HIRDETÉS
Kezdőlap Életmód Business clas...

Business class a metrón – van, ahol még az állomásokat is klimatizálják

Nyugalom csomag

Legyen Ön is előfizetőnk, most akár egy hónapra is otthonába rendelheti a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti ITT! Köszönjük!

HIRDETÉS

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Ritkán hallani olyan metróvonalról a világon, melyet sikerül egy évvel a tervezett határidő előtt átadni. Olyannal eddig még nem is találkoztam, melyben lenne VIP rész is. Kipróbáltuk a világ talán legmodernebb földalattiját Dohában. 

Reggel 11-kor negyvenhat fok van árnyékban, az út betonja annyira felforrósodott, hogy ha leejtenék egy tojást, az minden bizonnyal megsülne.  A szállodám alig pár száz méterre van a metróállomástól, de ha elindulok gyalog, ki lehet majd csavarni a pólómat. Ne menjen sehová, mondja a portás, van egy busz, amely tíz percenként körbejár a környéken, hogy összeszedje a metróhoz igyekvő utasokat. Ingyen van – teszi hozzá.

Lukács Csaba videós beszámolója a dohai metróról

Business class a metrón – van, ahol még az állomásokat is klimatizálják

A szálloda hüvősében várok, és amikor feltűnik a jármű az üvegablakon túl, kiszaladok a megállóba. Május elején nyitották meg az első, piros vonalat, egész pontosan annak a nagyobbik részét – a 18 megállóból 13 használható. Jövő évre tervezték a megnyitást, de ha kész lett, hát használják az emberek, gondolta az építtető. Igaz, csak munkanapokon jár reggel nyolctól este tizenegyig. Vasárnap is, mert itt a péntek és a szombat az ünnepnap. Ha megnyitják a teljes vonalat, egy stadiontól a másikig fog vinni.

HIRDETÉS
A dohai metró (Fotó: Lukács Csaba/Magyar Hang)
A dohai metró (Fotó: Lukács Csaba/Magyar Hang)

A cél ugyanis világos: 2022-ben olyan labdarúgó-világbajnokságot szervez Katar, melyen a szurkolók minden meccsre ezzel a metróval jutnak el. Olyan kicsik a távolságok, hogy ha akarják (és kapnak rá jegyet), meg tudják majd nézni az összes mérkőzést, persze csak akkor, ha azok nem azonos időben kezdődnek. Az összes stadion harminc kilométeren belül lesz – ez lesz majd a valaha megrendezett legintimebb világbajnokság, hiszen minden válogatott szurkolótábora Dohában és környékén fog táborozni. A világbajnokságot és a várost kiszolgáló teljes metróvonal 75 kilométer lesz, összesen 37 állomással. Mindez úgy épült-épül, hogy az ország két éve blokád alatt van, és szárazföldön semmilyen módon nem lehet megközelíteni!

Katar blokád alatt: kiutasított tevék, vizezett tej és török gyorstalpaló | Magyar Nemzet

A metróépítésnek hat éve fogtak neki, ötezer ember dolgozik rajta, jövőre fogják befejezni. Japánból hozzák az ultramodern szerelvényeket, melyek vezető nélkül működnek és nyolcvan-száz kilométeres sebességre képesek. Egy szerelvényen 416 ember fér el, közülük 130 ülve. A jelenlegi távolságon (Al Qassar és Al Wakrah között) 35 perc az út. Nem csak a szerelvények, az állomások is klimatizáltak. 

A dohai metró (Fotó: Lukács Csaba/Magyar Hang)
A dohai metró (Fotó: Lukács Csaba/Magyar Hang)

Egy jegy két katari riálba, vagyis nagyjából százötven forintba kerül, de a rendszer úgy lett megalkotva, hogy ha egy mágneskártyát aznap már háromszor használtunk, akkor több pénzt nem von le az egyenlegünkből. Magyarán ha kész lesz a teljes vonal, akkor sem tudunk naponta hat riálnál, vagyis négyszázötven forintnál többet elutazni. Van Gold class is, vagyis VIP részleg, ott egy jegy tíz riálba, vagyis nyolcszáz forintba kerül. Itt is érvényes a napi maximum három jegyes szabály.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Lukács Csaba
Lukács Csaba
A Magyar Hang lapigazgatója és világjáró riportere.

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,732lájkolóTetszik
3,479követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Néha inkább befogtam a számat” – Magyar Hang-ajánló

Trianon 100, interjú Gerendai Károllyal, vendégmunkások Balástyán. Keresse a Magyar Hangot, digitálisan is!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Ketten haltak meg a koronavírus miatt vasárnapra

9 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést, ezzel 3876 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.