HIRDETÉS
Kezdőlap Külföld Így mentik me...

Így mentik meg a kommunizmus nyugdíjasai a román kapitalizmust

Kérjük, támogassa a Magyar Hangot...

és a szabad sajtó megmaradását! Olvasóink segítségére is szükségünk van, hogy még több riportot és tényfeltáró cikket közölhessünk. Részletek ITT.

HIRDETÉS

Évtizedeken át a munkahelyek teremtése volt a legnagyobb gond Romániában – írja a Recorder.ro –, de most átestek a ló másik oldalára: félmillió betöltetlen munkahely várja a munkára jelentkezőket. Növekedik a gazdaság, de időközben sok millió román ment el Nyugatra dolgozni, és ez precedens nélküli munkaerőhiányt okoz az országban. A helyzet folyamatosan romlik, egy tanulmány becslése alapján 2023-ra 900 ezer betöltetlen állás lesz az országban!

HIRDETÉS

A kormánynak nincs stratégiája a helyzet kezelésére, a bajban lévő vállalatok improvizálnak: Ázsiából hoznak kétkezi munkásokat. Egy másik megoldás a nyugdíjasok visszafoglalkoztatása: a lap szerint idén tízezer nyugdíjast alkalmaztak újra legálisan – a feketén dolgozók számáról nincs hiteles adat. A román nyugdíjbiztosító tájékoztatása alapján azonban az országban már 158 ezer nyugdíjas dolgozik újra valamilyen formában. Eddig a szocializmust építették, aztán pihentek kicsit, most pedig megmentik a román kapitalizmust – fogalmaz a lap. 

Tizenkét vendégmunkás lakik egy konténerben, kétszázra jut hat vécé | Magyar Hang

Egy érdekes videóban bemutatnak néhányat közülük. A bukaresti Stefan Paraschiv 18 éves kora óta dolgozik: előbb géplakatosként egy nagy üzemben, aztán nyugdíjba került, de kevés pénzt hozott neki a postás. – Ha van két kezed és lábad, nem kell kétségbeesni – mondta, és elment biztonsági őrnek egy gyorsétterembe. Érdekes helyzet: a hamburgerezőben a pultban a nagyon fiatal diákmunkások dolgoznak, másutt pedig a nyugdíjasok.  Egy hipermarket HR-vezetője pedig arról beszél, alkalmazottaik hét százaléka 65 év feletti, és nagyon megbízható kollégák: nem félnek a munkától, megtanultak közösségben dolgozni.

Criza forței de muncă readuce pensionarii la lucru

Bemutatnak egy bukaresti bútorkészítő műhelyt is, ahol az alkalmazottak átlagéletkora 55 év: a zömében idős munkások arról beszélnek, hogy Ceausescu alatt három váltásban dolgoztak, és most, hatvan-, hetvenévesen új szakmákat tanulnak, hogy kevéske nyugdíjukat ki tudják egészíteni.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Lukács Csaba
Lukács Csaba
A Magyar Hang lapigazgatója és világjáró riportere.

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

31,541lájkolóTetszik
3,048követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

A NER közepén állva – Magyar Hang-ajánló

Interjú Udvaros Dorottyával, kádári módszerekkel megosztott magyar közösségek és az Edda, ózdi és sályi riport. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Nem én voltam…

Tudtommal nem folyik az ereimben kipcsak vér, de ha igen, akkor lehet még besenyő, jász, tót, rác, oláh, sokác, bunyevác, török, cigány, zsidó, orosz, német is. Ettől magyar a magyar.