Fölényes ellenzéki győzelem Isztambulban

Fölényes ellenzéki győzelem Isztambulban

Erdogan támogatói Isztambulban. (Fotó: REUTERS/Alkis Konstantinidis)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Márciusban Erdogan jelöltje, Binali Yildirim csak hajszálnyival maradt le Ekrem Imamoglu mögött

A megismételt isztambuli főpolgármester-választás kormánypárti jelöltje, Binali Yildirim vasárnap elismerte vereségét, gratulált és sok sikert kívánt ellenzéki kihívójának, Ekrem Imamoglunak. – Hozzájárult Törökország demokratizálódási folyamatához a megismételt isztambuli főpolgármester-választás – jelentette ki vasárnap nyilvános beszédében Imamoglu.


Az MTI beszámolója szerint az Anadolu török állami hírügynökség által közölt részeredmények alapján a szavazatok közel teljes (98,78 százalékos) feldolgozottságnál az ellenzéki jelölt 54 százalékos eredményt ért el, míg Binali Yildirim volt kormányfő a voksok 45,11 százalékát gyűjtötte be.

A Recep Tayyip Erdogan török elnök vezette Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) tehát 15 év után a megismételt választáson is elveszíti a legnépesebb város vezetését.
 

Török szavazás: Erdogan pártja elbukta Ankarát és Isztambult is | Magyar Hang

A legerősebb ellenzéki párt, a kemalista republikánusok (CHP) jelöltje, Mansur Javas nyert Ankarában a vasárnapi török helyhatósági választáson - írja a Reuters. Recep Tayyip Erdogan államfő pártja, az Igazság és Fejlődés (AKP) 16 év után bukta el a fővárost. Izmirben, a harmadik legnagyobb török városban is kemalista jelölt nyert, de itt a Reuters szerint régóta a CHP a legnépszerűbb.

A főpolgármester-választást azért ismételték meg, mert a március 31-i helyhatósági választáson született szoros ellenzéki győzelmet a kormánypárt a számlálóbizottságokban és a számlálólapokon tapasztalható szabálytalanságokra hivatkozva megtámadta, az illetékes hatóság pedig helyt adva a fellebbezésnek érvénytelenítette az eredményt, Imamoglu megbízólevelét pedig visszavették.

A megismételt voksolás alapján az ellenzék nagyon megerősödött, hiszen Imamoglu márciusban 0,16 százalékkal, mindössze 13 700 szavazattal előzte meg Yildirimet.