HIRDETÉS
Kezdőlap Külföld Orbán Viktor ...

Orbán Viktor hitet tett a jogállamiság mellett Brüsszelben

HIRDETÉS

Éjjel kettőig tárgyaltak az európai állam- és kormányfők Brüsszelben arról, hogy kik legyenek az uniós intézmények új vezetői, de csak abban sikerült megegyezni, hogy jövő héten vasárnap folytatják. Lehetett számítani erre: nem sokkal a csúcstalálkozó előtt a baloldali pártok jelezték, hogy nem fogják támogatni a néppárti csúcsjelölt, Manfred Weber jelöltségét az Európai Parlamentben, vagyis hiába szeretnék esetleg őt látni a bizottság elnöki tisztében a miniszterelnökök, a parlamenten ez nem fog átmenni.

HIRDETÉS

Ezzel gyakorlatilag el is kaszálták Weber esélyeit, a Néppárt azonban ezt nem hagyta annyiban. Egyértelművé tették, hogy márpedig Weber maradt az ő jelöltjük, miközben a szocialisták Frans Timmermanst, a liberálisok pedig Margrethe Vestagert favorizálták. Ezek után az EU-csúcson el sem jutottak a szavazásig, mert látható volt, hogy nincs olyan jelölt, akinek esélye lenne a többségre.

Nem sokkal két óra után Jean-Claude Juncker, a bizottság leköszönő elnöke örömmel állapította meg, hogy nem is olyan könnyű őt lecserélni. És mivel öt fontos tisztséget – az Európai Bizottság, az Európai Tanács, az Európai Parlament, az Európai Központi Bank elnöke, valamint a külügyi főképviselő személye – csomagban kezelnek, ezekről együttesen akarnak dönteni, jövő héten vasárnap folytatják a vitát, addig pedig tovább egyeztetnek.

A csúcs egyébként fontos ügyekben hozott döntéseket például a következő öt év stratégiai menetrendjéről, a többéves pénzügyi keretről, az éghajlatváltozásról, a dezinformációról és a hibrid fenyegetésekről. Az előttünk álló ciklusban a döntéseket a következő szempontoknak szeretnék alárendelni: a polgárok és a szabadságok védelmének, erős és életteli gazdasági bázis kialakításának, a klímasemleges, zöld, méltányos és szociális Európa megvalósításának és az európai érdekek és értékek előmozdításának a globális színtéren.

A magyar miniszterelnök is jóváhagyta a következő szövegezést: „Ezen értékek védelme szempontjából az egyik legfontosabb tényező a minden demokratikus rendszer alapját jelentő jogállamiság, melyet mind a tagállamoknak, mind az EU-nak teljes mértékben tiszteletben kell tartania.”

HIRDETÉS

Egy másik témában azonban Orbán Viktor (a lengyel, a cseh és az észt miniszterelnök társaságában) megvétózta a közös EU-s álláspontot. Külön napirendként a tagállamok arról döntötte, hogy 2050-re karbonsemlegessé válnak, vagyis csak annyi szén-dioxidot bocsátanak ki, amennyit ki tudnak egyenlíteni. Az okokkal kapcsolatban árulkodó Mateusz Moravieczki lengyel miniszterelnök kijelentése, aki szerint sokkal több pénzre lenne szüksége országának, hogy ezeket a feltételeket teljesítse. Mindenesetre a vétó szinte azonnal óriási felháborodást váltott ki, zöldpártok és szervezetek egyaránt ezen országok felelőtlenségéről és történelmi hibájáról beszélnek, ami a Föld jövőjét veszélyezteti.

A csúcs pénteken az euróövezet gazdasági ügyeivel folytatódik, és áttekintik a brexittel kapcsolatos fejleményeket is.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Arató László
Arató László
A Magyar Hang brüsszeli tudósítója

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

29,202lájkolóTetszik
2,692követőKövetés
17,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Tequilát Orbánnak – Magyar Hang-ajánló

Interjú Bödőcs Tiborral és L. Ritók Nórával. Miskolci és szombathelyi választási riport. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Tűnjenek el a hatalmaskodó pártemberek!

A párt felé elkötelezett képviselő nem a település érdekeit helyezi az első helyre, hanem minden döntésénél végigzongorázza azt, hogy mit szólnak hozzá, vagy eleve utasításra dönt.