégig ragaszkodott ahhoz, hogy a parlament változatlan szöveggel fogadja el az első olvasatban már régebben megszavazott törvényt, a vallásos pártok azonban ezt egységesen elutasították, így kudarcba fulladtak a további tárgyalások.

Orbán és Netanjahu barátsága: praktikus megfontolások | Magyar Hang

De hogy a helyzet még ennél is kellemetlenebb legyen Netanjahu számára, a kudarcos tárgyalássorozat után újabb fejezet következett. Az izraeli kormányfő politikai szövetségese, Bezalel Szmotrich, a Zsidó Otthon pártból kivált Egyesült Jobb parlamenti képviselője vasárnap azt nyilatkozta, azért szeretnék megszerezni az igazságügyi tárca irányítását, hogy ezzel megújítsák a Tóra jogrendszerét. A politikus szavaira – aki semmi kétséget nem hagyott afelől, hogy teokratikus államban gondolkodik – Netanjahu sietve reagált, hogy Izraelből nem lesz a zsidó jog vezette állam.

Csakhogy hétfőn napvilágra került egy koalíciós megállapodástervezet a Likud és a Jahadut Hatora nevű ultraortodox párt között, amelyből az derül ki, hogy Netanjahu a tárgyalások során még arra is rábólintott, hogy a jövőben tegyék lehetővé a nemi szegregációt a köztereken. A Likud ezután rögtön magyarázkodni kezdett: jelezték, ezt a tervezetet még nem véglegesítették, különben pedig ők mindvégig arra törekedtek, hogy puhítsák az ultraortodoxok követeléseit. Libermannak azonban ez újabb bizonyítékként szolgált arra, hogy Netanjahu valójában engedett az ultraortodoxoknak. Persze okkal lehet magabiztos: a legújabb közvélemény-kutatási adatok alapján pártja népszerűbb, mint az áprilisi választásokon, ahol mindössze öt mandátumot szerzett. Most viszont nagyon valószínű, hogy szeptemberben akár nyolc képviselőjük is lehet, amivel még inkább ők lehetnek majd a mérleg nyelve.

A szeptemberig elhúzódó időszak persze más szempontból is problémás lehet Netanjahunak. Februárban az izraeli főügyész bejelentette, hogy bizalommal való visszaélés, csalás és vesztegetés miatt három különböző ügyben vádat emelnének a miniszterelnökkel szemben. Ugyan egyelőre erre nem került sor, annyi bizonyos, hogy Netanjahunak most már mindennél fontosabb, hogy október elejéig felálljon az új kormány, ugyanis a főügyész a vádemelés előtti meghallgatásokat október 2-ára tűzte ki. Ha addig nem fogadják el azt a törvényt, amely a kormányfőnek mentességet biztosít, akkor a politikus aligha kerülheti el, hogy vádat emeljenek ellene.

Fellépnek a palesztinok a magyar döntés ellen | Magyar Hang

Netanjahu vesszőfutása persze nem csak az izraeli belpolitikára lehet hatással. Korábban úgy tervezték, az új amerikai béketervet ebben a hónapban mutatták volna be, de a választások elhúzódása miatt szinte biztosan halasztják, legalább őszig. Akkor viszont az amerikai választási kampány kezdődik, így még későbbre tolódhat a részletes koncepció prezentálása. A kiszivárgott hírek szerint egyébként ebben Washington kompromisszumos, kétállamos megoldásra tenne javaslatot. Azonban most könnyen lehet, hogy a Donald Trump amerikai elnök által „az évszázad üzletének” nevezett terv végül az enyészeté lesz.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/23. számában jelent meg, 2019. június 7-én.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/23. számban? Itt megnézheti!