Hongkong enged a tüntetőknek: felfüggesztik a vitatott kiadatási törvény tervezett bevezetését

Hongkong enged a tüntetőknek: felfüggesztik a vitatott kiadatási törvény tervezett bevezetését

Demonstráció Hongkong belvárosában, a központi sugárút melletti egyik csomópontban (Fotó: Pak Shing Lin/Pexels)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– A tervezett törvény óriási ellentmondásokat keltett a társadalomban, ezért a feltételezések és a félreértések miatt felfüggesztjük annak tervezett bevezetését – jelentette be egy sajtótájékoztatón Carrie Lam kormányzó. Ahogy arról korábban beszámoltunk, a hétmillió lakosú, különleges közigazgatási státust élvező városállam vezetése komoly nyomás alá került, miután egy 2018. februári Tajvanon történt gyilkosságot követően, amelyben egy 20 éves hongkongi férfi megölte a barátnőjét, a hongkongi vezetés egy új kiadatási törvénnyel állt elő, amit sokan azért támadnak, mert az lehetővé tenné, hogy Hongkong szökevényeket – köztük esetleg politikai menekülteket – adjon ki Kínának. Ráadásul a népi Kína még régebbi ügyekben is kérelmezhetné egyesek kiadatását, ami azért is problémás, mert sokaknak komoly kétségeik vannak a kínai bírósági rendszer tisztességessége és átláthatósága kapcsán.

A tervezet óriási felháborodást keltett, és komoly tüntetéshullám indult annak elfogadása ellen, amelynek keretében már egymillióan is az utcára vonultak. A hét közepén pedig komoly összecsapásokra is sor került Hongkong belvárosában, a kereskedelmi negyed legforgalmasabb sugárútján. Közben az kezdett el terjedni, hogy a tüntetések szervezése mögött Soros György állhat, ezt az egyébként a kormányzatellenes megmozdulásokat külföldről pénzelik, mozgatják és szervezik narratívát, mint jól csengő magyarázatot, pedig több politikus is átvette, sőt hangoztatta is.

Egymilliós tüntetést szervezett Soros? | Magyar Hang

Tömegével jelennek meg az interneten a hongkongi kiadatási törvény elleni demonstrációk kapcsán az összeesküvés-elméletek, amelyek olykor minden korábbi várakozást felülírnak.

A BBC beszámolója szerint Carrie Lam leszögezte, számukra Hongkong az első, azaz békességet akarnak a Kínához a britektől 1997-ben visszakerült városállamba. A kormányzó szerint átnézik és átbeszélik melyek a tervezet kritikus pontjai, és kiveszik belőle a problematikus részeket. Szerinte így nem valószínű, hogy akár a módosítva is, de az idei törvénykezési évben be is vezessék az erre vonatkozó új szabályokat.

Ugyanakkor azt is leszögezte, továbbra sem szeretnék, hogy Hongkong a különféle bűnözők mentsvára legyen, és ennek érdekében, hogy ezt elkerüljék, mindent meg is tesznek.