HIRDETÉS
Kezdőlap Külföld Az elnöki kül...

Az elnöki különgép eladásából is a migráció megállítását fedezi Mexikó

Nyugalom csomag

Legyen Ön is előfizetőnk, most akár egy hónapra is otthonába rendelheti a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti ITT! Köszönjük!

HIRDETÉS

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Az elnöki különgép eladásából származó összeget is a migráció megállítására fordítja Mexikó, miután a közép-amerikai ország nemrég megegyezett északi szomszédjával, az Egyesült Államokkal, hogy erőteljesebben fellépnek az Amerika felé tartó migrációs nyomással szemben, cserébe Washington nem vet ki büntetővámokat a mexikói árukra – jelentette be Andres Manuel Lopez Obrador.

A baloldali mexikói államfő – ahogy a BBC is írja – még a tavalyi kampányában közölte, vissza akar venni a kiadásokból, így az elnöki különgépet is értékesíteni fogja, a befolyó pénzt pedig a mélyszegénység elleni fellépésre költi. Ez az eredeti elképzelés most módosult, ugyanis a nagyjából mintegy 150 millió dollárt érő, eredetileg három éve még 218 millióért vásárolt Boeing 787 Dreamliner értékesítéséből befolyó összeget úgy tűnik nem a szegényekre, hanem a migráció elleni fellépésre költik.

Obrador egyébként támogatóinak jelezte, a költséges magánrepülős utazások helyett neki tökéletesen megfelel az, ha menetrendszerinti járaton utazik, ahogy mindenki más.

Az elnöki különgépet, ami egyébként egy kaliforniai raktárban várja új tulajdonosát, már pár hónapja hirdetik, ám hasonlóan a Boeinghez, a kormányzati flotta számos más gépétől is megválna a mexikói kabinet. A BBC összeállítása szerint összesen hatvan kormányzati tulajdonban lévő repülőt, és mintegy hetven kormányzati helikoptert akarnak eladni részben a költséghatékonyság miatt.

HIRDETÉS

A nevének kezdőbetűi után a rajongói között csak AMLO-ként is emlegetett mexikói elnök szerint meglesznek a források a most bevezetendő szigorított határellenőrzésre. Az Egyesült Államokkal kötött paktum értelmében a mexikói nemzeti gárda hatezer katonát telepít, és sokkal komolyabban figyeli a déli, guatemalai határszakaszt, egyúttal szűrik az onnan Mexikón át Amerikába tartó embereket. Mexikó emellett azt is vállalta, hogy az Egyesült Államok által visszaküldött menedékkérőket átveszi, illetve a kérelmek elbírálásig saját területén tartja őket, egyúttal fejlesztik az ezzel kapcsolatos infrastruktúrájukat. Emellett felgyorsítja saját menedékkérelmi rendszerét, hogy a délről érkezők már ott menedékhez és egyéb lehetőségekhez jussanak.

A program első fázisa 45 napig lesz érvényben, így addig Amerika biztos nem vezet be ötszázalékos vámot a mexikói exporttermékekre. Ezalatt újabb tárgyalások várhatóak a hogyan továbbról, amerikai sajtóértesülések szerint a mexikóiak jobb és kiszámíthatóbb feltételeket szeretnének.

Az elnöki különgép eladása egyébként megosztja a közvéleményt. Az ellenzők szerint visszás, hogy míg a gépet három éve adófizetői pénzből vásárolták, addig most az eladásból befolyó összeget nem mexikói migránsokra akarja fordítani a kabinet, arról nem is beszélve, ha fél év alatt nem találtak vevőt rá, elég nehéz lesz most 45 nap alatt, azaz a megállapodás első fázisának lejártáig új tulajdonost keríteni rá.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Balogh Roland
Balogh Roland
1980-ban született újságíró, a Magyar Hang alapító munkatársa, valamint a magyar zenekarokkal foglalkozó Ígéretes titánok blog alapító főszerkesztője. Korábban, 2008-tól tíz éven át a megszűnéséig a Magyar Nemzet újságírója, szerkesztője, nyolc évig a külpolitikai-, majd a kultúra rovat munkatársa. Érdeklődési témakörei: régészet, Kelet-Európa történelme, kiberbiztonság, csúcstechnológiai trendek és underground zene.

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,732lájkolóTetszik
3,479követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Néha inkább befogtam a számat” – Magyar Hang-ajánló

Trianon 100, interjú Gerendai Károllyal, vendégmunkások Balástyán. Keresse a Magyar Hangot, digitálisan is!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Meghaladta a hatmilliót a fertőzöttek száma

A világban 6 060 207-en fertőződtek meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 369 156, a gyógyultaké pedig 2 456 790-re emelkedett.