HIRDETÉS
Kezdőlap Külföld Fölényes elle...

Fölényes ellenzéki győzelem Isztambulban

HIRDETÉS

Márciusban Erdogan jelöltje, Binali Yildirim csak hajszálnyival maradt le Ekrem Imamoglu mögött

HIRDETÉS

A megismételt isztambuli főpolgármester-választás kormánypárti jelöltje, Binali Yildirim vasárnap elismerte vereségét, gratulált és sok sikert kívánt ellenzéki kihívójának, Ekrem Imamoglunak. – Hozzájárult Törökország demokratizálódási folyamatához a megismételt isztambuli főpolgármester-választás – jelentette ki vasárnap nyilvános beszédében Imamoglu.


Az MTI beszámolója szerint az Anadolu török állami hírügynökség által közölt részeredmények alapján a szavazatok közel teljes (98,78 százalékos) feldolgozottságnál az ellenzéki jelölt 54 százalékos eredményt ért el, míg Binali Yildirim volt kormányfő a voksok 45,11 százalékát gyűjtötte be.

A Recep Tayyip Erdogan török elnök vezette Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) tehát 15 év után a megismételt választáson is elveszíti a legnépesebb város vezetését.
 

Török szavazás: Erdogan pártja elbukta Ankarát és Isztambult is | Magyar Hang

A legerősebb ellenzéki párt, a kemalista republikánusok (CHP) jelöltje, Mansur Javas nyert Ankarában a vasárnapi török helyhatósági választáson – írja a Reuters. Recep Tayyip Erdogan államfő pártja, az Igazság és Fejlődés (AKP) 16 év után bukta el a fővárost. Izmirben, a harmadik legnagyobb török városban is kemalista jelölt nyert, de itt a Reuters szerint régóta a CHP a legnépszerűbb.

A főpolgármester-választást azért ismételték meg, mert a március 31-i helyhatósági választáson született szoros ellenzéki győzelmet a kormánypárt a számlálóbizottságokban és a számlálólapokon tapasztalható szabálytalanságokra hivatkozva megtámadta, az illetékes hatóság pedig helyt adva a fellebbezésnek érvénytelenítette az eredményt, Imamoglu megbízólevelét pedig visszavették.

HIRDETÉS

A megismételt voksolás alapján az ellenzék nagyon megerősödött, hiszen Imamoglu márciusban 0,16 százalékkal, mindössze 13 700 szavazattal előzte meg Yildirimet.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

29,920lájkolóTetszik
2,833követőKövetés
18,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„A világ kezd totálisan meghülyülni” – Magyar Hang-ajánló

Presser Gábor- és Stefano Bottoni-interjú. Riport a határról és az épülő tiszaújvárosi konténervárosról. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Flaszter 67. – Leleplezzük Orbán alagútját

Dévényi István vendégei Gergely Márton, a HVG vezető szerkesztője és Tompos Ádám, a Magyar Hang újságírója.

Orbán maga a kockázat