HIRDETÉS
Kezdőlap Külföld Így mentik me...

Így mentik meg a kommunizmus nyugdíjasai a román kapitalizmust

HIRDETÉS

Évtizedeken át a munkahelyek teremtése volt a legnagyobb gond Romániában – írja a Recorder.ro –, de most átestek a ló másik oldalára: félmillió betöltetlen munkahely várja a munkára jelentkezőket. Növekedik a gazdaság, de időközben sok millió román ment el Nyugatra dolgozni, és ez precedens nélküli munkaerőhiányt okoz az országban. A helyzet folyamatosan romlik, egy tanulmány becslése alapján 2023-ra 900 ezer betöltetlen állás lesz az országban!

HIRDETÉS

A kormánynak nincs stratégiája a helyzet kezelésére, a bajban lévő vállalatok improvizálnak: Ázsiából hoznak kétkezi munkásokat. Egy másik megoldás a nyugdíjasok visszafoglalkoztatása: a lap szerint idén tízezer nyugdíjast alkalmaztak újra legálisan – a feketén dolgozók számáról nincs hiteles adat. A román nyugdíjbiztosító tájékoztatása alapján azonban az országban már 158 ezer nyugdíjas dolgozik újra valamilyen formában. Eddig a szocializmust építették, aztán pihentek kicsit, most pedig megmentik a román kapitalizmust – fogalmaz a lap. 

Tizenkét vendégmunkás lakik egy konténerben, kétszázra jut hat vécé | Magyar Hang

Egy érdekes videóban bemutatnak néhányat közülük. A bukaresti Stefan Paraschiv 18 éves kora óta dolgozik: előbb géplakatosként egy nagy üzemben, aztán nyugdíjba került, de kevés pénzt hozott neki a postás. – Ha van két kezed és lábad, nem kell kétségbeesni – mondta, és elment biztonsági őrnek egy gyorsétterembe. Érdekes helyzet: a hamburgerezőben a pultban a nagyon fiatal diákmunkások dolgoznak, másutt pedig a nyugdíjasok.  Egy hipermarket HR-vezetője pedig arról beszél, alkalmazottaik hét százaléka 65 év feletti, és nagyon megbízható kollégák: nem félnek a munkától, megtanultak közösségben dolgozni.

Criza forței de muncă readuce pensionarii la lucru

Bemutatnak egy bukaresti bútorkészítő műhelyt is, ahol az alkalmazottak átlagéletkora 55 év: a zömében idős munkások arról beszélnek, hogy Ceausescu alatt három váltásban dolgoztak, és most, hatvan-, hetvenévesen új szakmákat tanulnak, hogy kevéske nyugdíjukat ki tudják egészíteni.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Lukács Csaba
Lukács Csaba
A Magyar Hang lapigazgatója és világjáró riportere.

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

28,429lájkolóTetszik
2,547követőKövetés
17,200feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

A gyűlöletkeltés időpocsékolás – Magyar Hang-ajánló

Interjú Csukás Istvánnal és Pálinkás Józseffel. Mennyit ér egy élet? Tiborc beszámolója az Electrolux nyíregyházi gyárából. Keresse a Magyar Hangot, mostantól plusz négy oldalon!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Nem volt mozdonyvezető, nem jártak a vonatok

A Közlekedő Tömeg Egyesület információi szerint szeptember 17-én négy elővárosi vonat azért nem indult el a végállomásról, mert nem volt rájuk mozdonyvezető.

Nekünk harangoztak?