HIRDETÉS
Kezdőlap Külföld A Fidesz nélk...

A Fidesz nélkül alakul a néppárti politika

HIRDETÉS

„Weber pozíciója minden egyes, a kijátszására irányuló kísérlet után egyre stabilabb” – mondta a Politico című brüsszeli lapnak egy diplomata, aki rálát az Európai Bizottság következő elnökének kiválasztási folyamatára. Manfred Weber az Európai Néppárt csúcsjelöltje, ezt a rendszer azonban nem mindegyik tagállam fogadja el – márpedig az uniós állam- és kormányfők jelölik a bizottsági elnököt, akit az Európai Parlament képviselői kétharmados többséggel választanak meg. A hírek szerint elsősorban a Liberálisok azok, akik szeretnék Webert elütni a jelöltségtől.

HIRDETÉS

Ugyanakkor már csak tíz nap van addig, míg a következő EU-csúcson döntsenek a miniszterelnökök, és egyelőre nincs más jelölt, inkább csak önjelölt. Legutóbb múlt héten pénteken egyeztettek a tagállamok a következő elnök személyéről: egészen pontosan azok az államok, amelyek vezetése néppárti, szocialista vagy liberális – az országok kétharmada tartozik ide. A néppártiakat a lett és a horvát, a liberálisokat a belga és a holland, a szocialistákat pedig a portugál és a spanyol kormányfő képviselte. Weber további támogatókat is gyűjt: ezekben a napokban találkozik a lengyel és az olasz kormányfővel is, akik nem tartoznak egyik nagy pártcsaládhoz sem.

A fekete bárány visszakéredzkedik | Magyar Hang

Míg a bizottsági elnök személyéről – és ezzel együtt persze a hozzá köthető politikai programról – folyik a vita, a Fidesznek eddig még nem osztottak lapot az európai nagypolitikában. Az Európai Néppárt Mandfred Weber személyében – fideszes támogatással – megválasztotta új frakcióvezetőjét. Tíz helyettest is választottak, a Fidesz azonban nem jelölt senkit – korábban Szájer József töltötte be az egyik helyettesi pozíciót. Hogy pontosan mi és hogyan történt ezzel kapcsolatban, azt nem lehet tudni, a Néppárt azt is állította, hogy érvényesek a frakcióra a pártban érvényes fideszes felfüggesztés szabályai, meg azt is, hogy éppen állíthattak volna jelöltet, ha akarnak. A Fidesz azt mondja, hogy nem is akartak. Ehelyett az Európai Parlament külügyi bizottságának elnöki posztját pályáznák meg, ezt a tisztséget Szájer Józsefnek szánja a magyar kormánypárt. Ez egy fontos és befolyásos pozíció, kérdés, hogy támogatja-e a Néppárt mindebben Orbán Viktor pártját.

A karaván halad – felfér-e rá a Fidesz? | Magyar Hang

Azonban míg a Fidesz a partvonalról igazít el játékost, edzőt, menedzsert, szurkolót és szertárost, az események tovább pörögnek. Az Európai Parlamentben egy négypárti koalíció körvonalazódik, a Néppárt, a Liberálisok, a Szociáldemokraták és a Zöldek részvételével – ezek azok a pártok, amelyeket a magyar kormány és sajtója bevándorláspárti politikai erőknek, esetleg Soros szövetségeseinek szokott nevezni. A Néppárt kijelölt öt területen két-két EP-képviselőt, akik az egyeztetéseken a legnagyobb pártcsalád programját fogják képviselni. A tíz politikus között nincs fideszes. Sőt, a jogállamisággal és a  biztonsággal kapcsolatos fejezetet két olyan képviselő – a spanyol Esteban Gonzalez Pons és a máltai Roberta Metsola – fogja tárgyalni, akik eddig is a Fidesz párton belüli határozott kritikusainak számítottak.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Arató László
Arató László
A Magyar Hang brüsszeli tudósítója

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

28,569lájkolóTetszik
2,565követőKövetés
17,300feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Emberek, helyzet van!” – Magyar Hang-ajánló

Bod Péter Ákos-, Pikó András- és Mautner Zsófia-interjú, jászberényi riport. Körüljártuk a legújabb oktatási reformot. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Zsóri Dániel kapta a Puskás Ferenc-díjat

Zsóri Dániel, a Debreceni VSC focistája élete első felnőtt mérkőzésén szerezte a díjnyertes gólt. Lionel Messi lövését előzte meg az FTC elleni ollózása.

Nem gyom, gyógy