HIRDETÉS
Kezdőlap Külföld Trump átsétál...

Trump átsétált Észak-Koreába

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük!

HIRDETÉS

Donald Trump amerikai elnök a két Koreát elválasztó demilitarizált zónában találkozott vasárnap Kim Dzsongun észak-koreai vezetővel, majd első hivatalban lévő amerikai elnökként belépett Észak-Koreába. Mindkét helyszínen kezet fogtak. Utána pedig egy órán keresztül tárgyaltak.

Trump szombaton közölte a Twitteren, hogy az oszakai G20-csúcsról Dél-Koreába utazik, ha pedig ott van, szívesen találkozna Kim Dzsongunnal is egy kézfogásra a demilitarizált övezetben.

A demilitarizált zónában Mun Dzsein (Moon Jae-in) dél-koreai elnök is találkozott Kimmel. A BBC hangsúlyozza, ez az első háromoldalú találkozó Dél-Korea, Észak-Korea és az Egyesült Államok között. A dél-koreai elnök évek óta próbál közvetítőként működni a két ország között.

Történelmi lépés és kézfogás

– Örülök, hogy újra látlak – mondta Kim Dzsongun Donald Trumpnak a demilitarizált zónában, a találkozó elején. Kezet is fogtak. – Soha nem vártam, hogy ebben a helyzetben találkozunk.

Ez után Trump átlépett Észak-Koreába, Kim pedig követte. – Ez nagyon bátor és határozott tett – jelentett ki az észak-koreai vezető.

Körülbelül tíz lépést tettek meg, kezet is fogtak, Trump köszönetet mondott Kimnek és kijelentette, hogy „nagy barátság” van kettőjük között. – Az első pillanattól kedveljük egymást – tette hozzá. A kézfogás után az amerikai elnök közölte, „nagy megtiszteltetés volt itt lenni”, majd együtt átmentek a déli oldalra.

A Trumpot kísérő újságírók szerint az amerikai elnök azt mondta nekik, hogy „most meghívom őt a Fehér Házba”. Az viszont nem derült ki, hogy ez hivatalos meghívás volt-e – hangsúlyozza a BBC.

HIRDETÉS
Donald Trump és Kim Dzsongun kézfogása a két Koreát elválasztó demilitarizált zónában 2019. június 30-án (Fotó: Reuters/Kevin Lamarque)
Donald Trump és Kim Dzsongun kézfogása a két Koreát elválasztó demilitarizált zónában 2019. június 30-án (Fotó: Reuters/Kevin Lamarque)

Ez után közös sajtótájékoztatót tartottak. Kim Dzsongun arról beszélt a tájékoztatón, hogy „nagyon jelentős”, hogy találkozni tudtak. „Úgy vélem, ez pozitív hatással lesz a jövőbeni megbeszélésekre.”

Trump szerint jók az észak-koreai kapcsolatok, inkább a média túl negatív. Kijelentette, büszke arra, hogy áthaladt azon a vonalon Észak-Koreába. – Jó önnel találkozni – zárta szavait Kim Dzsongun felé fordulva.

Tárgyalódelegációkat állítanak fel

Ezt követően elvonultak tárgyalni. Ötven perces megbeszélésük után Kim Dzsongun visszasétált Észak-Koreába.

Majd Doland Trump a dél-koreai elnökkel közösen újra kiállt az újságírók elé. Trump azt mondta, hogy a hanoi csúcstalálkozót sikeresnek tartja, és azt is, hogy képesek voltak utána is fenntartani a kapcsolatot. Közölte: tárgyalódelegációkat állítanak fel, a következő két-három héten meg is kezdik a munkát.

Hozzátette: néhány „nagyon nagy és eléggé bonyolult dolgot”, meg kell vitatni, de ez „nem olyan bonyolult, mint ahogy azt az emberek gondolják. A nagyszerű győzelmek a kapcsolatokon alapulnak” – fogalmazott.

HIRDETÉS

Mun Dzsein dél-koreai elnök arról beszélt, hogy a Koreai-félszigeten élő 80 millió ember reményt kapott az atomfegyver-mentesítésre és a békére.

Trump újra felhozta, mekkora szerencsének tartja, hogy Kim Dzsongun reagált a Twitter-üzenetére. „Megütöttél volna, keményen megütöttél volna” – mondta, arra célozva, mi lett volna, ha nem jön el a találkozóra.

A Kim Dzsongunnal folytatott zárt ajtók mögötti tárgyalásáról azt nyilatkozta Trump, hogy „nagyon jó, nagyon erős és nagyon szolid volt”.

Trump megerősítette, hogy meghívta Kim Dzsongunt az Egyesült Államokba, de nyilvánvalóan nincs erre vonatkozó ütemezése.

Beszélt arról, hogyan zajlott a történelmi határátlépés. – Megkérdeztem Kimet, hogy szeretne-e velem együtt átlépni a vonalon, ő pedig azt mondta, hogy megtisztelő lenne számára – elevenítette fel a történteket.

Kérdezték a Trumpot az Észak-Koreával szembeni szankciókról is. Azt felelte, a megszorítások maradnak, de dolgoznak azon, hogy megszüntessék őket.

HIRDETÉS

Trump ezt követően Oszansziban (Osan) lévő amerikai bázisra utazik, majd visszatér az Egyesült Államokba.

Hirtelen megszakadtak a tárgyalások, nincs megállapodás Trump és Kim Dzsongun között | Magyar Hang

Donald Trump és Kim Dzsongun korábban már kétszer találkozott, legutóbb február végén Vietnámban, de akkor hirtelen megszakadtak a tárgyalások.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

40,554lájkolóTetszik
3,763követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Más embernek ez a mócsing a torkán akadna” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Váncsa Istvánnal, Hegedűs D. Gézával és Kemenesi Gáborral. Riport a Fertő tóról, ahol betonozni tervez a NER. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek