Újabb elmarasztalás a kormánynak, ezúttal Dél-Afrikából

Újabb elmarasztalás a kormánynak, ezúttal Dél-Afrikából

(Forrás: monitor.civicus.org)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Újabb civil jogvédő szervezet jelentésében marasztalták el Magyarországot. A dél-afrikai székhelyű Civicus több mint 4000 civil szervezetet tömörítő nemzetközi szövetség, a Civicus Monitor szinte élő adatokkal vizsgálja és értékeli, hogy a 196 ország kormányzata hogyan biztosítja a civil szervezetek mozgásterét.  

Az uniós országok közül egyedül Magyarország került az akadályozott civil tér kategóriájába, amelybe rajtunk kívül csak Ukrajna és a Moldovát sorolták még be. Ennél rosszabb kategóriába Európából, csak Oroszország, Fehéroroszország és Törökország került.

A fanyalgók mondhatják, hogy a Civicus főbb finanszírozói között található a Soros György-féle Open Society, azaz a Nyílt Társadalom Alapítvány, és ezzel törlesztenek az Orbán kormány ellen, amely keményen fellép a civil társadalom és a CEU ellen. A Civitust közben olyan szervezetek is támogatják, mint az ENSZ, az Európai Unió, a Charles Steward Alapítvány és a Ford Alapítvány. A Standford Egyetem mellett pedig még olyan európai országok is, mint Dánia, Finnország, Svédország, Hollandia vagy Nagy Britannia.

Nem mondható tehát, hogy kizárólag baloldali, liberális és sorosista szervezetek finanszírozásából élnek, emiatt kötelező kritikával illetniük a magyar kormányt, így nem hitelesek. Főleg úgy, hogy most már egyre több civil- és kormányszervezet illeti kritikával Magyarországot a civil jogok akadályoztatásában.

Foglalkozni kell ezekkel a jelzésekkel, főleg ha egy olyan baráti ország, mint az Egyesült Államok, az országunkról szóló éves jelentésében a független média visszaszorítását nehezményezi, főképpen a nyomtatott médiumok és a műsorszolgáltatók esetében, és problémának tartja, hogy az országos sajtó több mint 85 százaléka átkerült a Fidesz által irányított Közép-európai Sajtó és Média Alapítványhoz (Kesma). Ugyancsak az amerikaiak jelentése jelzi a migránsokkal, a menekültekkel és a hontalanokkal szembeni visszaéléseket. Úgy látják, a kormányzat és a kormányzó párt erőforrásainak átfedése miatt a Fidesz aláásta az egyenlő jogon való választási verseny lehetőségét.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.