Orbán válaszai nem nyűgözték le a „néppárti bölcseket”

Orbán válaszai nem nyűgözték le a „néppárti bölcseket”

Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetségének III. NAK szántóföldi napok és agrárgépshow rendezvényén a Fejér megyei Mezőfalván 2019. május 23-án (Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem nyerte el a néppárti „bölcsek tanácsának” tetszését az, amit válaszában Orbán Viktor írt – közölte az Euronews. A háromtagú csoportot vezető Herman Van Rompuy az egyik belga televízióban azt mondta: ha barátian fogalmaz, a válaszok nem voltak elég meggyőzőek, ha kevésbé barátian, akkor problematikusak.

Az Európai Néppárt háromtagú testületének tagja még Hans-Gert Pöttering korábbi EP-elnök, valamint Wolfgang Schüssel volt osztrák kancellár. A pártcsalád azzal bízta meg őket, hogy vizsgálják ki, a Fidesz mennyire a néppárti alapelveknek megfelelően kormányozza az országot. A Fidesz tagsága jelenleg pedig fel van függesztve az Európai Néppártban.

Orbán Viktor múlt heti rádióinterjújában arról beszélt, hogy nem tudja, mit kellene vizsgálniuk a néppárti „bölcseknek.” „Nem fogadom el, hogy idejönnek, és mint a lóvásárban, megvizsgálják a fogainkat. Ez egy ország” – szögezte le a kormányfő, aki a Népszava szerint múlt héten levelet írt Wolfgang Schüsselnek. Ebben leszögezte, a magyar jogszabályok mindenben megfelelnek az uniós jognak, ezért sem indított eljárást az Európai Bizottság.

A bíróságok függetlenségét elmondása szerint az alkotmány garantálja, és a sajtószabadság helyzetével sincs gondja, úgy véli, a legfontosabb közéleti médiumok, mint az RTL Klub vagy a HVG, kormánykritikusak. A korrupció problémáján sem aggódik igazán, mert úgy látja, az OLAF vizsgálatainak 47 százaléka ügyészségi nyomozást von maga után, míg az európai átlag csak 42 százalék. És a civil szervezetek helyzetét is megnyugtatónak látja, hiszen állítása szerint egyenesen 60 ezer ilyen szervezet dolgozik az országban.