HIRDETÉS
Kezdőlap Külföld Trump átsétál...

Trump átsétált Észak-Koreába

HIRDETÉS

Donald Trump amerikai elnök a két Koreát elválasztó demilitarizált zónában találkozott vasárnap Kim Dzsongun észak-koreai vezetővel, majd első hivatalban lévő amerikai elnökként belépett Észak-Koreába. Mindkét helyszínen kezet fogtak. Utána pedig egy órán keresztül tárgyaltak.

HIRDETÉS

Trump szombaton közölte a Twitteren, hogy az oszakai G20-csúcsról Dél-Koreába utazik, ha pedig ott van, szívesen találkozna Kim Dzsongunnal is egy kézfogásra a demilitarizált övezetben.

A demilitarizált zónában Mun Dzsein dél-koreai elnök is találkozott Kimmel. A BBC hangsúlyozza, ez az első háromoldalú találkozó Dél-Korea, Észak-Korea és az Egyesült Államok között. A dél-koreai elnök évek óta próbál közvetítőként működni a két ország között.

Történelmi lépés és kézfogás

– Örülök, hogy újra látlak – mondta Kim Dzsongun Donald Trumpnak a demilitarizált zónában, a találkozó elején. Kezet is fogtak. – Soha nem vártam, hogy ebben a helyzetben találkozunk.

Ezt követően Trump átlépett Észak-Koreába, Kim pedig követte. – Ez egy nagyon bátor és határozott tett – mondta az észak-koreai vezető.

HIRDETÉS

Körülbelül tíz lépést tettek meg, ktt is kezet fogtak, Trump pedig köszönetet mondott Kimnek és azt mondta, hogy „nagy barátság” van kettőjük között. – Az első pillanattól kedveljük egymást – tette hozzá. A kézfogás után azt is mondta, hogy „nagy megtiszteltetés volt itt lenni”, majd visszafordultak és együtt átmentek a déli oldalra.

A Trumpot kísérő újságírók szerint az amerikai elnök azt mondta nekik, hogy „most meghívom őt a Fehér Házba”. Az viszont nem derült ki, hogy ez egy hivatalos meghívás-e – hangsúlyozza a BBC.

Donald Trump és Kim Dzsongun kézfogása a két Koreát elválasztó demilitarizált zónában 2019. június 30-án (Fotó: Reuters/Kevin Lamarque)
Donald Trump és Kim Dzsongun kézfogása a két Koreát elválasztó demilitarizált zónában 2019. június 30-án (Fotó: Reuters/Kevin Lamarque)

Ezt követően közös sajtótájékoztatót tartottak. Kim Dzsongun arról beszélt a tájékoztatón, hogy „nagyon jelentős”, hogy találkozni tudtak. „Úgy vélem, ez pozitív hatással lesz a jövőbeni megbeszélésekre.”

Trump szerint jók az észak-koreai kapcsolatok, inkább a média túl negatív. Azt mondta, büszke arra, hogy áthaladt azon a vonalon Észak-Koreába. – Jó veled találkozni – zárta szavait Kim Dzsongun felé fordulva.

Tárgyalódelegációkat állítanak fel

Ezt követően elvonultak tárgyalni. Ötven perces megbeszélésüket követően Kim Dzsongun visszasétált Észak-Koreába.

Ezt követően Trump a dél-koreai elnökkel közösen újra kiállt az újságírók elé. Trump azt mondta, hogy neki a Hanoi csúcstalálkozó sikeres volt, és képesek voltak utána is fenntartani a kapcsolatot. Közölte: felállítanak tárgyalódelegációkat, a következő két-három héten meg is kezdik a munkát.

HIRDETÉS

Hozzátette: van néhány „nagyon nagy dolog, eléggé bonyolult”, amit meg kell vitatni, de ez „nem olyan bonyolult, mint az emberek gondolják”. „A nagyszerű győzelmek a kapcsolatokon alapulnak” – fogalmazott.

Mun Dzsein dél-koreai elnök arról beszélt, hogy a Koreai-félszigeten élő n80 millió embert reményt kapott a nukleáris leszerelésre és a békére.

Trump újra felhozta, hogy mekkora szerencse, hogy Kim Dzsongun reagált a Twitter-üzenetére. „Megütöttél volna, keményen megütöttél volna” – mondta, hogy mi lett volna, ha nem jön el.

A Kim Dzsongunnal folytatott zárt ajtók mögötti tárgyalásáról azt mondta Trump, hogy „nagyon jó, nagyon erős és nagyon szolid volt”.

Trump megerősítette, hogy meghívta Kimet az Egyesült Államokba, de nyilvánvalóan nincs erre vonatkozó ütemezése.

Beszélt arról, hogy hogy történt a történelmi határátlépés. – Megkérdeztem Kimet, hogy szeretne-e velem együtt átlépni a vonalon, ő pedig azt mondta, hogy megtisztelő lenne számára – elevenítette fel a történteket.

Kérdezték a Trumpot az Észak-Koreával szembeni szankciókról is. Azt mondta, hogy azok maradnak, de azon dolgoznak, hogy megszüntessék őket.

HIRDETÉS

Trump ezt követően az Osanban lévő amerikai bázisra utazik, majd visszatér az Egyesült Államokba.

Hirtelen megszakadtak a tárgyalások, nincs megállapodás Trump és Kim Dzsongun között | Magyar Hang

Donald Trump és Kim Dzsongun korábban már kétszer találkozott, legutóbb február végén Vietnamban, de akkor hirtelen megszakadtak a tárgyalások.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

29,657lájkolóTetszik
2,802követőKövetés
18,400feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Minden hatalom megittasul önmagától – Magyar Hang-ajánló

Nagy Ervin-, Zsiday Viktor- és Timothy Garton Ash-interjú. Riport a szekszárdi cigánynegyedből. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Szerény javaslat

Nemcsak a kormány és az ellenzék, hanem az ellenzék egyes szereplői közötti viszonyban is új korszak, újfajta verseny kezdődik most.