HIRDETÉS
Kezdőlap Külföld Rejtett kamer...

Rejtett kamerás felvételen beszélt arról az elnök, hogy az oroszok finanszírozzák a pártját

HIRDETÉS

Sötétben lefolytatott rendkívüli parlamenti ülés, új kormány, Moszkvából finanszírozott elnök – a Moldovai Köztársaságban olyan durva hétvége van, hogy szinte lehetetlen követni.

HIRDETÉS

Kezdjük a végével: szombat estétől új kormánya van az országnak, miután egy sötétben megtartott rendkívüli parlamenti ülésen megegyezett a nyugatbarát ellenzék az oroszbarát szocialistákkal, és ellenzékbe szorult az oligarcha Vlad Plahotniuc pártja (PDM). Egyébként három hónapja volt választás az országban, patthelyzetet okozó eredménnyel: nagyjából ugyanannyi képviselővel rendelkezett a parlamentben az oroszbarát szocialista párt (PSRM), a Nyugat felé orientálódó, a korrupció elleni fellépés lakossági igényét képviselő ACUM (most) szövetség, valamint a legerősebb moldovai oligarcha pártja, a balközép Moldovai Demokrata Párt (PDM). A három erő nem tudott megegyezni – eddig. 

A parlament pénteken döntött a titkosszolgálat és a a korrupcióellenes hivatal vezetőjének leváltásáról is, és egy közleményben elismerte, hogy Moldova egy túszként fogva tartott ország.

Ezt megelőzően a Plahotniuc által ellenőrzött alkotmánybíróság a parlament feloszlatásáról döntött, mert a képviselők nem voltak képesek kormányt alakítani.

A különleges parlamenti ülést az ország „oligarchátlanítására” hívták össze a szocialisták (akiket a háttérből az elnök, Igort Dodon irányít,) és az ellenzék. Az ülésen – melyet a kormányzati adminisztráció szabotált, így például nem volt villany a teremben – ott volt az orosz, az amerikai és az EU-nagykövet is. Plahotniuc nem ismeri el az új kormányt.

HIRDETÉS

Eközben a publika.md portál olyan videókat kezdett el publikálni, melyeken döbbenetes dolgokat mond az elnök, Igor Dodon. Egyrészt az ország föderalizálásának szükségességéről beszél, azt ígérve Plahotniucnak, hogy ha ebbe beleegyezik, ejteni fogják az ellene felhozott korrupciós vádakat. Másrészt nyíltan beismeri, hogy a volt pártját, amelynek korábban az elnöke volt (PSRM), még idén is az oroszok finanszírozták, havonta hétszázezer és egymillió dollár közötti összeggel. A videón az elnök arról panaszkodik az oligarchának, hogy az oroszok április óta nem fizettek. Egyébként a törvény a Moldovai Köztársaságban is szigorúan tiltja a politikai pártok külföldi finanszírozását. 

Igor Dodon 2016. december 23. óta az ország elnöke – könnyen lehet, hogy nem sokáig. Az új miniszterelnök pedig egy nő lett, Maia Sandu személyében, aki az ACUM szövetség parlamenti képviselője.

Frissítés: Vasárnap felfüggesztette tisztségéből Igor Dodont az alkotmánybíróság. Ennek oka, hogy nem oszlatta fel a parlamentet, pedig arról egy korábbi alkotmánybírósági határozat rendelkezett.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Lukács Csaba
Lukács Csaba
A Magyar Hang lapigazgatója és világjáró riportere.

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

29,951lájkolóTetszik
2,835követőKövetés
18,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„A világ kezd totálisan meghülyülni” – Magyar Hang-ajánló

Presser Gábor- és Stefano Bottoni-interjú. Riport a határról és az épülő tiszaújvárosi konténervárosról. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Kiteljesedés

Nagyon úgy tűnik, a haladás azt jelenti, minél inkább megyünk előre az időben, annál nagyobb hülyeségeket – vagy galádságokat – lehet állítani és elhinni egy füst alatt.