HIRDETÉS
Kezdőlap Külföld Hongkong enge...

Hongkong enged a tüntetőknek: felfüggesztik a vitatott kiadatási törvény tervezett bevezetését

HIRDETÉS

– A tervezett törvény óriási ellentmondásokat keltett a társadalomban, ezért a feltételezések és a félreértések miatt felfüggesztjük annak tervezett bevezetését – jelentette be egy sajtótájékoztatón Carrie Lam kormányzó. Ahogy arról korábban beszámoltunk, a hétmillió lakosú, különleges közigazgatási státust élvező városállam vezetése komoly nyomás alá került, miután egy 2018. februári Tajvanon történt gyilkosságot követően, amelyben egy 20 éves hongkongi férfi megölte a barátnőjét, a hongkongi vezetés egy új kiadatási törvénnyel állt elő, amit sokan azért támadnak, mert az lehetővé tenné, hogy Hongkong szökevényeket – köztük esetleg politikai menekülteket – adjon ki Kínának. Ráadásul a népi Kína még régebbi ügyekben is kérelmezhetné egyesek kiadatását, ami azért is problémás, mert sokaknak komoly kétségeik vannak a kínai bírósági rendszer tisztességessége és átláthatósága kapcsán.

HIRDETÉS

A tervezet óriási felháborodást keltett, és komoly tüntetéshullám indult annak elfogadása ellen, amelynek keretében már egymillióan is az utcára vonultak. A hét közepén pedig komoly összecsapásokra is sor került Hongkong belvárosában, a kereskedelmi negyed legforgalmasabb sugárútján. Közben az kezdett el terjedni, hogy a tüntetések szervezése mögött Soros György állhat, ezt az egyébként a kormányzatellenes megmozdulásokat külföldről pénzelik, mozgatják és szervezik narratívát, mint jól csengő magyarázatot, pedig több politikus is átvette, sőt hangoztatta is.

Egymilliós tüntetést szervezett Soros? | Magyar Hang

Tömegével jelennek meg az interneten a hongkongi kiadatási törvény elleni demonstrációk kapcsán az összeesküvés-elméletek, amelyek olykor minden korábbi várakozást felülírnak.

A BBC beszámolója szerint Carrie Lam leszögezte, számukra Hongkong az első, azaz békességet akarnak a Kínához a britektől 1997-ben visszakerült városállamba. A kormányzó szerint átnézik és átbeszélik melyek a tervezet kritikus pontjai, és kiveszik belőle a problematikus részeket. Szerinte így nem valószínű, hogy akár a módosítva is, de az idei törvénykezési évben be is vezessék az erre vonatkozó új szabályokat.

Ugyanakkor azt is leszögezte, továbbra sem szeretnék, hogy Hongkong a különféle bűnözők mentsvára legyen, és ennek érdekében, hogy ezt elkerüljék, mindent meg is tesznek.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

29,920lájkolóTetszik
2,833követőKövetés
18,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„A világ kezd totálisan meghülyülni” – Magyar Hang-ajánló

Presser Gábor- és Stefano Bottoni-interjú. Riport a határról és az épülő tiszaújvárosi konténervárosról. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Flaszter 67. – Leleplezzük Orbán alagútját

Dévényi István vendégei Gergely Márton, a HVG vezető szerkesztője és Tompos Ádám, a Magyar Hang újságírója.

Orbán maga a kockázat